Μέχρι τώρα μόνον η νέα πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ είχε ανεβάσει τους τόνους κατά της Ρωσίας.
Τώρα έρχεται η επιβεβαίωση κι απ’ τον ίδιο τον πρόεδρο. Ο Ντόναλντ Τραμπ καλεί τη Ρωσία να επιστρέψει την Κριμαία στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του, Σων Σπάισερ.
«Ο πρόεδρος Τραμπ περιμένει απ ‘τη Ρωσία να ενεργήσει για την αποκλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία και να της επιστρέψει την Κριμαία», είπε χθες ο Σπάισερ στο briefing του Λευκού Οίκου. «Ταυτόχρονα επιδιώκει καλές σχέσεις με τη Ρωσία», πρόσθεσε.
Μετά τη ρωσική προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014 η κυβέρνηση Ομπάμα είχε επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα. Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δείξει κατ’ επανάληψη ανοικτός σε μια αναθέρμανση των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων. Σε συνέντευξή του είχε πει μάλιστα ότι ήθελε να προτείνει μια συμφωνία στην κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν: άρση των κυρώσεων έναντι μιας συμφωνίας για πυρηνικό αφοπλισμό.
«Δεν δίνουμε πίσω την Κριμαία» διαμηνύει η Μόσχα
Αλλά οι ελπίδες των Ρώσων φαίνεται ότι διαψεύδονται. Η δήλωση Τραμπ -για την ακρίβεια του εκπροσώπου του- προκάλεσε απογοήτευση στη Μόσχα και ορυμαγδό αρνητικών σχολίων στα ρωσικά ΜΜΕ.
Ενώ η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, διεμήνυσε στο Λευκό Οίκο: «Δεν επιστρέφουμε τα εδάφη μας. Η Κριμαία είναι έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε στη διάρκεια briefing για τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Στις αρχές του μήνα η νέα πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, στην πρώτη της εμφάνιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας άσκησε έντονη κριτική στη Μόσχα κάνοντας λόγο για μια «επιθετική» ρωσική συμπεριφορά στην Ουκρανία. Και διακήρυξε ότι οι κυρώσεις θα συνεχιστούν «μέχρι να παραδώσει η Ρωσία τον έλεγχο της χερσονήσου (της Κριμαίας) στην Ουκρανία.»
Νέα εμπόδια στην αναθέρμανση των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων
Tην ίδια ώρα μια υποτιθέμενη παραβίαση από τη Μόσχα της συμφωνίας που συνήψε επί Ψυχρού Πολέμου με την Ουάσιγκτον για τον έλεγχο των όπλων εγείρει νέα εμπόδια στην αναθέρμανση των διμερών σχέσεων εν μέσω των έντονων αναταράξεων που διέρχεται η ομάδα των συμβούλων εθνικής ασφάλειας του Τραμπ.
Αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ λέει ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες συμπέραναν ότι η Ρωσία ανέπτυξε πύραυλο cruise στα τέλη του περασμένου χρόνου κατά παράβαση της συμφωνίας IFN (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) του 1987.
Η κυβέρνηση Ομπάμα είχε κατηγορήσει προ τριετίας τους Ρώσους ότι παραβίασαν τη συμφωνία με την ανάπτυξη και τη δοκιμή ενός πυραύλου cruise.
Η Ρωσία αρνείται ότι παραβίασε τη συμφωνία.
Το CNN έκανε λόγο και για άλλες προκλήσεις απ’ τη ρωσική πλευρά. Λέει ότι το ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο SSV-175 Viktor Leonov εμφανίστηκε στα ανοικτά της πολιτείας του Ντέλαγουερ στον Ατλαντικό. Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας διαψεύδει τις αμερικανικές αιτιάσεις ότι ρωσικά μαχητικά πλησίασαν σε απόσταση αναπνοής το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Porter στη Μαύρη Θάλασσα.