Σε πρόταση που κατέθεσε ο ΣΕΒ κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης με τις υπόλοιπες εργοδοτικές οργανώσεις (ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ και ΕΣΕΕ) θέτει στο τραπέζι τη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού μόνο στους χαμηλόμισθους.
Η συνάντηση έγινε για να καθορίσουν τη στάση τους στον επικείμενο διάλογο με τη ΓΣΕΕ για τη λήψη μέτρων βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας.
Η επιβολή πλαφόν στο ύψος του 14ου μισθού, η κατάργηση ή ο περιορισμός των αυτόματων αυξήσεων στους μισθούς που προβλέπονται από τις συλλογικές συμβάσεις μέσω των ωριμάνσεων και το πάγωμα των μισθών για την επόμενη τριετία είναι ορισμένες από τις προτάσεις που συζητήθηκαν μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων ενόψει του κοινωνικού διαλόγου για τα εργασιακά.
Για τον 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα οι πληροφορίες αναφέρουν, συγκεκριμένα, ότι μια από τις προτάσεις είναι να καταβάλλεται όπως ισχύει σήμερα στους εργαζόμενους που εισπράττουν αποδοχές μέχρις ενός ορισμένου ύψους αλλά όχι και στους εργαζόμενους με υψηλούς μισθούς, τα στελέχη κλπ. Θεωρείται - σύμφωνα με τις ίδιες προτάσεις - στις σημερινές συνθήκες υπερβολή να εισπράττουν οι υψηλόμισθοι υποχρεωτικά έναν ακόμη πλήρη μισθό ακόμη και από επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δεινή θέση, κάνουν απολύσεις κλπ. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο ποιό είναι το όριο μισθού που θα τεθεί για τον περιορισμό του δώρου.
Θετικά αντιμετωπίζονται οι εισηγήσεις για μείωση του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές κλπ.) με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει αναπλήρωση για α έσοδα των ταμείων. Αντίθετα δεν φαίνεται να κερδίζουν έδαφος οι προτάσεις για μείωση του κατώτατου μισθού.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος είπε πως διατηρεί τις αμφιβολίες του και διατύπωσε τον προβληματισμό του για το κατά πόσο θα πρέπει να δίδονται ο 13ος και 14ος μισθός τόσο στις κατώτατες αμοιβές, όσο και «σε αμοιβές 5.000 ευρώ και άνω». Ωστόσο ενώ έθεσε το ζήτημα δεν προσδιόρισε από ποια ποσά και πάνω θεωρείται κάποιος υψηλόμισθος
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι υπόλοιπες εργοδοτικές οργανώσεις δεν θέτουν θέμα 13ου και 14ου μισθού, κάτι που δεν συζητά ούτε η ΓΣΕΕ. Ωστόσο το θέμα αυτό αναμένεται να απασχολήσει το διάλογο που θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες.
Οι εργοδοτικές οργανώσεις συμφωνούν στην διατήρηση των κατώτατων αμοιβών, ενώ προτείνουν το «πάγωμα» των μισθών για τρία χρόνια. Ταυτοχρόνως, ζητούν να μην δοθεί η αύξηση που προβλέπει η σύμβαση (ΕΓΣΣΕ) για την 1η Ιουλίου (2,5%), ούτε οι ωριμάνσεις των μισθών (τριετίες, πολυετίες) για τρία χρόνια. Ζήτημα τίθεται και για ορισμένα επιδόματα και αμοιβές που προβλέπονται στις κλαδικές συμβάσεις.
Στο μόνο σημείο που φαίνεται να υπάρχει συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους (εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων). Η ΓΣΕΕ θέτει ως προϋπόθεση την κάλυψη των απωλειών εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.
Σημειώνεται πως την Τρίτη συνεδριάζει η διοίκηση της ΓΣΕΕ προκειμένου να καθορίσει τη στάση της στον επικείμενο διάλογο για τα μέτρα τόνωσης του ανταγωνισμού της ελληνικής οικονομίας.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ προσερχόμενος στην συνάντηση με τους υπόλοιπους εργοδοτικούς φορείς δήλωσε τα εξής: «Στις δραματικές συνθήκες που ζούμε, θέλουμε να διασώσουμε και όχι να κατεδαφίσουμε τα εργασιακά κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών». Ζήτησε από τη ΓΣΕΕ να αποδείξει από κοινού με τους εργοδότες να αποδείξουν ότι μπορούν να αποφασίζουν για τα θέματα που τους απασχολούν, «χωρίς έξωθεν επιβολές».