«Βεβαίως και θα ήθελα το δελτίο του ΣΚΑΪ να πάρει τη θέση του Mega», λέει η Σία Κοσιώνη, με αφορμή την αλλαγή στην ώρα μετάδοσης που εγκαινιάζεται απόψε.
Η κεντρική παρουσιάστρια, έχοντας πίσω της μια εμπειρία δέκα χρόνων κι έχοντας δώσει το προσωπικό της στίγμα, νιώθει «αυτοπεποίθηση και σιγουριά» για αυτό το νέο βήμα, που παράλληλα την «αγχώνει».
«Είναι ένα δύσκολο στοίχημα, ένα ρίσκο». Σχολιάζοντας το τηλεοπτικό τοπίο, εστιάζει στην «έλλειψη κομψότητας» με την οποία απομακρύνθηκε η Μαρία Χούκλη από τον ΑΝΤ1 και εξακολουθεί να προβληματίζεται για τον τρόπο με τον οποίο οι άντρες βλέπουν τις γυναίκες επαγγελματίες. Οσο για τα προσωπικά της, δηλώνει «πλήρης» και καταλήγει: «Ποια είμαι εγώ; Η πριγκίπισσα της Αγγλίας για να ανακοινώσω αν θα παντρευτώ ή θα κάνω παιδί; Για όνομα του θεού...».
Κυρία Κοσιώνη, το κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ από απόψε αλλάζει ώρα μετάδοσης. Δύσκολη η απόφαση;
«Η απόφαση ελήφθη μετά από πολύ ώριμη σκέψη και ανάλυση. Εδώ και περίπου δύο χρόνια είχε αρχίσει η συζήτηση, γίνονταν κάποιες εισηγήσεις. Βλέπαμε ότι η ζώνη των οκτώ άρχιζε να αδυνατίζει ενημερωτικά. Ως τώρα αυτή η σκέψη ήταν σε φάση εμβρυακή. Τώρα πλέον ωρίμασαν οι συνθήκες από όλες τις απόψεις».
Τι καθόρισε αυτή την αλλαγή;
«Νοιώθουμε ότι έχουμε ένα ανταγωνιστικό δελτίο το οποίο μπορεί να σταθεί απέναντι σε άλλα. Υπάρχει ένα πολύ πιο συγκροτημένο πρόγραμμα που μπορεί να στηρίξει και σε επίπεδο lead in αλλά και σε επίπεδο του προγράμματος που ακολουθεί ένα δελτίο. Επίσης είναι το πιο ολοκηρωμένο πρόγραμμα που έχει πια ο Σκάι, το οποίο και απαιτεί μια διεύρυνση της prime time ζώνης. Ερχονται το Survivror, το X-Factor, για να μπουν πιο νωρίς στο σπίτι των τηλεθεατών».
Ωστόσο τώρα που το δελτίο θα προβάλλεται στις οκτώ, βρίσκει απέναντί του μόνο ένα ακόμα, αυτό του Star. Αρα είναι μικρότερος ο ανταγωνισμός;
«Εμείς ήμασταν έτοιμοι στη συγκεκριμένη φάση. Εδώ είμαστε εμείς σήμερα. Σήμερα έχουμε το συγκροτημένο δυνατό πρόγραμμα, τώρα νοιώθουμε ότι το δελτίο του ΣΚΑΪ είναι έτοιμο για το μεγάλο βήμα. Με βάση τις συνθήκες αυτές πορευόμαστε».
Θα επιδιώξετε πιο συνειδητά πια να αντικαταστήσετε κάποια άλλα δελτία, όπως του Mega;
«Το κεντρικό δελτίο του Σκάι δεν είναι υβρίδιο κανενός κεντρικού δελτίου, είτε που υπάρχει σήμερα είτε που υπήρχε στο παρελθόν. Αν με ρωτάτε αν θα ήθελα ο Σκάι να είναι το πρώτο δελτίο ειδήσεων της χώρας, και με αυτή την έννοια να πάρει τη θέση του Mega, την οποία κατείχε πολλά χρόνια, βεβαίως και θα το ήθελα. Αλλά από εκεί και πέρα το δελτίο το δικό μας έχει τη δική του συνταγή και φιλοσοφία, που δεν σκοπεύουμε να πειράξουμε».
