Τάσσεται υπέρ του Brexit και των δημοψηφισμάτων στις χώρες της ΕΕ για αποχώρηση από το ευρώ, ενώ είναι υπέρμαχος της άποψης ότι η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα εκτός ευρώ.
Ο λόγος για τον Τεντ Μάλοχ, υποψήφιο του Τραμπ για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ΕΕ, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Bloomberg ανέφερε ότι «δεν θέλω να μιλήσω εκ μέρους των Ελλήνων, όμως κατά πάσα πιθανότητα, από την οπτική γωνία ενός οικονομολόγου, υπάρχει πολύ ισχυρός λόγος για την Ελλάδα να βγει από το ευρώ».
Μάλιστα υποστήριξε ότι υπάρχουν εύλογα ερωτήματα για το «εάν θα πρέπει να υπάρχει» πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα αλλά και ποιος θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για την χρηματοδότησή του.
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει να υπάρχει, δεν έχει συμμετάσχει σε σχετική σύσκεψη και δεν είναι φορέας κάποιας επίσημης θέσης της αμερικανική κυβέρνησης.
Ο Τεντ Μάλοχ, 64 ετών, είχε πρόσφατα περιγράψει την νέα αμερικανική «γραμμή», μιλώντας στο BBC : η Ευρώπη όχι μόνο δεν αποτελεί στρατηγικό εταίρο για την Ουάσινγκτον, αλλά είναι ένας αντίπαλος που θα πρέπει να κατανικήσει !
Πρόκειται για μια κομβική στιγμή που θα βάλει τέρμα σε 70 χρόνια ευρωπαϊκής διπλωματίας στις ΗΠΑ, έγραψε η Liberation, μετά την συνέντευξή του.
Ο διπλωμάτης δεν δίστασε, μάλιστα, να συγκρίνει την ΕΕ με την Σοβιετική Ενωση και εκτίμησε ότι πρέπει να δοθεί τέλος σε αυτή την αυτοκρατορία του κακού :
«Ημουν ήδη διπλωμάτης στο παρελθόν και μου επετράπη να βοηθήσω να καταρρίψουμε την Σοβιετική Ενωση. Τώρα, ίσως θα πρέπει και μια άλλη Ενωση να χρειάζεται ημέρωμα», δήλωσε ωμά ο Μάλοχ.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι στον πρόεδρο Τραμπ «δεν του αρέσει αυτή η υπερθνική οργάνωση, μη εκλεγμένων, που διαχειρίζονται κάποιοι γραφειοκράτες λάθος και που ειλικρινά δεν είναι μια πραγματική δημοκρατία».
Οπως είπε, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «θα ήταν καλύτερος ως δήμαρχος μιας πόλης στο Λουξεμβούργο».
Οσον αφορά στο ευρώ, ο Μάλοχ δήλωσε ότι «βρίσκεται υπό εξαφάνιση, έχει πραγματικό πρόβλημα και θα μπορούσε να καταρρεύσει σε περίπου ένα, ενάμιση χρόνο». «Το μόνο πράγμα που θα κάνω το 2017, θα είναι να πάρω μια σαφή θέση για το ευρώ», δηλαδή να στοιχηματίζει στις αγορές την πτώση του, όπως είπε. Και προέτρεψε να διαβάσει κάποιος τις θέσεις του Στίγκλιτς «που έγραψε ένα ολόκληρο βιβλίο πάνω σε αυτό το θέμα».
Το να υβρίζει κάποιος τους προσεχείς εταίρους του, αυτό δεν έχει προηγούμενο στην διπλωματία.
Ο προκάτοχος του Μάλοχ στις Βρυξέλλες, Anthony Gadner, ο οποίος εξεδιώχθη από τον Τραμπ, όπως και όλοι οι διπλωμάτες, δήλωσε ότι ο Μάλοχ έχει «την ίδια άποψη με τον Νάιτζελ Φάρατζ.
Ο Μάλοχ για να διοριστεί πρέσβης των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες θα πρέπει να σταλεί επιστολή στην υπουργό Εξωτερικών της ΕΕ Φεντερίκα Μοντερίνι, η οποία ερωτά στη συνέχεια τα κράτη-μέλη. Αν κανένα από τα 28 κράτη μέλη δεν πει όχι μέσα σε 30 ημέρες, ο νέος πρέσβης αναλαμβάνει τα καθήκοντά του. Με άλλα λόγια, αρκεί ένα όχι για να σταλεί ο κ. Μάλοχ πίσω από εκεί που ήρθε.
Ο Μάλοχ πέρασε ένα μεγάλο μέρος της καριέρας του στον διεθνή οικονομικό και διπλωματικό κόσμο. Αυτή τη στιγμή διδάσκει «στρατηγικό leadership» στο Business School Henley του πανεπιστημίου Reading, κοντά στο Λονδίνο.
Τι θα κάνει η Ευρώπη
Κατά της υποψηφιότητας Μάλοχ για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ΕΕ έχει αντιταχθεί η ομάδα του Γκι Φερχόφσταντ, οι οποίοι έχουν ήδη συντάξει και στείλει επιστολή στην οποία αναφέρουν ότι ο Μάλοχ είναι persona non grata. Απαντώντας στον Γκι Φερχόφσταντ, ο Μάλοχ, είπε πως μόνο οι ΗΠΑ επιλέγουν τους διπλωμάτες τους, και αν η ΕΕ τολμήσει να παρέμβει θα λάβει μια ανάλογη απάντηση από την Ουάσινγκτον.
H υποψηφιότητά του έχει προκαλέσει, πάντως, μεγάλη συζήτηση, ήδη από το Δεκέμβριο, όταν έγινε γνωστό ότι προαλείφεται για τη συγκεκριμένη θέση.
Ο Μάλοχ, επιχειρηματίας και φίλος του Ντόναλντ Τραμπ, έχει δηλώσει ακόμη ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν μια ΕΕ που κυριαρχείται από την Ανγκελα Μέρκελ και τη Γερμανία. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι είτε αρέσει στην ΕΕ, είτε όχι, ο Τραμπ θα διαπραγματεύεται μόνο με χώρες, σε μια χώρα προς χώρα βάση.