Κορκίδης για διαπραγμάτευση: Και πάλι η επιλογή είναι «take it or leave it» - iefimerida.gr

Κορκίδης για διαπραγμάτευση: Και πάλι η επιλογή είναι «take it or leave it»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις εξελίξεις σχετικά με τη διαπραγμάτευση και ειδικότερα στην έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα αναφέρεται ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης σημειώνοντας πως για άλλη μια φορά η επιλογή που έχει η χώρα είναι «take it or leave it», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ και για τα όσα περιλαμβάνει σημειώνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«...Οι εκθέσεις των Τόμσεν -Βελκουλέσκου για την Ελλάδα, θα συνοδευτούν με επίσημες ανακοινώσεις για την ελληνική οικονομία και τις απαιτήσεις του Ταμείου για πλεόνασμα και χρέος, χωρίς όμως εκπλήξεις, αφού οι θέσεις του είναι ήδη γνωστές. Θέλει δραστική μείωση του αφορολόγητου ορίου από τον Ιανουάριο του 2018. Ζητά ενεργοποίηση του “κόφτη” για τη περικοπή κύριων συντάξεων, εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του 2019, και συζητά το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν παράλληλα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ώστε να καμφθούν τυχόν αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Ελλάδα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Επισημαίνει δε ότι σύμφωνα με ευρωπαίους πολιτικούς και τεχνοκράτες δεν αποκλείεται η παράταση των διαπραγματεύσεων να διαρκέσει έως και τον Απρίλιο.

Αντίθετα, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι μετά την έγκριση από το εκτελεστικό συμβούλιο της έκθεσης του άρθρου 4, του καταστατικού του ΔΝΤ, ουσιαστικά ανοίγει ο “μονόδρομος” για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης.

«Το πακέτο πάντως που καλείται να διαλέξει η ελληνική κυβέρνηση περιέχει το τρίπτυχο: κλείσιμο αξιολόγησης με νέα μέτρα - μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος - ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση. Για πολλοστή φορά η κατάσταση για την ελληνική οικονομία "is not good" ενώ και πάλι η επιλογή που έχουμε είναι “take it or leave it”...», καταλήγει ο κ. Κορκίδης

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ υπογραμμίζει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ κρίνεται απαραίτητη έως υποχρεωτική από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ακόμα και για την εκταμίευση της δόσης. Έτσι, όπως εξηγεί, το Ταμείο αποκτά νέα επιχειρήματα, προκειμένου να επιμείνει στις απαιτήσεις του, ενσωματώνοντας και τη σκληρή στάση του Βερολίνου.

«Αυτά τα προσφέρει η έκθεση της «ομάδας Βελκουλέσκου», η οποία παρουσιάζεται στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της 6/2/17 του ΔΣ του ΔΝΤ. Στην έκθεση, διατυπώνονται κάποιες αισιόδοξες προβλέψεις για τη πορεία της ελληνικής οικονομίας, την επόμενη τριετία, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις και θα γίνουν οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Αμφισβητείται όμως, η δυνατότητα επίτευξης υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, που θα καθιστούσαν βιώσιμο το δημόσιο χρέος.

Η ομάδα στελεχών του ΔΝΤ που διενήργησε επιτόπια «αυτοψία» τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στη βάση του άρθρου 4 του καταστατικού του Ταμείου για να καταλήξει σε εκτιμήσεις-προβλέψεις, εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% το 2016, ποσοστό υψηλότερο από αυτό της εισηγητικής έκθεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού.

Στην έκθεση της Βελκουλέσκου διατυπώνεται η πρόβλεψη ότι η Ελλάδα δεν θα εμφανίσει πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 1,5% τα επόμενα χρόνια. Επιβεβαιώνει δηλαδή την άποψη στην οποία βασίζει μέχρι τώρα το ΔΝΤ τις απαιτήσεις του για μείωση συντάξεων και αφορολόγητου, καθώς και για λήψη πρόσθετων μέτρων, που θα ισχύσουν μετά το 2018.

Στον σκληρό πυρήνα των απαιτήσεων, το Ταμείο επιμένει στην ανάγκη να μην ακυρωθούν νομοθετικές διατάξεις στο πεδίο των εργασιακών, όπως η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να αυξηθεί το όριο των συλλογικών απολύσεων και να υπάρξει δραστικό άνοιγμα σε αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κορκίδης ΔΝΤ διαπραγμάτευση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