Με τα μάτια στραμμένα στο ΔΝΤ έδωσε τα στοιχεία προσωρινής εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, το υπουργείο Οικονομικών
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του ΓΛΚ, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,041 δισ ευρώ, αυξημένα κατά 325 εκατ. ευρώ ή 8,7% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2017, παρά το ότι οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 314 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 18 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (296 εκατ. ευρώ).
Συνολικά, δε, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 1,012 δισ ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,003 δισ ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 670 εκατ. ευρώ. Αν και δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα για το… πόθεν της υπεραπόδοσης, εκτιμάται ότι η υπερφορολόγηση, που ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο του 2016, συνεχίζει να αποδίδει καρπούς, παρά το ότι η φοροδοτική ικανότητα των μικρομεσαίων εισοδημάτων δείχνει να εξαντλείται, όπως προκύπτει από την αυξητική τάση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η ουσία, για το υπουργείο Οικονομικών τουλάχιστον, είναι ότι η δυναμική των ήδη ψηφισμένων μέτρων δεν εμφανίζει σημάδια κάμψης και αυτό θα αποτελέσει το ισχυρό επιχείρημα για την απόκρουση των πιέσεων εκ μέρους του ΔΝΤ που επιμένει σε δυσοίωνες προβλέψεις τόσο για το πλεόνασμα από το 2018 και μετά, όσο και για την προοπτική του ΑΕΠ.
Ο αντίλογος του Ταμείου είναι ότι ο συνδυασμός των ρίσκων εφαρμογής δύσκολων μέτρων, κυρίως στο πεδίο του Ασφαλιστικού, με τη συνήθη πολιτική χαλάρωση που παρατηρείται από την περίοδο του πρώτου Μνημονίου, οδηγούν αργά ή γρήγορα σε αποκλίσεις έναντι των στόχων.
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι το ΔΝΤ ουδέποτε αισθάνθηκε «ασφάλεια» με τις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς περί επέκτασης του «κόφτη», επιμένοντας σε μέτρα υψηλής ποιότητας- όπως τα χαρακτηρίζουν- και αποτελεσματικότητας, που διορθώνουν παράλληλα και διαρθρωτικές στρεβλώσεις. Ποια είναι αυτά τα μέτρα; Φυσικά η μείωση του αφορολογήτου και των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων…