Περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους σ’ ολόκληρη τη Ρουμανία, μολονότι η κυβέρνηση της χώρας απέσυρε το αμφιλεγόμενο διάταγμα που είχε ανάψει το φιτίλι της λαϊκής οργής.
Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση είχε αποσύρει νωρίτερα το διάταγμα, το οποίο επέτρεπε σε πολιτικούς αξιωματούχους να αποφύγουν την άσκηση διώξεων για κατηγορίες διαφθοράς.
Όμως οι διαδηλωτές διαφωνούν και με την αναθεωρημένη εκδοχή του νομοσχεδίου που ετοιμάζεται να κατατεθεί στη βουλή. Ορισμένοι, μάλιστα, καλούν σε παραίτηση την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σόριν Γκριντεάνου.
Τέτοιου εύρους κινητοποιήσεις έχει να δει η Ρουμανία από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος Τσαουσέσκου το 1989.
Η απόφαση απόσυρσης του νομοσχεδίου επιβεβαιώθηκε χθες σε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη στο Βουκουρέστι. Αλλά οι διαδηλωτές ανησυχούν για τα σχέδια της κυβέρνησης να κατεβάσει ένα αναθεωρημένο νομοσχέδιο, που θα μπορούσε να περάσει από τη βουλή.
Τεράστια πλήθη κατέκλυσαν για έκτη συνεχή μέρα την πλατεία Νίκης στην πρωτεύουσα, ενώ ένα τεράστιο λέηζερ πρόβαλλε τα συνθήματα: «μην τα παρατάτε» και «παραίτηση» στο κυβερνητικό κτίριο, όπου στεγάζονται τα γραφεία του πρωθυπουργού.
«Η κυβέρνηση οργανώνεται απ’ την κορυφή προς τα κάτω με δομές που θυμίζουν μαφία κι εμείς δεν θέλουμε κάτι τέτοιο», είπε η διαδηλώτρια Πορφίρα Πόπο στο Associated Press.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση καταγγέλλει απόπειρα ανατροπής της: ο επικεφαλής του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Λίβιου Ντράγκνεα, ισχυρίστηκε πώς «εάν συνεχιστούν οι διαδηλώσεις και μετά την απόσυρση του διατάγματος, είναι σαφές πως πρόκειται για σχέδιο που καταρτίστηκε μετά τις εκλογές» του Δεκεμβρίου.
Ο Ντράγκνεα είναι ένας από τους πολιτικούς που θα «επωφελούνταν» από το διάταγμα, καθώς σε βάρος του εκκρεμεί δίκη που θα ξεκινούσε στις 31 Ιανουαρίου – την ίδια μέρα που υιοθετήθηκε το διάταγμα.