Γαλλία: Οι μετανάστες έχουν περισσότερα πτυχία από τους ντόπιους, σύμφωνα με έρευνα - iefimerida.gr

Γαλλία: Οι μετανάστες έχουν περισσότερα πτυχία από τους ντόπιους, σύμφωνα με έρευνα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη Γαλλία, όπως και παντού, ο μετανάστης θεωρείται ένας φτωχός περιπλανώμενος που δεν έχει στο ήλιο μοίρα. Αλλά αυτός ο μύθος απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τη στιγμή που ερευνώνται τα πραγματικά στοιχεία.


Ακόμη κι αν είναι σκουπιδιάρηδες ή φύλακες, οι μετανάστες που εγκαθίστανται στη Γαλλία έχουν συχνά πολλά πτυχία στην τσέπη. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Mathieu Ichou στο Ινστιτούτο δημογραφικών ερευνών (INED), το οποίο πραγματοποίησε εργασία με τίτλο «Το επίπεδο σπουδών των μεταναστών: συχνά πιο υψηλό από τους ντόπιους», η οποία δημοσιεύτηκε την Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Population et Sociétés.
Ο δημογράφος Mathieu Ichou αποκαλύπτει ότι ορισμένες ομάδες μεταναστών είναι πιο μορφωμένες από τον τοπικό πληθυσμό γενικά. Συγκεκριμένα, 37% των μεταναστών που γεννήθηκαν στη Ρουμανία και ζουν στη Γαλλία κατέχουν πτυχία πανεπιστημίων. Το ίδιο ισχύει και για το 43% των Κινέζων, 35% των Βιετναμέζων και 32% των Πολωνών, ενώ μόνο 27% των ντόπιων κατέχει πανεπιστημιακό τίτλο. Υπάρχουν ωστόσο και μετανάστες που δεν έχουν παρόμοια προσόντα: 21% των Τυνήσεων έχουν μικρή μόρφωση και το ίδιο ισχύει για Μαροκινούς (19 %) και Αλγερινούς (18 %).
«Αντίθετα με ό,τι a priori πιστεύουμε, οι μετανάστες από το Μαλί που φθάνουν στην Ευρώπη προέρχονται συχνά από τη μεσαία ή ανώτερη τάξη της χώρας τους», επισημαίνει ο ερευνητής, ο οποίος θυμίζει ότι «για να φύγεις από την Αφρική πρέπει να έχεις ένα επίπεδο οικονομικό, κοινωνικό και νοητικό».
Αυτή η ανάλυση των μεταναστών διαφόρων εθνικοτήτων που φθάνουν στη Γαλλία, την οποία ερευνά ο Mathieu Ichou γίνεται και από τη δημογράφο Anne Goujon, του Ινστιτούτου Δημογραφίας της Βιέννης, για τα κύματα μεταναστών που κατέφθασαν πρόσφατα στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η ερευνήτρια ασχολήθηκε με τους μετανάστες που έφθασαν στην Αυστρία στις αρχές του 2015. Ανακάλυψε ότι το 27% των Σύρων που έφθασαν στην Αυστρία έχουν πτυχία πανεπιστημίου ενώ μόνο το 20% των Σύρων που έμειναν στη χώρα τους έχουν παρόμοια πτυχία.

Το ίδιο ισχύει και για τους Αφγανούς, εκ των οποίων το 11% όσων φθάνουν στην Αυστρία είναι πτυχιούχοι πανεπιστημίου, ενώ μόνο το 3% που μένουν πίσω έχουν αντίστοιχα διπλώματα.
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι οι χώρες υποδοχής μεταναστών δεν φιλοξενούν «όλη τη μιζέρια του κόσμου», όπως συνηθίζεται να λέγεται, όταν δίνουν άδειες παραμονής σε πρόσφυγες ή μετανάστες που θεωρούνται «οικονομικοί». «Οσα πιστεύουμε για τις μεταναστευτικές ροές δεν είναι ορθολογικής τάξης, αλλά ιδεολογικής», αναφέρει ο ερευνητής Mathieu Ichou.
Στις εργασίες τους, οι ερευνητές, ασχολήθηκαν και με μια άλλη ομάδα μεταναστών: αυτών που έχουν πολύ λίγα διπλώματα. Παρατηρούν ότι υπάρχουν και τέτοιες ομάδες, αλλά όλο και λιγότερες, γιατί είναι πολύ δύσκολο να μεταναστεύσει κάποιος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ έρευνα μετανάστες πτυχία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