Πώς νιώθετε για την αποψινή σας πρεμιέρα;
«Νοιώθω φοβερή αυτοπεποίθηση και μεγάλη σιγουριά για το προϊόν που παράγουμε όλοι μαζί όλα αυτά τα χρόνια. Είναι ένα δύσκολο στοίχημα. Αλλά συνειδητοποιώ απολύτως και το ρίσκο. Ο κόσμος έχει μάθει εδώ και δέκα, έντεκα χρόνια να μας συναντάει κάθε βράδυ στις εννέα. Είναι μεγάλη αλλαγή. Είναι πολύ ισχυρή η συνήθεια. Νοιώθω λίγο σαν να ξεκινάμε από την αρχή. Από τη μια με αγχώνει και από την άλλη με ενθουσιάζει.
Κλείσατε δέκα χρόνια στο τιμόνι του δελτίου...
«Δέκα χρόνια και μισό. Κι έχω πια στην πλάτη μου ένα τεράστιο φορτίο εμπειρίας».
Το δελτίο έχει το δικό σας, προσωπικό, στίγμα;
«Οπωσδήποτε υπάρχει το προσωπικό μου στίγμα στο δελτίο. Οταν ξεκίνησε ο Σκάι το 2006 ήταν ένας τηλεοπτικός σταθμός μωρό κι εγώ ήμουν μια παρουσιάστρια μωρό. Είμασταν δύο μωρά που γεννηθήκαμε μαζί, μπουσουλήσαμε μαζί. Οπότε είναι ένα τηλεοπτικό προϊόν ταυτισμένο με το πρόσωπό μου κι εγώ είμαι ταυτισμένη με αυτό. Συνεπώς σε πολύ σημαντικό βαθμό έχει το προσωπικό μου στίγμα. Δεν μπορεί να είναι διαφορετικά».
Σε τι συνίσταται αυτό το στίγμα;
«Πάντα ήθελα, από την πρώτη μέρα, και θέλω να πιστεύω ότι το υπηρέτησα και θέλω να συνεχίσω να υπηρετώ, ένα δελτίο σοβαρό, έγκυρο, που πιάνει τον παλμό της εποχής, που καλύπτει τις ανάγκες του κόσμου, πόσο μάλλον σε αυτή την άγρια εποχή που ζούμε. Να βλέπει ο άλλος το δελτίο και να παίρνει απαντήσεις στα ερωτήματά του. Από τη μια με τα ρεπορτάζ και από την άλλη μέ τις αναλύσεις που έχουν μια ιδιαίτερη θέση μέσα στο δελτίο. Και επιπλέον τη φρεσκάδα, και εννοώ μια πιο φρέσκια οπτική στα γεγονότα, όχι την παλαιωμένη προσέγγιση, αλλά μια σύγχρονη, που να συμβαδίζει με τα σύγχρονα παγκόσμια πρότυπα. Νομίζω ότι αυτές τις ανάγκες τις υπηρετώ κι αυτό θέλω να συνεχίσω να κάνω».
Το δελτίο του Σκάι ασκεί επιρροή στο κοινωνικό-πολιτικό σκηνικό; Είναι παρεμβατικό;
«Τα μίντια έχουν τον ρόλο τους στις σύγχρονες δυτικές δημοκρατίες. Μέσα σε αυτό το σκηνικό κινείται και η δική μας προσπάθεια για άσκηση επιρροής, τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο. Φυσικά όταν κάνεις αυτή τη δουλειά θέλεις να είσαι opinion leader. Ναι, ο Σκάι είναι opinion leader τα τελευταία χρόνια. Βλέπουμε ότι έχουμε παρέμβαση, και δεν μιλάω στενά για το πολιτικό σκηνικό, αλλά για την κοινωνία. Ναι, θέλουμε να επηρεάζουμε για το καλό, όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε, βασισμένοι σε ένα πλαίσιο κοινής λογικής. Δεν υπαγορεύουμε εμείς στους πολιτικούς τι θα κάνουν. Εχουμε τη γνώμη μας, έχουμε το θάρρος της γνώμης μας. Πολλές φορές έχουμε αναλάβει θαρραλέες και προχωρημένες απόψεις»
Στοχοποιηθήκατε γι΄αυτό.
