Μπορεί να έφτασε τα 70, και η ανίατη ασθένειά του να μην του επιτρέπει πλέον να παραβρίσκεται στα συνέδρια ούτε καν στις εκδηλώσεις προς τιμή του, ωστόσο ακόμα κι ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του διάσημου Βρετανού φυσικου είναι αρκετό για να εμφυσήσει αισιοδοξία.
Ο λόγος για τον Στίβεν Χόκινγκ, τον φυσικό που παρότι διαγνώστηκε στα 20 του με σπάνια νευρομυϊκή ασθένεια, που συνήθως είναι θανάσιμη μέσα σε πέντε χρόνια, έζησε άλλη μια πενηκονταετία και ευτύχησε να γίνει ένας από τους διασημότερους επιστήμονες του 20ου αλλά πλέον και του 21ου αιώνα.
Προς τιμήν του, και επ' ευκαιρίας των 70ων γενεθλίων του, το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ όπου ο Χόκινγκ κατείχε επί 30 χρόνια την Λουκασιανή Έδρα των Μαθηματικών (θέση που είχε ο Ισαάκ Νεύτων), διοργάνωσε συμπόσιο προς τιμήν του. Ο διάσημος φυσικός όμως δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω της βεβαρυμένης υγείας του - άλλωστε μόλις την Παρασκευή βγήκε από το νοσοκομείο.
Εστειλε ωστόσο ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα, με τίτλο «Α Brief History of Mine». Σε αυτό ο Στίβεν Χόκινγκ με αφορμή τον εαυτό του, παρότρυνε τη συνέχιση της εξερεύνησης του διαστήματος για το μέλλον της ανθρωπότητας. Ο διάσημος φυσικός επανέλαβε τη θέση του ότι η ανθρωπότητα δεν θα αντέξει άλλα χίλια χρόνια χωρίς να αναζητήσει τρόπους για να αποικίσει το διάστημα. Κάλεσε δεν τους ανθρώπους να είναι περίεργοι: «Να θυμάστε να κοιτάτε ψηλά στα αστέρια, και όχι τα παπούτσια σας. Να προσπαθείτε να καταλάβετε αυτό που βλέπετε και να αναρωτιέστε τι είναι αυτό που κάνει το σύμπαν να υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι μια θαυμάσια εποχή για να ζεις, και να κάνεις έρευνα. Η εικόνα που έχουμε για το σύμπαν άλλαξε σημαντικά τα τελευταία 40 χρόνια και είμαι χαρούμενος που συνέβαλα λίγο σε αυτό. Το γεγονός ότι εμείς οι άνθρωποι που είμαστε απλά συλλογές σωματιδίων μπορούμε να φτάσουμε τόσο κοντά να καταλάβουμε τους νόμους που διέπουν το σύμπαν και εμάς είναι ένας θρίαμβος» κατέληξε μέσα σε θερμά χειροκροτήματα.
Να σημειωθεί ότι λόγω της ασθένειας του, ο καθηγητής μιλά μέσω μιας οπτικής συσκεής που αναγνωρίζει κινήσεις στους μύες στο μάγουλό του και τις μετατρέπει σε λέξεις που ακούγονται από τον υπολογιστή. Αυτή τη στιγμή, ο Στίβεν Χόκινγκ μπορεί να λέει μέχρι μία λέξη το λεπτό, πράγμα που σημαίνει ότι για εκείνον η παραγωγή ερευνητικών εργασιών ή μια απλή τριαντάλεπτη ομιλία σαν αυτή στο Καίμπριτζ είναι πραγματικός άθλος...