«"Ο κόσμος υποφέρει και πεινά", που λέει και το τραγούδι, και αυτό το ξέρουμε και δεν το αμφισβητεί κανείς» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη, όπου επισκέφθηκε την έκθεση Zootechnia.
«Απ’ την άλλη η κυβέρνηση έχει κάνει μια συμφωνία και έχει υλοποιήσει το 1/3 της. Αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις η άλλη πλευρά να είναι πολύ αυστηρή με τους Eλληνες και να λέει: «Οι Ελληνες μας κοροϊδεύουν», ενώ οι Ελληνες και προσπαθούν και υποφέρουν. Αυτός που δεν κάνει αυτά που πρέπει, είναι ο γραφειοκρατικός μηχανισμός της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Σχολιάζοντας το κλίμα που έχει δημιουργηθεί λόγω των συνεχών καθυστερήσεων στο κλείσιμο της αξιολόγησης, ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε ότι «η αβεβαιότητα σκοτώνει τη μικρή και μεσαία επιχείρηση και βέβαια πολλαπλασιάζει τα άγχη των ανέργων που αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει διέξοδος. Εμείς καλέσαμε τον κ. Τσίπρα να μην σκέφτεται μόνο το κομματικό του επιτελείο και την πελατεία του, αλλά να σκεφτεί την ελληνική οικογένεια, κυρίως τους μικρομεσαίους και τους ανέργους.»
Ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας για το το θέμα των αγροτικών μπλόκων υπογράμμισε ότι «Οι αγρότες έχουν τα δίκαια τους αλλά πρέπει επιτέλους να βρούμε ένα τρόπο συνεννόησης και έξω από τα μπλόκα», ενώ τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός αντιπροσωπευτικού οργάνου όλων των αγροτών και κτηνοτρόφων που μέσα απ΄αυτό θα πιέζουν για λύσεις και θα συνομιλούν με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση καθώς «Δεν μπορεί κάθε φορά η χώρα, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι να ταλαιπωρούνται στο δρόμο για να κερδίσουν ψίχουλα από μια κυβέρνηση».
Τέλος ερωτώμενος για τη στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών ανέφερε ότι «Μας ξαφνιάζουν οι απαιτήσεις κάποιων δανειστών. Δυστυχώς όμως, υπεύθυνος και αυτός που πυροδότησε την απειλητική αυτή συμπεριφορά κάποιων δανειστών είναι ο κ. Τσίπρας»
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη:
Για το λόγο επίσκεψής του στη Zootechnia:
Θα σας πω μόνο ένα στοιχείο. Τη δεκαετία του '50 η χώρα μας είχε 1.100.000 βοοειδή και 500.000 γουρούνια. Σήμερα εισάγουμε το 92% του μοσχαρίσιου κρέατος και το 77% του χοιρινού κρέατος. Αυτό δείχνει την κατάσταση που υπάρχει στην κτηνοτροφία και είναι ενδεικτικό πρόβλημα της χώρας. Αν η χώρα συνεχίσει να μη παράγει και μόνο να εισάγει, θα είμαστε πάντα πίσω από τους δανειστές για να παρακαλάμε για δανεικά και μνημόνια.
Για τα αγροτικά μπλόκα:
Οι αγρότες έχουν τα δίκαια τους αλλά πρέπει επιτέλους να βρούμε ένα τρόπο συνεννόησης και έξω από τα μπλόκα. Εμείς έχουμε πει, ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος εκπροσώπησης των αγροτών οι οποίοι θα συνομιλούν με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, θα πιέζουν για λύσεις. Δεν μπορεί κάθε φορά η χώρα, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι να ταλαιπωρούνται στο δρόμο για να κερδίσουν ψίχουλα από μια κυβέρνηση. Πρέπει λίγο να προχωρήσουμε. Είμαστε ίσως η μόνη χώρα της Ευρώπης που δεν έχει ένα αντιπροσωπευτικό όργανο αγροτών, που να πείθει και τους υπόλοιπους πολίτες ότι μέσα απ΄αυτό εκφράζονται όλοι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι και μέσα απ' αυτό διεκδικούν τα δίκαια τους.
Είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα δε θα φύγει μπροστά, εάν δεν αλλάξουμε τους κανόνες στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Αν εισάγουμε κρέατα, αν εισάγουμε τα περισσότερα προϊόντα, αν εισάγουμε ακόμα και τα πράγματα που έχουμε στο τραπέζι μας από χώρες του Βορρά που δεν έχουν ούτε ήλιο, ούτε τα δικά μας χώματα θα είμαστε πάντα γονατισμένοι.
Για τις εξελίξεις που αναμένονται στο επόμενο Eurogroup:
Η δική μας πρόβλεψη είναι ότι θα έχουμε ένα "αίσιο" τέλος με το συνηθισμένο κόλπο του κ. Τσίπρα. Δηλαδή τα πράγματα να φτάνουν στο αμήν, και όταν πια ο κόσμος δεν έχει άλλα περιθώρια και έχει εξαντληθεί η υπομονή του να δεχτεί την όποια συμφωνία έχει κάνει η κυβέρνηση. Εμείς καλέσαμε τον κ. Τσίπρα να μην σκέφτεται μόνο το κομματικό του επιτελείο και την πελατεία του, αλλά να σκεφτεί την ελληνική οικογένεια, κυρίως τους μικρομεσαίους και τους ανέργους. Μια μικρή βόλτα, εδώ στη Θεσσαλονίκη, σε πείθει ότι κάθε μέρα τα πράγματα γίνονται και λίγο χειρότερα. Η αγορά πεθαίνει από ασφυξία και αβεβαιότητα. Αυτό που συνήθως ακούς είναι: "θα κλείσει; Θα προχωρήσουμε; Θα έχουμε εκλογές;" Αυτή η αβεβαιότητα σκοτώνει τη μικρή και μεσαία επιχείρηση και βέβαια πολλαπλασιάζει τα άγχη των ανέργων που αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει διέξοδος στην ελληνική επιχειρηματικότητα στην ελληνική επένδυση και ένας – ένας είτε εγκαταλείπουν τη χώρα για φθηνή εργασία στο εξωτερικό, είτε αποτραβιούνται εντελώς θεωρώντας ότι έχουν χάσει ένα τμήμα της ζωής τους.
Για την στάση του Ποταμιού στο ενδεχόμενο να ζητηθεί από τη Βουλή να λάβει προληπτικά μέτρα:
Το Ποτάμι θα κάνει αυτό που κάνει πάντα. Δηλαδή, θα ψηφίσει αυτά τα πράγματα που θεωρεί ότι είναι απαραίτητα και δεν θα ψηφίσει αυτά τα πράγματα που έρχονται από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ως αποτέλεσμα μιας μεγάλης καθυστέρησης.
Μας ξαφνιάζουν οι απαιτήσεις κάποιων δανειστών. Δυστυχώς όμως ο υπεύθυνος και αυτός που πυροδότησε αυτή την απειλητική συμπεριφορά κάποιων δανειστών είναι ο κ. Τσίπρας. Θυμάστε ότι τον Νοέμβριο τα πράγματα εμφανιζόντουσαν σχεδόν τελειωμένα; Έλεγε ότι αρχές Δεκέμβρη θα έχουμε τελειώσει, αρκεί να ξενυχτήσουμε. Δεν ξενύχτησαν; Γιατί έχουμε πάει στον Φλεβάρη και ανησυχούμε; Και όταν είσαι σε μια διαπραγμάτευση νομίζω ότι όσο την τραβάς αυτός που κερδίζει είναι ο ισχυρός, όχι εσύ. Αυτό το λάθος το είχε κάνει και το ’15 ο κ. Τσίπρας, το κάνει και τώρα.
Για το αν θα κλείσει η αξιολόγηση με νέα μέτρα:
Ζούμε μία τρέλα. Προσέξτε τι εννοώ: «Ο κόσμος υποφέρει και πεινά» που λέει και το τραγούδι και αυτό το ξέρουμε και δεν το αμφισβητεί κανένας. Απ’ την άλλη η κυβέρνηση έχει κάνει μια συμφωνία και έχει υλοποιήσει το 1/3 της συμφωνίας. Αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε η άλλη πλευρά να είναι πολύ αυστηρή με τους Έλληνες. Γιατί σου λέει: «Οι Έλληνες μας κοροϊδεύουν, οι Έλληνες δεν το κάνουν», ενώ οι Έλληνες το κάνουν, προσπαθούν και υποφέρουν. Αυτός που δεν κάνει αυτά που πρέπει είναι ο γραφειοκρατικός μηχανισμός της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.