Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λένε συνεργάτες του, έχει στοιχηματίσει να κερδίσει (στις επόμενες εκλογές) τα νησιά που έχουν σηκώσει το βάρος της προσφυγικής κρίσης, όπως είναι η Λέσβος.
Η επίσκεψη και η πολιτική του συγκέντρωση στη Λέσβο τη δεδομένη χρονική στιγμή είχαν έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι διατεθειμένος να «παραδώσει» στον ΣΥΡΙΖΑ τα νησιά που, κατά την άποψη του, επλήγησαν ανεπανόρθωτα από την προσφυγική κρίση «εξαιτίας της διαχειριστικής ανικανότητας της κυβέρνησης», αλλά ούτε και να τα αφήσει ως «λάφυρα» στη Χρυσή Αυγή.
Τι συζήτησε ο Μητσοτάκης με τους κατοίκους της Μόριας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί τη Λέσβο ακριβώς πριν από έναν χρόνο και γνωρίζει σε μεγάλο βαθμό τα πολιτικά χαρακτηριστικά του νησιού. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάθισε σε ένα καφενείο στο χωριό της Μόριας, που απέχει περίπου 1,5 χιλιόμετρο από το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων και ακόμη και όταν έκλεισαν οι κάμερες και τα μικρόφωνα, συνέχισε να μιλάει για αρκετή ώρα με τους κατοίκους. Μάλιστα, έδειχνε να τους ακούει με υπομονή χωρίς να τους διακόπτει. «Δεν θέλω η Μόρια να είναι ταυτισμένη απλά με ένα Hot Spot. Ο λόγος που ήρθα στο χωριό είναι για να δείξω ότι υπάρχει και μια άλλη πλευρά, ότι υπάρχει ένα χωριό», είπε ο κ. Μητσοτάκης στους κατοίκους που είχαν καθίσει γύρω του στο καφενείο.
«Θέλουμε τη ζωή μας πίσω»! Του φώναξε με απόγνωση δυο φορές ένας κάτοικος του χωριού, ο Κώστας Αγγελακόπουλος. Οι κάτοικοι της Μόριας θεωρούν άδικο το γεγονός ότι ενώ έχουν σηκώσει όλο το βάρος της κρίσης, λόγω της λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής που ασφυκτιά από πρόσφυγες και μετανάστες, και μάλιστα οι ίδιοι οι κάτοικοι έχουν περιθάλψει πολλούς πρόσφυγες, να κατηγορούνται ως ρατσιστές και ακροδεξιοί επειδή τώρα ζητούν αποσυμφόρηση της περιοχής. «Είναι αδιανόητο όποιος ασκεί κριτική στην κυβέρνηση να χαρακτηρίζεται ακροδεξιός», τους είπε ο κ. Μητσοτάκης. Στο ίδιο τραπέζι κάθισε και ο παππάς του χωριού, ο οποίος ζήτησε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μη τους ξεχάσει.
Η κ. Δήμητρα Καβαδέλη κάθισε απέναντι από τον κ. Μητσοτάκη και του ζήτησε να τους βοηθήσει, αφού όπως είπε μετανάστες καταπατούν τα χωράφια τους, που δεν μπορούν να τα καλλιεργήσουν ή να τα εκμεταλλευτούν, χωρίς μάλιστα κανένας να τους ενοχλεί. «Εδώ και 2 χρόνια δεν ορίζουμε την περιουσία μας. Έχουμε ελαιοκτήματα και μπαίνουν μέσα συνέχεια μετανάστες, δεν μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε. Είναι αδιανόητο να μην έχω την περιουσία μου»!
