Μία συνέντευξη του Τούρκου Νομπελίστα Ορχαν Παμούκ λογοκρίθηκε διότι δήλωσε αντίθετος στην ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν.
Ο Ορχάν Παμούκ κατηγόρησε τουρκική εφημερίδα ότι δεν δημοσίευσε μια συνέντευξη που της παραχώρησε, διότι σε αυτή τάχθηκε εναντίον της αναθεώρησης του Συντάγματος της Τουρκίας που ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την οποία οι πολίτες θα κληθούν να επικυρώσουν ή να απορρίψουν στο δημοψήφισμα του Απριλίου.
Ερωτηθείς σχετικά από μια πλατφόρμα κατά της λογοκρισίας στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τη Susma («Σιωπή»), ο νομπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ επιβεβαίωσε ότι παραχώρησε μια «εκτενή και ωραία συνέντευξη» στην εφημερίδα Hurriyet, κατά τη διάρκεια της οποίας εξήγησε πως πρόκειται «να ψηφίσει "όχι" στο δημοψήφισμα και εξήγησε τους λόγους της απόφασής (του)».
Η συνέντευξη, η οποία ήταν προγραμματισμένο να μπει στο φύλλο της Χουριέτ που κυκλοφόρησε χθες Δευτέρα, «δυστυχώς δεν δημοσιεύθηκε», πρόσθεσε ο συγγραφέας βιβλίων όπως το «Χιόνι» ή το «Με λένε Κόκκινο».
Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κανένα σχόλιο για το θέμα από τη Χουριέτ, που ανήκει στον όμιλο συμμετοχών Dogan, έναν από τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους της Τουρκίας με συμφέροντα στους κλάδους της ενέργειας, των ΜΜΕ κ.ά.
Το επεισόδιο ερμηνεύεται ως μια ξεκάθαρη ένδειξη της αυτολογοκρισίας των μεγάλων μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας, με υπόβαθρο τις εντεινόμενες πιέσεις που υφίσταται ο Τύπος μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.
Έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα, δεκάδες ΜΜΕ έκλεισαν και εκατοντάδες δημοσιογράφοι απολύθηκαν στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων ευρείας κλίμακας που εξαπέλυσε η κυβέρνηση, οι οποίες επικρίνονται από πολλούς στην Ευρώπη.
Δύο μήνες πριν από το δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί τη 16η Απριλίου για την αναθεώρηση του Συντάγματος, προκειμένου να μετατραπεί το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας σε προεδρικό, η πίεση μοιάζει να εντείνεται ακόμη περισσότερο.
Ένας παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου Kanal D, το οποίο επίσης ανήκει στον όμιλο Dogan, απολύθηκε την περασμένη εβδομάδα αφού ανακοίνωσε δημόσια ότι εναντιώνεται στην αναθεώρηση του Συντάγματος.
Σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε σήμερα, ο όμιλος έκανε λόγο περί μιας «παραβίασης» των «αρχών δεοντολογίας» του: «Το καθήκον των μέσων (του ομίλου) Dogan δεν είναι να επιβάλλουν το "ναι" ή το "όχι"», ανέφερε.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)