Ακόμη μία έρευνα έρχεται να δώσει απάντηση στον πιο συνηθισμένο λόγο για τον οποίο τσακώνονται τα περισσότερα αδέλφια... Ποιος είναι ο πιο έξυπνος της οικογένειας; O πρωτότοκος ή οι μικρότεροι;
Αν, λοιπόν, το πρωτότοκο παιδί συνηθίζει να περηφανεύεται μπροστά στα αδέλφια του για την εξυπνάδα του, τότε μπορεί να συνεχίζει να το κάνει, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα τα μεγαλύτερα σε ηλικία αδέλφια έχουν υψηλότερο IQ, καλύτερη παιδεία και ως εκ τούτου καλύτερη καριέρα από τα μικρότερα.
Συγκεκριμένα, οι οικονομολόγοι του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου έκαναν IQ τεστ σε αδέλφια από διάφορες ηλικιακές ομάδες και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως την καλύτερη βαθμολογία την είχαν όσοι είχαν γεννηθεί πρώτοι.
Ο λόγος επιτυχίας των πρωτότοκων στα IQ τεστ οφείλεται, κατά τους επιστήμονες, στο ότι οι γονείς δίνουν περισσότερη έμφαση στις διανοητικές τους δεξιότητες, φροντίζοντας έτσι να διευρύνουν περισσότερο τον πνευματικό τους ορίζοντα, ακόμη κι αν αυτά είναι ακόμη σε μικρή ηλικία.
Εκτός αυτού, από την έρευνα προκύπτει πως η σειρά γέννησης παίζει σημαντικό ρόλο και στην καριέρα που θα ακολουθήσουν τα αδέλφια, καθώς δεν είναι τυχαίο πως όσα είναι πρωτότοκα τείνουν να έχουν περισσότερα πτυχία και καλύτερους μισθούς.
Έτσι, η έρευνα του Εδιμβούργου ήρθε ουσιαστικά να επιβεβαιώσει μία άλλη έρευνα, την οποία είχε αναλάβει η ομάδα ανάλυσης του Πανεπιστήμιου του Σίδνεϊ, όπου ειδικοί παρακολουθούσαν κάθε δύο χρόνια αδέλφια από διάφορες οικογένειες. Οι ειδικοί τα «εξέταζαν από την νηπιακή τους ηλικία, μέχρι την εφηβικη και ανάλογα με διάφορα κριτήρια, όπως την οικονομική κατάσταση της οικογένειας και το γενικότερο background.
Έτσι τα αποτελέσματα ήρθαν να συμπληρώσουν όσα ειπώθηκαν παραπάνω, αναφέροντας αρχικά πως οι μητέρες έχουν υψηλότερους κινδύνους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης των μικρότερων παιδιών.
Επίσης παρατηρήθηκε πως τα μικρότερα αδέλφια παίρνουν μέρος σε λιγότερες δραστηριότητες απ' ότι τα μεγαλύτερα κι αυτό γιατί οι γονείς δεν δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον.
Η έρευνα έδειξε επίσης πως οι γονείς κάνουν περισσότερες « χάρες» στα πρωτότοκα παιδιά από την γέννησή τους μέχρι την ηλικία των τριών, προνόμιο το οποίο δεν έχουν σε τόσο μεγάλο βαθμό τα μικρότερα.
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι μεταπτώσεις στη γονική συμπεριφορά είναι μια εύλογη εξήγηση για το πως η σειρά γέννησης σχετίζεται με την εκπαίδευση και την πορεία της καριέρας κάποιου»είπε η γιατρός Ανα Νουέβο Σικουέρο από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Φωτογραφία: Shutterstock