«Ναι, βέβαια. Και παλαιότερα και τώρα. Με σκάνδαλα, με την πρώτη περίοδο του Μνημονίου. Απλώς τα πιο πρόσφατα τα θυμάται κανείς πιο έντονα, και είναι αλήθεια ότι είναι από τα πιο άγρια. Δεν τα έχουμε ξαναζήσει έτσι τα πράγματα. Ελπίζω κάποιοι να έβαλαν μυαλό. Σε μια πληγωμένη χώρα το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να διχάζεις τους πολίτες της».
Προσωπικά νοιώσατε στόχος;
«Ναι, ένοιωσα και προσωπικά να έχω στοχοποιηθεί σε διάφορες φάσεις της μέχρι τώρα πορείας μου. Αλλά το θέμα δεν είναι προσωπικό γιατί έτσι χάνεις τη μεγάλη εικόνα. Νοιώθω προσωπικά στοχοποιημένη όταν στοχοποιείται οποιοσδήποτε συνάδελφός μου επειδή έχει το θάρρος της γνώμης του. Και το ίδιο πρέπει να νοιώθουν και οι άλλοι όταν η Σία ή η οποιαδήποτε Σία στοχοποιείται προσωπικά. Ελπίζω ότι όσοι επιχείρησαν να διαμορφώσουν άλλου είδους λογικές να κατάλαβαν πως αυτό δεν οδηγεί πουθενά και ότι υπάρχουν αντισώματα και αντιστάσεις σ΄αυτή τη χώρα. Και να μην το ξαναεπιχειρήσουν».
Πώς σαν φάνηκε η επιστροφή του Νίκου Χατζηνικολάου στο δελτίο και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο απομακρύνθηκε η Μαρία Χούκλη;
«Ηταν άκομψος ο τρόπος. Νομίζω στερείτο κομψότητας ο τρόπος με τον οποίο έγινε αυτή η απομάκρυνση. Με αιφνιδίασε, όπως φαντάζομαι ότι αιφνιδίασε πολλούς ανθρώπους στον χώρο μας».
Εχετε σκεφθεί τη δική σας αποχώρηση;
«Εδώ και δέκα έντεκα χρόνια ξημεροβραδιάζομαι με την σκέψη ότι είμαι προσωρινή. Δεν θέλω να πέσω στην παγίδα να ξημερώσει μια μέρα που να μην έχω αυτή την δουλειά και να μην έχω υπόσταση ως άνθρωπος. Αρα φροντίζω τις προσωπικές μου άμυνες απέναντι στη ματαιοδοξία μιας τέτοιας θέσης. Φροντίζω να τη μετριάζω και να διατηρώ μια αυθυπαρξία μέσα σε αυτόν τον χώρο. Ετσι ώστε όταν έρθει εκείνη η μέρα να είμαι όρθια και καλυμμένη και να νοιώθω ότι έχω ζήσει όμορφα πράγματα και ότι μπορώ να πάω και παρακάτω. Δεν θεωρώ ότι η ζωή ενός ανθρώπου πρέπει να ταυτίζεται με έναν συγκεκριμένο ρόλο».
Η τηλεθέαση του δελτίου στον Σκάι είναι σταθερή, δεν σημειώνει εξάρσεις.
«Σταθερή με αυξητικές τάσεις...»
Μικρές... Ωστόσο δεν έχει ξεπεταχτεί, δεν έχει κάνει την έκπληξη, κινείτα γύτω στο 12,5%..
