«Είναι σαφές ότι οι εξελίξεις στην παρευξείνια γειτονιά μας, μας επηρεάζουν, επηρεάζουν το περιβάλλον ασφάλειας, τις σχέσεις της ΕΕ στη γειτονιά της, τις διεθνείς οικονομικές μας σχέσεις και τον ενεργειακό χάρτη στην περιοχή».
Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφορικά με το θέμα της αναζωπύρωσης της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, το οποίο συζήτησαν με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο.
Στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας οι εξελίξεις μάς επηρεάζουν γιατί αφορούν και την πολυάριθμη ελληνική κοινότητα στην περιοχή και επεσήμανε πως σε αυτό το πλαίσιο συζήτησαν με τον κ. Ποροσένκο για την προσπάθεια εξεύρεσης σταθερής και βιώσιμης λύσης μέσα από τον διπλωματικό δρόμο. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η Ελλάδα σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και πως σταθερός γνώμονας της χώρας μας ήταν, είναι και παραμένει η τήρηση του διεθνούς δικαίου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνέπειες της πρόσφατης κλιμάκωσης της κρίσης στους κατοίκους των πληγέντων περιοχών και υπογράμμισε πως συνομίλησαν με τον κ. Ποροσένκο για τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η Ελλάδα για τους πληγέντες. Επίσης, ανέφερε ότι συζήτησαν και για την ασφάλεια των μελών της ελληνικής κοινότητας στην περιοχή, ενώ ανακοίνωσε ότι σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιήσει ειδικό ταξίδι στη Μαριούπολη ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι με τον κ. Ποροσένκο συμφώνησαν για την ανάγκη τήρησης της εκεχειρίας και την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ. «Μία σταθερή θέση της ελληνικής διπλωματίας», σημείωσε και επανέλαβε την πάγια στήριξη της Ελλάδας στις διπλωματικές προσπάθειες του σχήματος της Νορμανδίας, της τριμερούς ομάδας επαφής και της ειδικής αποστολής επιτήρησης του ΟΑΣΕ.
Οι δύο άνδρες συνομίλησαν εκτενώς για τη μεταβατική περίοδο που διανύουμε σε ό,τι αφορά τις διεθνείς εξελίξεις, με τον κ. Τσίπρα να επισημαίνει ότι πρόκειται για περίοδο που αναδεικνύει δυνατότητες για την ενίσχυση των διπλωματικών πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της ειρήνης. «Η Ελλάδα, ως χώρα που έχει σταθερές αρχές και αξίες, που πρεσβεύει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και την ειρήνη και τη συνεργασία, μπορεί να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο», υπογράμμισε.
Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε και τη σημασία περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ μέσω της εφαρμογής της συμφωνίας σύνδεσης και μετέφερε στον κ. Ποροσένκο το μήνυμα από την πλευρά της Κομισιόν ότι υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά το θέμα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων για Ουκρανούς πολίτες.
ΚΚΕ: Το καθεστώς της Ουκρανίας αναδείχθηκε μέσα από πραξικοπηματικές ενέργειες
Έντονη κριτική στον πρωθυπουργό για την επίσκεψή του στην Ουκρανία ασκεί το ΚΚΕ. Με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου, αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο καθεστώς «αναδείχτηκε μέσα από πραξικοπηματικές ενέργειες, με τη στήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και την αξιοποίηση ακόμη και φασιστικών ομάδων».
Όπως αναφέρει «η επίσκεψη συνέπεσε με τη νέα όξυνση στη νοτιοανατολική Ουκρανία, με μια νέα αιματοχυσία που έχει ξεσπάσει, με πρωταγωνιστικές ευθύνες του σημερινού Προέδρου Π. Ποροσένκο και της αντιδραστικής του κυβέρνησης».
Επίσης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός «επισκέφτηκε την Ουκρανία, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη-παρωδία για την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας, που γκρεμίζονται τα σοβιετικά και αντιφασιστικά μνημεία και οι συνεργάτες των ναζί εκθειάζονται στη νεολαία ως “πατριώτες”».
Και συνεχίζει: «Αυτό το καθεστώς που επισκέφθηκε ο κ. Τσίπρας, έχει δημιουργήσει “μαύρες λίστες” για τους πολιτικούς αντιπάλους του, στις οποίες έχει συμπεριλάβει και στελέχη του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων ο Γ. Λαμπρούλης, βουλευτής κι αντιπρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου κι ο Σ. Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του κόμματος, γιατί έδειξαν το έμπρακτο ενδιαφέρον και την αλληλεγγύη του ΚΚΕ με το λαό της Ουκρανίας, που αιματοκυλίεται στην περιοχή του Ντονμπάς».
Καταλήγοντας, το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ επισημαίνει: «Οι συζητήσεις για τη συνεργασία, στα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, για τις επιχειρηματικές συμφωνίες, αποδεικνύει πως η λεγόμενη “πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είναι άλλη από τη μονοδιάστατη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, μακριά από τα πραγματικά συμφέροντα των λαών της Ελλάδας και της Ουκρανίας».