Στη σημερινή συνάντηση μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρη Ρέππα, και του μόνιμου εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Αθήνα, Μπομπ Τραά, επαναβεβαιώθηκε ως κεντρικός αριθμητικός στόχος η μείωση κατά 150.000 του προσωπικού στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, για το χρονικό διάστημα 2010-2015, μέσω συνταξιοδοτήσεων και μείωσης των νεοπροσλαμβανομένων μόνο για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών.
Εδώ, πρέπει να επισημανθεί ότι ήδη τα δύο πρώτα χρόνια του προγράμματος (2010-2011) έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο περίπου 90.000 υπάλληλοι και, όπως επισημαίνουν και πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είναι εφικτός ο στόχος χωρίς να γίνουν απολύσεις με οριζόντια κριτήρια.
Άλλωστε, ο κ. Ρέππας ενημέρωσε τον κ. Τραά για την εφαρμογή της εφεδρείας με τη χρήση οριζόντιων κριτηρίων, αναφέροντας και πάλι ότι τα οριζόντια κριτήρια δεν είναι ορθά και επανέλαβε ότι δεν αποτελούν πολιτική επιλογής. Κάτι που, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχει αρχίσει πλέον να γίνεται κατανοητό και στην τρόικα, δεδομένης της ανάγκης γενικής αξιολόγησης του προσωπικού και των δομών στο Δημόσιο, προκειμένου το κράτος να γίνει αποδοτικό, φιλικό για τον πολίτη, χωρίς γραφειοκρατία και εστίες διαφθοράς.
Ο κ. Ρέππας είχε την πρωτοβουλία γι' αυτήν τη συνάντηση προκειμένου να εξετασθεί από κοινού η εξέλιξη της συνεργασίας με το μηχανισμό στήριξης, ιδίως σε θέματα που αφορούν στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο.
Επίσης, κατά τη συνάντηση, στην οποία παραβρέθηκε και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ντίνος Ρόβλιας, έγινε λεπτομερής αναφορά στην καλή συνεργασία με την «task force», για την πορεία του σχεδίου νόμου που αφορά το επιτελικό κράτος και που σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα.