Χαμηλώνει τους τόνους η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή με τους δανειστές και να προχωρήσει η αξιολόγηση, και πλέον ετοιμάζεται να κάνει κι άλλο πίσω στο αφορολόγητο.
Ηδη τα κυβερνητικά στελέχη έχουν χαμηλώσει πολύ τους τόνους σε ό,τι έχει να κάνει με το ύψος του αφορολόγητου, ενώ έχει σταματήσει και η ρητορική «δεν νομοθετούμε ούτε ένα ευρώ μέτρα», ούτε διαψεύδεται κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά στη μείωση του αφορολόγητου.
Η πρόταση της Αθήνας για το αφορολόγητο
Μάλιστα μία από τις ενδεχόμενες αντιπροτάσεις που εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο για να καταθέσει στους Θεσμούς είναι να νομοθετηθούν νέα μέτρα, τα οποία όμως δεν θα ξεπερνάνε τα 2,5 δισ. ευρώ και στα οποία θα προβλέπεται μείωση αφορολογήτου περίπου στα 7.200 ευρώ (7.000-7.700). Υπενθυμίζεται πως το αφορολόγητο σήμερα βρίσκεται στα 8.636 ευρώ και η περικοπή του θα οδηγήσει σε μείωση της έκπτωσης φόρου στα 1.600 ευρώ από 2.100 ευρώ, προκειμένου να εισπραχθούν 1 δισ. ευρώ επιπλέον φόροι. Εξάλλου, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει «πρόθεση» η κυβέρνηση να νομοθετήσει προκαταβολικά.
Καθοριστικές οι επόμενες ημέρες
Ο χρόνος για την Αθήνα θα ξεκινάει να μετράει αντίστροφα από αύριο, Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, στο EuroWorking Group, όπου αναμένεται να καταγραφεί και η στάση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Βέβαια, οι συζητήσεις και οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο.
Διαφορετική προσέγγιση Ευρώπης και ΔΝΤ
Μετά και τη συνεδρίαση του Ταμείου στην Ουάσινγκτον, ήταν ξεκάθαρη η διαφορά των «στρατοπέδων» (Ταμείου και Βρυξελλών). Μάλιστα η ευρωπαϊκή πλευρά (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία) υποστηρίζει ότι η πρόβλεψη του ΔΝΤ για περαιτέρω μείωση της ανάπτυξης από την τελευταία πρόβλεψη δεν δικαιολογείται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χρειαστεί η ομάδα αξιωματούχων που ασχολείται με το ελληνικό πρόγραμμα (Π. Τόμσεν, Ν. Βελκουλέσκου) να εξηγήσει πιο αναλυτικά από πού προκύπτουν οι υπολογισμοί, χωρίς όμως να πείθει τους Ευρωπαίους.
Μάλιστα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σχολιάζοντας τη θέση του ΔΝΤ για μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, τόνισε πως «έχουμε ήδη προχωρήσει σε ορισμένη ελάφρυνση και αν απαιτηθεί επιπλέον και η Ελλάδα συνεχίσει σε εποικοδομητικό δρόμο, τότε θα κάνουμε περισσότερα». Αυτό που ξεκαθαρίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι πως, πέρα από περισσότερη σαφήνεια στα μεσοπρόθεσμα μέτρα, δεν πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.