Ο Ντάισελμπλουμ άδειασε το ΔΝΤ: Ξεπερασμένη η έκθεσή του για την Ελλάδα - iefimerida.gr

Ο Ντάισελμπλουμ άδειασε το ΔΝΤ: Ξεπερασμένη η έκθεσή του για την Ελλάδα

Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ως ξεπερασμένη χαρακτήρισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, «αδειάζοντας» το ΔΝΤ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, στις πρώτες δηλώσεις του μετά από τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου, σχολίασε ότι η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα από ότι πιστεύει το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον Guardian.

«Η έκθεση είναι ξεπερασμένη, εξαιτίας της πρόσφατης ελληνικής ανάπτυξης», δήλωσε ακόμη ο Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι τον εξέπληξε η σκληρότητα των επισημάνσεων του ΔΝΤ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ακόμη ότι υπήρξε κάποια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά παραδέχθηκε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα. Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν «βλέπει» διαγραφή χρέους, παρά μόνο την πιθανότητα ευνοϊκότερων όρων αποπληρωμής.

Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου, συνιστά για την Ελλάδα ελάφρυνση χρέους αλλά ταυτόχρονα μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ομαδικές απολύσεις και κυνήγι της φοροδιαφυγής.

«Θέλουμε το ΔΝΤ, αλλά να είναι ειλικρινές»

«Το ΔΝΤ συνέταξε μία πολύ ζοφερή έκθεση, που τώρα την έχει ξεπεράσει η πραγματικότητα. Η Ελλάδα έχει ήδη τέσσερα τρίμηνα οικονομικής ανάπτυξης και μία πραγματικά καλή ανάκαμψη αυτή τη στιγμή», είπε ο Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξή του στο RTLZ.

Ομως, σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. «Τώρα το θέμα είναι οι ριζικές μεταρρυθμίσεις, όπως η λειτουργία της αγοράς εργασίας και το φορολογικό και συνταξιοδοτικό σύστημα. Συμφωνούμε με το ΔΝΤ ότι υπάρχει πολλή δουλειά που δεν έχει γίνει ακόμη», ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός.

Ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι θα ήθελε να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Υπογράμμισε όμως με νόημα ότι το Ταμείο θα πρέπει να είναι ειλικρινές. «Το ΔΝΤ ζήτησε από την Ελλάδα μεγάλες θυσίες. Ακόμη και περικοπές. Είναι σαν να νίπτουν τα χείρας τους λίγο», πρόσθεσε.

«Η Αθήνα πρέπει να κάνει πρώτη βήματα»

Πάντως, δήλωσε ότι δεν ανησυχεί πως το Ταμείο θα το «παρατραβήξει» και θα αποσύρει τη στήριξή του από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. «Είναι ακόμη δεσμευμένοι. Αυτό είπε στο Eurogroup και η Κριστίν Λαγκάρντ. Το ΔΝΤ παραμένει έτοιμο να βοηθήσει τους Ελληνες», εξήγησε.

Φρόντισε όμως να στείλει το μήνυμα στην Αθήνα ότι το θέμα είναι τι θα κάνει η Ελλάδα. «Το ΔΝΤ θέλει περαιτέρω μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην Αθήνα το Ταμείο πίεσε ισχυρά- και σωστά- για περαιτέρω προσαρμογές στο συνταξιοδοτικό και φορολογικό σύστημα. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει πρώτη κάποια βήματα», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γέρουν Ντάισελμπλουμ ΔΝΤ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