«Ξέρετε, υπάρχουν πολλοί τρόποι να διαβάζεις τα νούμερα. Ο ένας είναι το ποσοστό επί ανοιχτών τηλεοράσεων και ο άλλος είναι ο πραγματικός αριθμός τηλεθεατών, κι αυτός ο αριθμός είναι που με ενδιαφέρει γιατί αυτοί είναι που σε βλέπουν. Η ζώνη των εννέα είναι περισσότερο φορτωμένη με αριθμό τηλεθεατών σε σχέση με άλλες ζώνες, και το δικό μας ποσοστό μεταφράζεται σε πάνω από 600.000 τηλεθεατές».
Είστε ικανοποιημένη δηλαδή;
«Προσωπικά είμαι ικανοποιημένη από το γεγονός ότι χρόνο με τον χρόνο έρχεται και περισσότερος κόσμος μαζί μας. Τι θα γίνει στη ζώνη των οκτώ είναι ένα ερωτηματικό και για μένα. Δεν ξέρω αν η μετακίνηση του δελτίου θα κρατήσει τον ίδιο αριθμό τηλεθεατών, θα είναι μικρότερος ή μεγαλύτερος ή αν θα κάνει κάποια εκτίναξη. Θα εξαρτηθεί από τη δουλειά μας και από διάφορες συγκυρίες ανταγωνισμού σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου που έχει φύγει από την ενημέρωση και έχει μετατοπιστεί στις τυπολογίες της ψυχαγωγίας. Το καταλαβαίνω απόλυτα. Πολλές φορές νοιώθω κι εγώ πως αν δεν έκανα αυτή τη δουλειά δεν θα ήθελα καθόλου να βλέπω ειδήσεις. Εχω κι εγώ τα δικά μου προβλήματα».
Εκανα μια παρατήρηση: Τα δελτία ειδήσεων φαίνεται να είναι τελικά κυρίως γυναικεία υπόθεση. Κανέλλη, Στάη, Τρέμη, Χούκλη, Ζαχαρέα, Κοσιώνη. Γιατί;
«Δεν το έχω σκεφθεί ποτέ. Ισως μια απάντηση να αφορά στο ότι το ωραίο φύλο είναι πιο επιθυμητό και πιο αποδεκτό από τους τηλεθεατές. Το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι όλο και περισσότερες γυναίκες ασκούν διοίκηση στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Αυτό είναι πολύ ευχάριστο και για το φύλο μας και τον χώρο μας».
Για μια γυναίκα, το γυαλί μπορεί να είναι πιο "επικίνδυνο";
«Πρέπει να είσαι πολύ προσγειωμένη για να μπορέσεις να μην χάσεις την θηλυκότητά σου, να μην χάσεις τα γυναικεία χαρακτηριστικά σου. Πολλές φορές πρέπει να συμπεριφερθείς σαν άντρας, ή καλύτερα, πολλές φορές οι άλλοι καταλαβαίνουν καλύτερα αν συμπεριφερθείς ως άντρας. Είναι πολλές οι ώρες της δουλειάς και μπορεί να σε πάρει η μπάλα και να αφήσεις κατά μέρος την προσωπική σου ζωή και την περιποίηση του ίδιου σου του εαυτού, να ξεχάσεις να αγαπάς τον εαυτό σου».
Εσείς καταφέρνετε και ισορροπείτε;
«Ο,τι μπορώ κάνω, πραγματικά, ό,τι μπορώ κάνω. Προσπαθώ, όταν δεν είμαι στη δουλειά, να κατεβάζω τα ρολά, να ασχολούμαι με πράγματα που μου αρέσουν, στις παρέες να μην μιλάω συνέχεια για τη δουλειά και την επικαιρότητα, να ασχολούμαι με πράγματα της πραγματικής ζωής. Προσπαθώ. Στον χρόνο που έχω προσπαθώ να είμαι ένας κανονικός άνθρωπος»
Νοιώθετε ότι έχετε πληρώσει το γεγονός ότι η προσωπική σας ζωή έχει γίνει δημόσια;
«Οποια επιλογή κι αν κάνεις όταν είσαι μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας, μοιραία, θα συζητιέσαι. Σήμερα είναι αυτή που είναι η προσωπική μου ζωή. Αν ήταν μια άλλη, πάλι θα συζητιότηταν».
Δεχθήκατε μέχρι και προσωπικές αιχμές γι΄αυτό κα αναφέρομαι στη συνέντευξη με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου...
