«Γιατί πέτυχαν τα Μνημόνια σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος;», αναρωτήθηκε ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργάνωσε για τα επτά χρόνια της κρίσης στη χώρα μας.
Ο ίδιος έδωσε αμέσως την απάντηση: «Γιατί τα αποδέχθηκαν με τη μεγαλύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση, εφάρμοσαν τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε και μείωσαν τη φορολογία. Εμείς στην Ελλάδα κάναμε ακριβώς το αντίθετο, και επιπλέον μέσα σε επτά χρόνια κάναμε πέντε εκλογές και ένα δημοψήφισμα».
Μιλώντας από τη θέση του απλού πολίτη, όπως τόνισε ο ίδιος, και παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και πολλών πολιτικών, μεταξύ των οποίων η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Αννα Διαμαντοπούλου, έκανε τις δικές του προτάσεις επιμένοντας στην ανάγκη «σχεδίου ανασυγκρότησης που θα συσπειρώσει τις δυνάμεις της κοινωνίας» και θα οδηγήσει στη «νέα μεταπολίτευση». «Χρειάζεται να αποκατασταθεί η πολιτική ως υπέρτατη αξία. Χρειάζεται να συνεργαστούν μια μεταρρυθμιστική κεντροαριστερά και μια μεταρρυθμιστική κεντροδεξιά. Ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συμμετάσχει, αλλά μετά. Γιατί το δίδυμο Τσίπρα-Παππά είναι ύβρις για την αριστερά. Τα κόμματα είναι χρεοκοπημένα και πρέπει με τιμές να οδηγηθούν στην ευθανασία. Παράλληλα, πρέπει να προχωρήσει ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης που θα οδηγήσει σε μεταρρυθμίσεις του πολιτικού συστήματος. Aκόμα να καταργηθεί η απλή αναλογική και να ακολουθήσουμε το γερμανικό μοντέλο των μονοεδρικών. Χωρίς κομματική σφραγίδα, από πολιτικούς, τεχνοκράτες και ανθρώπους της αγοράς. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση Εθνικής ευθύνης και όχι κομματικής. Πρέπει να προλάβουμε τις καταστροφές», σημείωσε.
Κλείνοντας ο Β. Κοντογιαννόπουλος προέτρεψε: «Πρέπει να ανατρέψουμε τον καραμανλικό ορισμό ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και σήμερα να πούμε ότι η πολιτική πρέπει να κάνει το ανέφικτο, εφικτό».
Στην εκδήλωση για τα επτά χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα και που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών συμμετείχαν πέντε καθηγητές. Ο καθένας από την πλευρά του κατέθεσε εκτιμήσεις για όσα συνέβησαν καθώς και προτάσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Γιώργος Παγουλάτος μίλησε για τον κίνδυνο να αντικατασταθούν οι διεθνείς κανόνες με ένα σύστημα διμερών deals. Ο Πάνος Τσακλόγλου, επίσης καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου υπογράμμισε ότι η ελληνική κρίση είναι ελληνικής προέλευσης . Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ Δημήτρης Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στην σχέση της πολιτικής ηγεσίας με τη γραφειοκρατία, ενώ η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Βάσω Κιντή, στην αξία και την απαξίωση της παιδείας. Τέλος ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κώστας Κωστής, ως ιστορικός, επεσήμανε ότι από την κρίση δεν επλήγησαν όλοι το ίδιο. Τον συντονισμό της συζήτησης είχε η δημοσιογράφος Ολγα Τρέμη.