Αστέρες της σόουμπιζ από τη Βρετανία όπως η ηθοποιός Κίρα Νάιτλι, το συγκρότημα Coldplay και ο πρώην ποδοσφαιριστής Γκάρι Λίνεκερ κάλεσαν τη βρετανική κυβέρνηση να διασώσει το πρόγραμμα για την υποδοχή ευάλωτων παιδιών προσφύγων από την Ευρώπη.
Τροποποιώντας τον μεταναστευτικό νόμο, μέσω της υιοθέτησης της τροπολογίας Νταμπς, που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο πέρυσι, το Λονδίνο συμφώνησε να αποδέχεται «ευάλωτα» παιδιά πρόσφυγες, που έφθασαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από την 20ή Μαρτίου του 2016.
Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι δεν θα υλοποιήσει τα σχέδιά της, καθώς αυτά ενθαρρύνουν τα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων.
Η απόφαση πυροδότησε έντονες επικρίσεις από οργανώσεις αρωγής, βουλευτές της αντιπολίτευσης και τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι.
Σε μια ανοικτή επιστολή προς την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, περισσότεροι από 200 ηθοποιοί, μουσικοί, συγγραφείς και παρουσιαστές επισήμαναν ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι επαίσχυντη και ντροπιαστική.
«Η χώρα που γνωρίζουμε και αγαπάμε είναι μεγαλύτερη από αυτό» γράφουν στην επιστολή την οποία στηρίζουν και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις Citizens UK και Help Refugees.
«Η κυβέρνηση πρέπει να συμφωνήσει στην επέκταση του προγράμματος και στο να διεξαχθούν αμέσως διαβουλεύσεις επ' αυτού με τα συμβούλια και τις επιτροπές».
Οι διάσημοι υπογραμμίζουν ότι είναι «απόλυτα απαράδεκτο» να κλείνουν την πόρτα σε παιδιά, καθώς μόλις 350 έχουν γίνει δεκτά στη χώρα.
Μεταξύ των αστέρων της σόουμπιζ που υπογράφουν την επιστολή βρίσκονται οι ηθοποιοί Έμα Τόμσον, ο Ρέιφ Φάινς, ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, ο Τζουντ Λο, η μουσικός Λίλι Άλεν, ο καλλιτέχνης Ανίς Καπούρ και η συγγραφέας Σάρα Ουότερς.
«Η υποστήριξη που απλόχερα προσφέρουν για την εφαρμογή της τροπολογίας Νταμπς τα διάσημα αυτά πρόσωπα και η κοινή γνώμη δείχνει ότι η απόσυρσή της αντιτίθεται στις βρετανικές αξίες που καθιστούν σπουδαία αυτήν την χώρα» τόνισε ο συνιδρυτής της οργάνωσης Help Refugees Τζόσι Νότον.
«Ζητάμε από την κυβέρνηση να βρει τον τρόπο να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει αυτά τα ευάλωτα παιδιά που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να γλυτώσουν από τον πόλεμο και τις συρράξεις όπως ακριβώς εμείς κάναμε πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» επισημαίνει ο Νότον σε μια ανακοίνωση.
Περίπου 30.000 ασυνόδευτα παιδιά έφθασαν σε Ελλάδα και Ιταλία το 2016, σύμφωνα με τη UNICEF.