«Νομίζω ότι κρίθηκε από την ιστορία ότι αυτή ήταν μια αποτυχημένη επιλογή. Γιατί οι άνθρωποι κρίνονται από αυτά που κάνουν, και κρίνονται κάθε μέρα. Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι τέτοιου είδους προσεγγίσεις γίνονται κυρίως στις γυναίκες. Οι γυναίκες είναι αυτές που πρέπει, ντε και καλά, να επηρεάζονται από τον σύντροφό τους. Λες και δεν είμαστε αυθύπαρκτες προσωπικότητες. Λες και πρέπει να συντασσόμαστε με έναν σύντροφο. Δεν θα το ακούσετε αυτό ποτέ για έναν άνδρα. Το βρίσκω πολύ παρωχυμένο. Προσωπικά διατηρώ το δικαίωμα της επαγγελματικής μου ανεξαρτησίας».
Παντρεύεστε; Είστε έγκυος; Θα κάνετε παιδί; Αυτές τις ερωτήσεις τις ακούτε συχνά. Επι της ουσίας, τώρα, πιστεύετε ότι συνδυάζονται όλα αυτά με μια επαγγελματία;
«Πρέπει να έχω γεννήσει περίπου είκοσι φορές, ούτε κουνέλα να ήμουν. Ούτως ή άλλως δεν μου αρέσει να μιλάω για την προσωπική μου ζωή. Δεν υπάρχει κάτι που να έχω την ανάγκη να μοιραστώ για την προσωπική μου ζωή δημοσίως. Αν κάτι υπάρξει ποτέ, θα μαθευτεί... Ποια είμαι εγώ; Η πριγκίπισσα της Αγγλίας για να ανακοινώσω αν θα παντρευτώ ή θα κάνω παιδί; Για όνομα του θεού...»
Ωστόσο δεν θελήσατε να κρύψατε τα προσωπικά σας;
«Ναι, ζω όπως θα ζούσα, πάντα με μια προσοχή να μην προκαλώ τον κόσμο. Είναι μια σταθερή επιλογή μου να προστατεύω την προσωπική μου ζωή. Από εκεί και πέρα δεν θα κλειστώ μέσα στο σπίτι ούτε θα κλειδωθώ στο υπόγειο; Τι να κάνω; Κάνω μια φυσιολογική ζωή, προσπαθώ να αποφεύγω οποιαδήποτε δημοσιότητα, γιατί πιστεύω ότι όταν τα φώτα μπαίνουν στις ιδιωτικές ζωές ρίχνουν σκιές. Αλλο η δουλειά άλλο το σπίτι μας. Αρκετή δημοσιότητα έχω από τη δουλειά μου».
Αναρωτιέστε αν θα μπορέσετε να τα συνδυάσετε;
«Μου φαίνεται τρομερά προσβλητικό για εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες που δουλεύουν σε εργοστάσια ή στα χωράφια με πολύ λιγότερα χρήματα και πολύ λιγότερα μέσα κι έχουν δύο και τρία παιδιά και μπορούν να ανταποκρίνονται...».
Πιστεύετε στους μεγάλους έρωτες;
«Νομίζω ότι όλη μας η ζωή απαρτίζεται από πολλούς μεγάλους διαδοχικούς έρωτες σε όλα τα επίπεδα. Ερωτεύεσαι ανθρώπους, δουλειές, μικρά πράγματα που σε κάνουν χαρούμενη. Νομίζω ότι η ζωή μας είναι γεμάτη μικρούς και μεγάλους έρωτες».
Και η δική σας;
«Το θέμα είναι που εντοπίζει κανείς την ισορροπία του. Κι ένας άνθρωπος για να είναι καλά και με τον εαυτό του, για να είναι καλά στη δουλειά του και στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται κοινωνικά πρέπει να είναι ένας άνθρωπος πλήρης».
Αυτή την εποχή εσείς είστε πλήρης;
«Υπό αυτή την έννοια, ναι. Αυτή την εποχή αισθάνομαι απολύτως πλήρης».