«Θα ξαναφτάσουμε το ΣΔΟΕ εκεί που του αρμόζει» δήλωσε ο νέος Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Σ. Θεοδωράκης ενώπιον του μάλλον μουδιασμένου ακροατηρίου των υπαλλήλων, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς δεν είναι μυστικό ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων και ελεγκτών στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, δημιουργεί πρόβλημα λειτουργίας του πάλαι ποτέ κραταιού ΣΔΟΕ.
Αν και οι κ.κ. Τσακαλώτος- Παπαγγελόπουλος εξέφρασαν με θέρμη την… πίστη τους στη δυνατότητα επανάκαμψης του ΣΔΟΕ, είναι προφανές ότι με 40 ελεγκτές (!) δεν μπορείς να κυνηγήσεις το μεγάλο οικονομικό έγκλημα ήτοι υποθέσεις απάτης με κοινοτικά κονδύλια, διαφθορά, εισαγγελικές παραγγελίες, ναρκωτικά, ηλεκτρονικές απάτες, όσο ικανοί και αποτελεσματικοί να είναι οι εναπομείναντες υπάλληλοι και η ηγεσία. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι ο απελθών Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ και νυν Γ.Γ. Διαφθοράς μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης του έμψυχου δυναμικού και καλύτερου συντονισμού μεταξύ των Ελεγκτικών Αρχών, αφήνοντας «καρφιά» για όσους πιστεύουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τη φοροδιαφυγή με 1.000 ελεγκτές, «καρφιά» που σύμφωνα με κάποιους από τους παριστάμενους είχαν ως στόχο την ΑΑΔΕ.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ε. Τσακαλώτος και η κυβέρνηση ποντάρουν πολλά στα έσοδα από το κυνήγι της φοροδιαφυγής, χωρίς τα ως τώρα αποτελέσματα να τους δικαιώνουν. «Το κακό είναι ότι τα μη παραμετρικά δεν υπολογίζονται από τους Θεσμούς» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι τα όποια έσοδα από τους ελέγχους δεν μπορούν να υπολογιστούν στη διαπραγμάτευση για την κάλυψη των όποιων δημοσιονομικών «κενών». «Αυτό είναι , όμως, το καλό, καθώς τα όποια extra από εκεί, θα μας βοηθήσουν στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και στο κοινωνικό έργο», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών, με φόντο τα αναλυτικά απολογιστικά στοιχεία για το 2016 που δείχνουν ότι ένα μόνο ένα μικρό μέρος από τους βεβαιωθέντες φόρους και τα πρόστιμα, έχει καταλήξει στα κρατικά ταμεία.