1) Τί είναι η ψωρίαση;Η ψωρίαση είναι μια συχνή δερματολογική πάθηση και υπολογίζεται ότι 1-2% του ελληνικού πληθυσμού την εμφανίζει.
Είναι εντοπισμένες βλάβες στους αγκώνες ή/και στα γόνατα, αλλά και στο τριχωτό της κεφαλής, στη ράχη, τους γλουτούς, τις κνήμες, τα πέλματα, τις παλάμες. Μπορεί να αλλοιώσει τα νύχια και να προκαλέσει αρθρίτιδα.
2) Πότε παρουσιάζεται;
Τα 3/4 των ασθενών πρωτοπαρουσιάζουν βλάβες πριν από την ηλικία των 35 ετών. Μόνο 10% εμφανίζεται στην παιδική ηλικία. Συνήθως το 25% των ασθενών παρουσιάζει βλάβες μεταξύ 55-60 ετών
3) Είναι μόνο δερματοπάθεια;
Σήμερα θεωρείται πολυσυστηματική νόσος και έχει σχέση με το μεταβολικό σύνδρομο (παχυσαρκία, σακχ. διαβήτη, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία). Θεωρείται ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
4) Ποιες είναι οι αιτίες;
- Γενετική προδιάθεση. Συνδιάζεται και με την επίδραση του περιβάλλοντος. Έχει παρατηρηθεί ότι αν ένας γονέας πάσχει από ψωρίαση το ποσοστό να την εμφανίσει το παιδί είναι αυξημένο κατά 25%, ενώ αν πάσχουν και οι δύο κατά 75%.
- Εξωγενείς παράγοντες. Γενικά τα αίτια φλεγμονή – ψωρίαση είναι άγνωστα. Μία θεωρία ενοχοποιεί παλιές λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο (π.χ πυώδης αμυγδαλίτιδα). Ακόμη ενοχοποιούνται και ιώσεις.
- Φάρμακα: αντιυπερτασικά (b-blockers)
Ανθελονοσιακά
Λίθιο (για ψυχιατρική χρήση)
κορτιζόνη ( όταν κοπεί απότομα)
- Διατροφή: τροφές με χαμηλό θερμικό φορτίο, η απώλεια του έξτρα βάρους ελαττώνουν την ένταση των βλαβών.
Τροφές που την περιορίζουν είναι αυτές που περιέχουν ω-3, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (σαρδέλα, ρέγγα, κολιός, σολωμός, μουρουνέλα)
Τροφές που περιέχουν αντιοξειδωτικά (εσπεριδοειδή, το ελαιόλαδο)
Άπαχα γαλακτοκομικά
Ερευνάται η ευεργετική επίδραση τροφών ελεύθερων γλουτένης (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη)
Αντίθετα, το κόκκινο κρέας, τα αυγά, τα παχιά γαλακτοκομικά, η υπερκατανάλωση αλκοόλ επιδεινώνουν τις ψωριασικές πλάκες.
- Άγχος: Όλοι οι ψωριασικοί ασθενείς έχουν διαπιστώσει την επιδείνωση της νόσου τους όταν αγνοώνονται.
Οι γιατροί συστήνουν τρόπους διαχείρισης του άγχους των ασθενών με ψωρίαση σαν μέρος της θεραπείας τους.
Η διάγνωση της ψωρίασης είναι συνήθως εύκολη, αλλά η θεραπείας είναι συστηματική ανάλογα με τη βαρύτητα και με πολλά σκευάσματα, και τοπικά και συστηματικά καθώς και με φωτοθεραπεία.
Είναι απαραίτητη η πειθαρχία και συμμόρφωση του ασθενούς μιας και η νόσος επηρεάζει έντονα αρνητικά τον ψυχισμό, τις εργασιακές, διαπροσωπικές σχέσεις και την καθημερινότητα του πάσχοντα.