Οι πρόεδροι των αεροπορικών εταιριών θα συζητήσουν ζητήματα που σχετίζονται με τα προβλήματα των αμερικανικών αεροδρομίων, αλλά και την αναβάθμιση των συστημάτων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, κατά τη σημερινή συνάντηση που θα έχουν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών στο Reuters.
Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται σε μία περίοδο έντασης για τις αεροπορικές εταιρίες στις ΗΠΑ μετά την ανησυχία που υπάρχει για τις εμπορικές συμφωνίες που εφαρμόζονται με ξένες αεροπορικές εταιρίες. Από την πλευρά του, ο Τραμπ έχει εξαγγείλει την επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών συμφωνιών με άλλες χώρες, για τις οποίες θεωρεί ότι βλάπτουν τα αμερικανικά συμφέροντα.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι οι αεροπορικές εταιρίες αναμένουν την εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ των πολιτών από επτά χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα ζητήσουν την καλύτερη συνεργασία και το σχεδιασμό των κινήσεων με την αμερικανική κυβέρνηση, προκειμένου να προγραμματίσουν την εφαρμογή των μέτρων που θα κληθούν να εφαρμόσουν. Κατά τα πρώτα 24ωρα εφαρμογής της απαγόρευσης, οι εταιρίες βρέθηκαν αντιμέτωπες με την άμεση εφαρμογή των μέτρων, συντελώντας στο κλίμα σύγχυσης που επικράτησε στα αμερικανικά και διεθνή αεροδρόμια, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ξένων εταιριών έγινε και αλλαγή της σύνθεσης των πληρωμάτων, ώστε να είναι δυνατή η είσοδός τους στις ΗΠΑ.
Για τη σημερινή συνάντηση έχουν προσκληθεί οι πρόεδροι των μεγαλύτερων αεροπορικών εταιριών στις ΗΠΑ, αλλά και οι διευθυντές αρκετών αμερικανικών αεροδρομίων, σύμφωνα με πηγές.
Ο πρόεδρος της αεροπορικής εταιρίας American Airlines Νταγκ Πάρκερ, που έχει χαρακτηρίσει “διχαστικό” το προεδρικό διάταγμα του Τραμπ, δε θα πάει στη συνάντηση, καθώς έχει μία διάσκεψη, την οποία οργανώνει η εταιρία του, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του, Μάτ Μίλερ. Οι πρόεδροι άλλων αεροπορικών εταιριών έχουν επίσης, εκφραστεί κατά της προσωρινής απαγόρευσης που προβλέπει το διάταγμα, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις τόσο για τις αεροπορικές εταιρίες, όσο και για τους εργαζομένους τους.
Στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ο Τραμπ εξήγγειλε την αναβάθμιση των υποδομών στις ΗΠΑ, μέσω της υλοποίησης προγράμματος οικονομικού ύψους ενός τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσα στην επόμενη δεκαετία. “Τα αεροδρόμια μας είναι όπως τα αεροδρόμια μιας χώρας του Τρίτου Κόσμου,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ σε τηλεοπτική συζήτηση, τον περασμένο Σεπτέμβριο. “Προσγειώνεσαι στα αμερικανικά αεροδρόμια κι έρχεσαι από το Ντουμπάι, το Κατάρ ή την Κίνα. Βλέπεις αυτά τα υπέροχα αεροδρόμια και μετά προσγειώνεσαι. Έχουμε γίνει μία χώρα του Τρίτου Κόσμου,” είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Τραμπ.
Οι πρόεδροι των τριών μεγαλύτερων αμερικανικών αεροπορικών εταιριών, οι American Airlines Group Inc, United Continental Holdings Inc και Delta Air Lines Inc ασκούν πιέσεις στη νέα αμερικανική κυβέρνηση, προκειμένου ν' αποχωρήσει από τις συμφωνίες για τους “Ανοιχτούς Ουρανούς” στις οποίες συμμετέχουν τρεις μεγάλες αεροπορικές εταιρίες από τη Μέση Ανατολή. Οι αμερικανικές εταιρίες, κατηγορούν τις αεροπορικές αυτές εταιρίες, ότι επιχορηγούνται από τις κυβερνήσεις τους. Πρόκειται για τις εταιρίες, Qatar, Etihad και Emirates, οι οποίες με τη σειρά τους, απορρίπτουν τις καταγγελίες.
Η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει ακόμη λάβει αποφάσεις σχετικά με τις ανησυχίες των αεροπορικών εταιριών σε ζητήματα ανταγωνισμού. Δεν έχει επίσης, διευκρινιστεί εάν το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί κατά τη σημερινή συνάντηση. Η σχετική απόφαση για τη συζήτησή του, αναμένεται να ληφθεί κατά την εξέλιξη της σημερινής συνάντησης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ.
“Ο πρόεδρος θέλει να συζητήσει για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σπάισερ στη διάρκεια της χθεσινής καθιερωμένης ενημέρωσης στο Λευκό Οίκο. Ωστόσο, δε, διευκρίνισε τα ονόματα των προέδρων των αεροπορικών εταιριών, που έχουν ανταποκριθεί στην πρόσκληση.
Από την άλλη μεριά, οι μικρότερες αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες, JetBlue Airways Corp, Atlas Air Worldwide Holdings Inc και Hawaiian Holdings Inc, όπως επίσης και η αεροπορική εταιρία διακίνησης εμπορευμάτων, FedEx Corp, έχουν συνασπιστεί έναντι των μεγαλύτερων ανταγωνιστών τους..
Παράλληλα, ένα άλλο σημείο ενδιαφέροντος για τη σημερινή συνάντηση, είναι ένα προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο προηγούμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, δίνοντας δικαιώματα πτήσης στην αεροπορική εταιρία, Norwegian Air International με τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες και τις ενώσεις των εργαζομένων σε αυτές να εκφράζουν φόβους για μείωση των μισθών τους, αλλά και την υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας τους από την αναφερόμενη εταιρία. Αναφερόμενος χθες στο θέμα αυτό ο Σπάισερ τόνισε ότι: “υπάρχει ένα μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ από τη συμφωνία αυτή, κατά την τρέχουσα περίοδο,” δίνοντας έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας, από την Norwegian Air, αλλά και τη χρησιμοποίηση από το στόλο της αεροσκαφών που παράγει η Boeing Co.