«Όλα όσα γίνονται στην Ελλάδα και αφορούν την υγεία δεν έχουν καμία σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα περισσότερα είναι πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Και αυτής και της προηγούμενης. Η κυβέρνηση επιμένει να εξαρτάται από κεφάλαια και από μεγάλες οικονομικές δυνάμεις του εσωτερικού. Υπακούοντας στα κελεύσματα αυτών, πηγαίνει με τις επιθυμίες τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να τις θεσμοθετήσει δήθεν σαν μνημόνιο» καταγγέλλει από την Αλεξανδρούπολη ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κώστας Λουράντος.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λουράντος δήλωσε πως κατά την επίσκεψή του στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να διερευνήσει τα όσα συμβαίνουν στον χώρο της υγείας, τόσο ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων όσο και ως προς τις ελλείψεις φαρμάκων, διαπίστωσε πως τα θεσμοθετημένα από την ελληνική κυβέρνηση δεν αποτελούν ευρωπαϊκή επιταγή, αλλά αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, στην Ελλάδα θεσπίζονται «μέτρα που δεν υφίστανται σε κανένα μεγάλο κράτος της ΕΕ, παρά μόνο σε κράτη των ανατολικών χωρών όπου και εκεί έχει αποδειχθεί ότι αυτά τα μέτρα βύθισαν τη χώρα σε πολύ μεγάλα χρέη, δημιούργησαν καρτέλ και μονοπώλια και αυξήθηκαν οι δαπάνες». Αυτός είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, και ο λόγος που η πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Κομισιόν αποφάσισε να προχωρήσει στην αποστολή σχετικού εγγράφου, τόσο προς τον υπουργό Υγείας όσο και τον πρωθυπουργό ρωτώντας τον λόγο εφαρμογής στην Ελλάδα μέτρων που είτε δεν εφαρμόζονται στις χώρες της ΕΕ είτε έχουν αποδειχθεί καταστροφικά.
Σχετικά με τις ελλείψεις των φαρμάκων εκτίμησε πως «συνεχώς επιδεινώνονται, αφενός διότι δεν εισάγονται αρκετές ποσότητες από το εξωτερικό για πολλούς λόγους και αφετέρου από αυτές τις μικρές ποσότητες το μεγαλύτερο ποσοστό σε ορισμένα φάρμακα εξάγεται» με τους εξαγωγείς να κερδίζουν πάρα πολλά χρήματα σε βάρος του ελληνικού λαού. «Έχω καταθέσει και προσωπικά εξώδικο προς στον ΕΟΦ προς το υπουργείο Υγείας και προς την Εισαγγελία ζητώντας να μάθω συγκεκριμένα δύο πράγματα. Αν εισάγονται οι επαρκείς ποσότητες σε φάρμακα στην Ελλάδα και αν αυτές που εισάγονται μένουν στην Ελλάδα ή πάνε στο εξωτερικό. Μέχρι στιγμής έχει περάσει ένας μήνας και δεν έχω πάρει καμία απάντηση» αναφέρει.
Ο κ. Λουράντος αναφέρθηκε και στην υπογραφή με τον ΕΟΠΥΥ καινούριας σύμβασης που αφορά την προμήθεια μέσω των φαρμακείων ιατροτεχνολογικών προϊόντων και ειδικών διατροφών, επιθεμάτων, καθώς και υλικών που αφορούν τον σακχαρώδη διαβήτη κ.α. τα οποία είναι ύλη των φαρμακείων» και πλέον θα δίδονται μέσω των φαρμακείων, με τον ασθενή να πληρώνει μόνο τη συμμετοχή, όπου αυτή προβλέπεται, ούτως ώστε «να υπάρχει διαφάνεια και να μη γίνεται αυτό που γίνεται τώρα, η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος από κάποιους οι οποίοι μπορούν να χορηγούν ανεξέλεγκτα μεγάλες ποσότητες ακόμη και σε ανθρώπους που δυστυχώς εντός ολίγων ημερών πεθαίνουν».
Σημειώνεται πως κ. Λουράντος βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στην Αλεξανδρούπολη προσκεκλημένος σε ενημερωτική ημερίδα για θέματα που απασχολούν τον κλάδο που πραγματοποιήθηκε επ' ευκαιρία της εκδήλωσης κοπής πίτας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου.