Νέες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο της επιρροής που ασκεί η Μόσχα στο Λευκό Οίκο μετά τις αποκαλύψεις ότι κάποιοι απ’ τους συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ στην προεκλογική του καμπάνια είχαν στη διάρκεια του περασμένου χρόνου συχνές επαφές με αξιωματούχους των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.
Δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης, σχεδόν ένα 24ωρο μετά την αναγκαστική παραίτηση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας Μάικλ Φλιν για τις συνομιλίες που είχε με το ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον και τις παραπλανητικές δηλώσεις του στον Τύπο και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, επικαλείται τέσσερις νυν και πρώην αξιωματούχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, τους οποίους δεν κατονομάζει, και οι οποίοι παραδέχονται ότι «μέχρι στιγμής» δεν έχουν στις υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες ενδείξεις ότι συνεργάτες της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ συνεργάστηκαν με ρώσους πράκτορες στις προσπάθειες της Μόσχας να γείρει η πλάστιγγα των εκλογών υπέρ του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου. Οι αξιωματούχοι δεν εξηγούν πάντως ποιο ήταν το αντικείμενο των τηλεφωνικών αυτών επαφών.
Ρεπορτάζ του CNN υποστηρίζει ότι «υψηλόβαθμοι σύμβουλοι κοντά στον τότε προεδρικό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ ήταν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας σε συνεχή επικοινωνία με Ρώσους γνωστούς στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.»
Παρά τις ασάφειες, τα ρεπορτάζ συνιστούν απειλή για την κυβέρνηση Τραμπ για αρκετούς λόγους:
Πρώτον, επειδή διαψεύδουν τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Σων Σπάισερ, ο οποίος επανέλαβε χθες τους ισχυρισμούς του ότι δεν υπήρξαν προεκλογικές επαφές μεταξύ της ομάδας του Τραμπ και Ρώσων αξιωματούχων. Τον περασμένο μήνα ΚΑΙ ο Τραμπ είχε αρνηθεί ότι υπήρξαν τέτοιες επαφές.
Δεύτερον, επειδή ασκούν πρόσθετη πίεση στην ηγεσία των Ρεπουμπλικανών στο κογκρέσο να συστήσουν -όπως έχουν υποσχεθεί, αλλά δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής- μια επιτροπή που θα διερευνήσει τη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές.
Τρίτον, επειδή συνιστούν μια ένδειξη ότι υπάρχουν στις μυστικές υπηρεσίες αξιωματούχοι πρόθυμοι να διαρρεύσουν στοιχεία κατά της κυβέρνησης Τραμπ, πράγμα που εγείρει εμπόδια σε πιθανά σχέδια του Λευκού Οίκου να σταματήσει έρευνες, που φέρονται να διεξάγουν αρκετές μυστικές υπηρεσίες, για τις επαφές με τη Ρωσία.
Τέταρτον, επειδή προσθέτουν νέο βάρος στις πληροφορίες για τις σχέσεις της ομάδας του Τραμπ με το Κρεμλίνο, τις οποίες συνέλεξε και έδωσε στο FBI o βρετανός πρώην πράκτορας της MI6 Κρίστοφερ Στηλ.
Ο μοναδικός συνεργάτης του Τραμπ που κατονομάζεται στο ρεπορτάζ των Τάιμς της Νέας Υόρκης ότι συμμετείχε στις επαφές με τους Ρώσους αξιωματούχους, είναι ο Πωλ Μάναφορτ, που ήταν διευθυντής της προεκλογικής καμπάνιας του Ρεπουμπλικανού δισεκατομμυριούχου για αρκετούς μήνες το περασμένο καλοκαίρι.
Ο Μάναφορτ είχε διατελέσει σύμβουλος του πρώην προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτωρα Γιανουκόβιτς, τον οποίο στήριζε η Μόσχα και φιλορώσοι Ουκρανοί ολιγάρχες.
Ο Μάναφορτ έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί ότι είχε επαφές με Ρώσους αξιωματούχους, όπως έκανε και χθες μιλώντας στους Τάιμς της Νέας Υόρκης: «Ουδέποτε μίλησα εν γνώσει μου με Ρώσους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, ουδέποτε ενεπλάκην σε ο,τιδήποτε έχει να κάνει με τη ρωσική κυβέρνηση, ή την κυβέρνηση Πούτιν ή άλλα θέματα που διερευνώνται σήμερα. Ξέρετε, αυτοί οι άνθρωποι δεν φορούν κάποιο σήμα που λέει: ‘είμαι ρώσος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών’.»
Ο Μάναφορτ εγκατέλειψε την ομάδα Τραμπ τον Αύγουστο, όταν προέκυψαν καταγγελίες για τις δραστηριότητές του στην Ουκρανία.
Περίπου την ίδια περίοδο η προεκλογική καμπάνια του Τραμπ πήρε αποστάσεις
απ’ τον αμερικανό επιχειρηματία Κάρτερ Πέιτζ -τον οποίο ο Τραμπ είχε περιγράψει στο παρελθόν ως σύμβουλό του- μετά από δημοσιεύματα ότι είχε επαφές με στενούς συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Πέιτζ χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα αυτά «σκουπίδια».
Μόσχα: «αβάσιμες οι πληροφορίες»
Το Κρεμλίνο υποστήριξε σήμερα ότι οι πληροφορίες της New York Times δεν βασίζονται σε γεγονότα.
«Μην πιστεύετε τις πληροφορίες των εφημερίδων, είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να ξεχωρίσουμε τις τοξικές και τις ψευδείς» ειδήσεις, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Υπογραμμίζοντας ότι οι πηγές που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα είναι ανώνυμες, ο Πεσκόφ εκτίμησε ότι «ίσως έχει έρθει η ώρα κάποιος να μιλήσει για όλα αυτά με το πρόσωπο ξεσκέπαστο».
«Ας μην πιστεύουμε τις ανώνυμες πληροφορίες, πρόκειται για πληροφορίες που δεν βασίζονται σε κανένα γεγονός», τόνισε ο ίδιος.