Η αβεβαιότητα που προκαλεί η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, η σύγκρουση μεταξύ των πιστωτών για το ελληνικό πρόγραμμα και οι «ψίθυροι» για Grexit που επανέρχονται ανέστρεψαν τις θετικές τάσεις στις καταθέσεις.
Οι φόβοι ότι αν η αξιολόγηση δεν κλείσει το συντομότερο δυνατό το κόστος για τις τράπεζες και την οικονομία θα είναι μεγάλο εντείνονται όλο και περισσότερο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, η μείωση των καταθέσεων τον πρώτο μήνα του 2017 φτάνει στο 1 δισ. Ενώ ανησυχητική είναι και η άνοδος των νέων καθυστερήσεων στις επισφάλειες.
Οι καθυστερήσεις αφορούν κυρίως επιχειρηματικά δάνεια που οφείλονται μεν στην αβεβαιότητα αλλά όσο η ρύθμιση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων παραμένει σε εκκρεμότητα τόσο θα μεγαλώνουν και οι καθυστερήσεις.
«Καμπανάκι» χτυπά και το φαινόμενο νέων καθυστερήσεων στα στεγαστικά δάνεια, επισημαίνουν οι τραπεζίτες, που αποτιμούν την εξέλιξη αυτή στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών.
Η κατάσταση επί του παρόντος είναι διαχειρίσιμη και το σύστημα παραμένει εντός στόχων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αλλά παράταση των καθυστερήσεων δημιουργεί κινδύνους εκτροχιασμού.
Στο μέτωπο των καταθέσεων, το τραπεζικό σύστημα κατέγραψε αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων κατά 4,2 δισ. ευρώ στη διάρκεια του 2016, με σταθερή μηνιαία αύξηση το τελευταίο εξάμηνο της τάξης των 770 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο. Οι τράπεζες κατέγραφαν τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των πελατών, έχοντας πάντως τον «ανταγωνισμό» του Δημοσίου αφού περί τα 6,3 δισ. ευρώ που βρίσκονταν σε σεντούκια και θυρίδες «κάηκαν» κυρίως σε φόρους.
Η έναρξη συνθηκών αβεβαιότητας όσο μετατίθεται χρονικά η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και επανέρχονται συζητήσεις περί Grexit και δραχμής, οδήγησαν σε αναστροφή της τάσης των δειλών εισροών και οι πρώτες εβδομάδες του 2017 είχαν απώλειες για το σύστημα της τάξης του 1 δισ. ευρώ, ροκανίζοντας την αύξηση που πέτυχε με δυσκολία το σύστημα το 2016.