Αμετακίνητοι στις θέσεις τους οι αγρότες -Συναντούν σήμερα τον Αποστόλου - iefimerida.gr

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους οι αγρότες -Συναντούν σήμερα τον Αποστόλου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και στελέχη των υπουργείων Οικονομικών Εργασίας και Περιβάλλοντος θα έχουν σήμερα οι αγρότες, οι οποίοι παραμένουν ανυποχώρητοι στις θέσεις τους και προχωρούν διαρκώς σε πιο δραστικές κινητοποιήσεις.

Συγκριμένα στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι, θα συμμετέχουν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος και η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρόθεση είναι να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος και «αν υπάρχει πνεύμα εποικοδομητικό μπορούμε να βρούμε λύσεις για πολλά θέματα, στο πλαίσιο πάντα των δεσμεύσεων και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία και η χώρα».

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αποστόλου έχει ήδη επικοινωνήσει και με εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων Κεντρικής Μακεδονίας, καλώντας τους σε συνάντηση, σε ημερομηνία που οι ίδιοι θα καθορίσουν.

Ανυποχώρητοι οι αγρότες της Μακεδονίας

Χθες, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας απέκλεισαν επί δύο ώρες και τη μοναδική παρακαμπτήριο οδό που συνδέει το αεροδρόμιο «Μακεδονία» με την πόλη και ξεκίνησαν καθιστική διαμαρτυρία με αποτέλεσμα να σημειωθούν επεισόδια με τα ΜΑΤ.

Η καθιστική διαμαρτυρία ξεκίνησε στις 18.50 και αποτέλεσε συμβολική κίνηση, όπως είπαν χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ αγροτοκτηνοτρόφοι. Οπως ανέφεραν, ο αποκλεισμός του αεροδρομίου αποφασίστηκε μετά την εκπνοή της προθεσμίας που είχε δοθεί στην κυβέρνηση να ορίσει, μέχρι και την Πέμπτη, ακριβή ημερομηνία συνάντησης, με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Λίγο αργότερα, οι αγρότες ήρθαν στα χέρια με τους άνδρες των ΜΑΤ, έσπασαν το αστυνομικό μπλόκο και απέκλεισαν και την είσοδο του Regency Casino, επί 30 λεπτά με αποτέλεσμα η πρόσβαση στο αεροδρόμιο να αποκοπεί.

Για περισσότερες από δύο περίπου ώρες έμεινε τελικά κλειστό το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας, στα σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας από τους αγρότες.

Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής μπλόκου Πρεσπών, Κώστας Κωνσταντινίδης, «είτε θα προβαίναμε στη συγκεκριμένη συμβολική κινητοποίηση, είτε θα ερχόμασταν σε σύγκρουση με τις αστυνομικές δυνάμεις».

«Μετά από διαπραγματεύσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις καταλήξαμε στη χρυσή τομή του αποκλεισμού για λίγο περισσότερο από δυόμιση ώρες. Δεν είχαμε πρόθεση να συγκρουστούμε και σεβάστηκαν και τη συμβολική κίνηση που θέλαμε να κάνουμε» ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Ο αποκλεισμός του τελωνείου, (ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να αποκλειστεί για 24 ώρες) έγινε από αγρότες και κτηνοτρόφους - μεταξύ άλλων - από τις Πρέσπες και το Αμύνταιο Φλώρινας και την Καστοριά και στο σημείο βρέθηκαν περισσότερα από 250 άτομα, τα οποία μετέβησαν στο τελωνείο με αγροτικά οχήματα.

Υπενθυμίζεται, ότι στα μπλόκα παραμένουν οι υπόλοιποι αγροτοκτηνοτρόφοι στη Δυτική Μακεδονία, με βασικό αντικείμενο την οργάνωση των συναδέλφων τους για το συλλαλητήριο στην Αθήνα, την Τρίτη 14/2, ενώ καθοριστική για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων θα είναι και το αποτέλεσμα της συνάντησης, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα ανάμεσα σε αγροτοσυνδικαλιστές και κυβερνητικά στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πού έχουν στηθεί μπλόκα

Αγροτικά μπλόκα στη δυτική Μακεδονία έχουν στηθεί στα εξής σημεία: στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας Οδού στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα και στην Αγία Κυριακή, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού από τη διασταύρωση Σιάτιστας.

Θέση έχουν ήδη πάρει και αυτοί του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου στην Εθνική Οδό Φλώρινας-Έδεσσας, αλλά και στον κόμβο Μανιακίου.

Στήθηκε το αγροτικό μπλόκο στη γέφυρα Ρυμνίου, που βρίσκεται επί της Εθνικής Οδού Λάρισας-Κοζάνης, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για να στηθεί μπλόκο στα Κοίλα Κοζάνης.

Κινητοποιήσεις και στην Κρήτη

Ανυποχώρητοι εμφανίζονται οι αγρότες της Κρήτης οι οποίοι συνεχίζουν τη διαμαρτυρία στα μπλόκα. Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων των αγροτών που συμμετέχουν στα μπλόκα σε επίπεδο Κρήτης βρίσκονται ο κόμβος των Πραιτωρίων στον νομό Ηρακλείου και τα Μεγάλα Χωράφια στα Χανιά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