Εδώ και δέκα περίπου ημέρες, οι Ρουμάνοι διαδηλώνουν καθημερινά σε όλη τη χώρα. Καταγγέλουν την διαφθορά της κυβέρνησης και της ζητούν να παραιτηθεί.
Περίπου 500.000 άνθρωποι διαδηλώνουν καθημερινά στους δρόμους του Βουκουρεστίου, ή στις πόλεις Sibiu και Cluj. Ολα ξεκίνησαν όταν στις 31 Ιανουαρίου ο υπουργός Δικαιοσύνης θέλησε να περάσει κρυφά ένα διάταγμα που θα επέτρεπε στους πολιτικούς που αναμειγνύονται σε οικονομικά σκάνδαλα να γλυτώσουν τη φυλακή.
Το διάταγμα ψηφίστηκε με διαδικασία επείγοντος και χωρίς να προηγηθεί συζήτηση στο κοινοβούλιο. Προέβλεπε μειωμένα πρόστιμα για περιπτώσεις διαφθοράς των πολιτικών και μείωνε αισθητά τις ποινές που προβλέπονται από την δικαιοσύνη. Αυτό κατέβασε τους πολίτες της Ρουμανίας στο δρόμο.
Απέναντι στη μαζική αντίδραση η κυβέρνηση αναγκάστηκε την Κυριακή να αποσύρει τη διάταξη αλλά οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν. Το ίδιο βράδυ, 250.000 άτομα κατέβηκαν στην πλατεία Νίκης της πρωτεύουσας, ενώ διαδηλώσεις έγιναν σε άλλες πενήντα πόλεις. Πρόκειται για ένα ρεκόρ σε μια χώρα 20 εκατομμυρίων κατοίκων.
Ποτέ η Ρουμανία δεν γνώρισε παρόμοιο κίνημα μετά την πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου το 1989. Σήμερα οι διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση της κυβέρνησης.
«Κλέφτες!» είναι το κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών, μπροστά στη βουλή της χώρας. Ορισμένοι κρατούν σημαίες της Ρουμανίας και της ευρωπαϊκής ένωσης. Βασικός στόχος των διαδηλωτών είναι ο σοσιαλ-δημοκράτης πρωθυπουργός Sorin Grindeanu, ο οποίος απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να παραιτηθεί. Κάλεσε τους πολίτες να γυρίσουν στα σπίτια τους και δήλωσε ότι «κατανόησε το μήνυμα των διαδηλωτών». Η κυβέρνησή του ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο του 2016, μετά από εκλογές.
Οι οπαδοί του πρωθυπουργού συγκεντρώθηκαν την Κυριακή μπροστά στα κεντρικά γραφεία του σοσιαλιστικού κόμματος και κατηγόρησαν τον ηγέτη της κεντροδεξιάς, Klaus Iohannis, ότι παρακινεί τους διαδηλωτές. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης πήρε τον λόγο την περασμένη Παρασκευή στη βουλή. «Κερδίσατε, τώρα κυβερνήστε και νομοθετήστε, αλλά όχι με αυτό τον τρόπο», δήλωσε. «Η Ρουμανία χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που εργάζεται με διαφανή και προβλέψιμο τρόπο» είπε, ενώ οι βουλευτές της πλειοψηφίας εγκατέλειπαν την αίθουσα του κοινοβουλίου.
Την περασμένη Πέμπτη η κυβέρνηση έκανε μια κίνηση ζητώντας την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Florin Iordache, ο οποίος έφερε το ένοχο διάταγμα στη βουλή, στις 31 Ιανουαρίου. Ωστόσο οι διαδηλώσεις συνεχίζονται. Την περασμένη Τρίτη δεν πέρασε η πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί εναντίον της κυβέρνησης, αλλά αυτό δεν αποτέλεσε έκπληξη: η βουλή της Ρουμανίας είναι κατά πλειοψηφία σοσιαλ-δημοκρατική, μετά τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου. Μόνο 161 βουλευτές ψήφισαν την πρόταση μομφής, ενώ χρειάζονταν 233 για να πέσει η κυβέρνηση.