Μέσα στους θαλάμους θανάτου του Ασαντ -Εκεί όπου εξολόθρευσε 13.000 αιχμαλώτους - iefimerida.gr

Μέσα στους θαλάμους θανάτου του Ασαντ -Εκεί όπου εξολόθρευσε 13.000 αιχμαλώτους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σοκάρουν τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας που δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο ο Μπασάρ αλ-Άσαντ εξόντωνε τους εχθρούς του.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αναφορές, το καθεστώς Ασάντ βασάνισε και κρέμασε περίπου 13.000 πολίτες μέσα σε 4 χρόνια, με τους έμπιστους του Μπασάρ Αλ- Ασάντ να ακολουθούν ουσιαστικά μία πολιτική εξόντωσης όσων εναντιώνονταν στο καθεστώς του.

Όσοι ήταν αντίθετοι με τη βάναυση πολιτική του καθεστώτος (όπως γιατροί και όσοι προσέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες) απαγχονίστηκαν σε μαζικές δολοφονίες των 50 ατόμων την φορά.

Μέσα στους θαλάμους θανάτου του Ασαντ -Εκεί όπου εξολόθρευσε 13.000 αιχμαλώτους | iefimerida.gr 0

Εκτός των άλλων, η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία ονομάστηκε Ανθρώπινο Σφαγείο, αποκαλύπτει ότι οι συριακές αρχές κρατούσαν σκόπιμα τους κρατούμενους σε φρικτά κελιά, έτσι ώστε να πεθάνουν από την έλλειψη τροφής, νερού, φαρμάκων ή από τα βασανιστήρια.

Τα θύματα, μάλιστα, πέρασαν από «εικονικές» δίκες, οι οποίες διήρκεσαν 3 λεπτά και στις οποίες τους επεβλήθη η θανατική ποινή.

Σύμφωνα με την έκθεση, χιλιάδες άνθρωποι κρατούνταν στην στρατιωτική φυλακή Σεντάγια στην Δαμασκό, στην οποία οι συνθήκες ήταν εντελώς απάνθρωπες, ενώ περιγραφή γίνεται και για το πως οδηγούνταν στον απαγχονισμό.

Κατά την άφιξη των κρατούμενων στην Σεντάγια, υπήρχε το «πάρτι του καλωσορίσματος», κατά το οποίο ουσιαστικά δέχονταν απίστευτη σωματική βία. Στη συνέχεια, οι κρατούμενοι ταξινομούνταν σε ομάδες ανάλογα με το DNA τους και το απόγευμα οδηγούνταν στις φυλακές.

Μέσα στους θαλάμους θανάτου του Ασαντ -Εκεί όπου εξολόθρευσε 13.000 αιχμαλώτους | iefimerida.gr 1

Το απόγευμα μεταφέρονταν στο «κόκκινο κτίριο» στο οποίο υποβάλλονταν σε τρομερά βασανιστήρια τα οποία κρατούσαν μέχρι τα μεσάνυχτα. Μετά από αυτό, έχοντας δεμένα τα μάτια, οι κρατούμενοι έμπαιναν σε μικρά λεωφορεία και οδηγούνταν στο «λευκό κτίριο». Εκεί ήταν και το τελευταίο στάδιο των φρικαλεοτήτων, καθώς απαγχονίζονταν. Μετά τις εκτελέσεις, τα σώματά τους κρατούνταν στο στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου καταχωρούνταν στα πρακτικά πως πέθαιναν όλοι από φυσικά αίτια. Τέλος, τα πτώματα φορτώνονταν σε φορτηγά και θάβονταν κρυφά σε μαζικούς τάφους, σύμφωνα με την έκθεση. Οι οικογένειες των νεκρών δεν ενημερώθηκαν ποτέ από κανέναν.

Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας βασίστηκε σε μαρτυρίες από ανθρώπους που ήταν στο καθεστώς Ασάντ, δικαστικούς και πρώην φρουρούς από τις φυλακές.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η Daily Mail, ένας πρώην αξιωματικός του στρατού του καθεστώτος Ασάντ, γνωστός με το όνομα Χαμίντ, περιγράφει τα βασανιστήρια που γίνονταν στις στρατιωτικές φυλακές.

«Αν έβαζες το αυτί στο πάτωμα, θα μπορούσε να ακούσεις τους ανθρώπους να ουρλιάζουν. Αυτό κρατούσε περίπου 10 λεπτά. Ουσιαστικά εμείς κοιμόμασταν και από κάτω μας άλλοι οδηγούνταν στον θάνατο», αναφέρει ο Χαμίντ,ο οποίος συνελήφθη το 2011.

Μέσα στους θαλάμους θανάτου του Ασαντ -Εκεί όπου εξολόθρευσε 13.000 αιχμαλώτους | iefimerida.gr 2

Τα σώματα όσων κρεμάστηκαν πιστεύεται πως έχουν θαφτεί σε έναν μαζικό τάφο κοντά σ’ ένα κατεστραμμένο προάστιο της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με την έκθεση δεν υπάρχει περίπτωση αυτές οι φρικαλεότητες να μην είχαν εγκριθεί από τους αρχηγούς τους καθεστώτος Ασάντ, ενώ είναι γνωστό πως οι μεμονωμένες θανατικές ποινές υποτίθεται ότι πρέπει να εγκριθούν είτε από το συριακό υπουργός άμυνας ή από τον επικεφαλής του προσωπικού του στρατού, όπου στην συγκεκριμένη περίπτωση και οι δυο λογοδοτούσαν στον Ασάντ.

Μέσα στους θαλάμους θανάτου του Ασαντ -Εκεί όπου εξολόθρευσε 13.000 αιχμαλώτους | iefimerida.gr 3

Η Λιν Μααλουφ, αναπληρώτρια διευθύντρια έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βηρυτό είπε σε δήλωσή της πως η φρίκη που απεικονίζεται στην παρούσα έκθεση αποκαλύπτει ουσιαστικά μία κρυφή, τερατώδης εκστρατεία.

Να σημειωθεί πως η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, δόθηκε στη δημοσιότητα εν όψει των συνομιλιών στη Γενεύη με στόχο να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος στην Συρία.

Φωτογραφίες; ΑP, Amnesty International

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Συρία Ασάντ βασανιστήρια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