Διαχωρισμός μεταναστών και προσφύγων
Ένας άλλος κάτοικος της Μόριας είπε στον κ. Μητσοτάκη: «Έχουν ξεφτιλιστεί εδώ όλοι οι νόμοι. Γίνονται επιδρομές στα σπίτια μας, γίνονται ληστείες. Ζούμε τη χειρότερη περίοδο της ιστορίας μας». Οι κάτοικοι της Μόριας επισήμαναν τα προβλήματα που συνεχίζει να προκαλεί η παραβατικότητα ορισμένων ανθρώπων που φιλοξενουνται στις δομές του νησιού. «Δεν τα προκαλούν οι Σύροι πρόσφυγες αυτά τα προβλήματα» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της Παναγιούδας Βαγγέλης Βιολατζής απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη του είπε: «Εδώ τώρα πια δεν έχουμε να κάνουμε με πρόσφυγες, αλλά με οικονομικούς μετανάστες. Θέλουμε να μας βοηθήσετε. Έρχεται η ώρα σας να αλλάξετε τα πάντα και μπορείτε να το κάνετε. Να δείτε τα προβλήματα του νησιού μας, πρέπει να αποσυμφορηθεί η Μόρια».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συμφώνησε πως είναι ανάγκη να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στους πρόσφυγες και στους οικονομικούς μετανάστες που φθάνουν στο νησί και να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση. «Οι οικονομικοί μετανάστες πρέπει να βρίσκονται σε κλειστούς προαναχωρησιακούς χώρους και στη συνέχεια να φεύγουν», τους επισήμανε.
Ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που συνόδευε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Λέσβο, απευθυνόμενος στους κατοίκους της Μόριας τους είπε πως επί κυβερνήσεως Σαμαρά, έγιναν σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και πως τα σημερινά προβλήματα είναι αποτέλεσμα της απουσίας πολιτικής βούλησης αλλά και της αδυναμίας να απορροφηθούν ευρωπαϊκοί πόροι. «Εμείς δεν είχαμε ούτε ένα ευρώ στα χέρια μας και ο κ. Μουζάλας έχει εκατομμύρια ευρω», τόνισε. Μαζί με τον κ. Μητσοτάκη βρίσκονταν ο διευθυντής του γραφείου Τύπου κ. Μακάριος Λαζαρίδης, ο βουλευτής Λέσβου και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ Λευτέρης Αυγενάκης.
Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εκτιμούν ότι η χώρα «πληρώνει» σήμερα τις «ιδεοληψίες» που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της προσφυγικής κρίσης όταν μάλιστα ζητούσε από τα ΜΜΕ να μη ξεχωρίζουν τους πρόσφυγες από τους μετανάστες αφού υποστήριζε ότι «δεν υπάρχουν μετανάστες, είναι όλοι πρόσφυγες» ενώ σήμερα η χώρα «πληρώνει και την πολιτική ανοικτών συνόρων του ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό το έχουν αντιληφθεί πλέον οι κάτοικοι της Λέσβου και των άλλων νησιών που νιώθουν εξαπατημένοι, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Η κ. Δήμητρα Καβαδέλη, κάτοικος Μόριας, ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τους βοηθήσει για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, που καταπατούν μετανάστες.
Κάτοικοι φώναζαν στον Μητσοτάκη «σώσε μας»!
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός, ακόμη και σε συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ., ότι αρκετοί κάτοικοι της Μόριας αλλά και της Μυτιλήνης πλησίαζαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο δρόμο και του φώναζαν «Κυριάκο σώσε μας»! Η στάση αυτή είναι ενδεικτική της απόγνωσης στην οποία βρισκεται μια μεγάλη μερίδα κατοίκων της Λέσβου που επλήγησαν από την προσφυγική κρίση, αλλά και της οργής που υπάρχει απέναντι στην κυβέρνηση.
Στον περίπατο του κ. Μητσοτάκη στην αγορά της Μυτιλήνης οι άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας δεν είχαν να αντιμετωπίσουν κανένα απρόοπτο περιστατικό, ενώ οι συνεργάτες του έδειχναν ικανοποιημένοι και από το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. «έτυχε θερμής υποδοχής» όπως έλεγαν, όχι μόνο από οπαδούς του κόμματος του, αλλά και από πολίτες που δήλωναν ψηφοφόροι άλλων κομμάτων.
Η «απειλή» της Χρυσής Αυγής
Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε περιορίσει τα ποσοστά του στο Δήμο Μυτιλήνης αλλά είχε καταφέρει να κερδίσει το νομό με οριακή ωστόσο διαφορά από την Ν.Δ. Την ίδια στιγμή, η Χρυσή Αυγή είχε πετύχει να αυξήσει τα ποσοστά της, (στο Δήμο Μυτιλήνης πέρασε ακόμη και το ΚΚΕ, που παραδοσιακά έρχεται πρώτο) εκμεταλλευόμενη κυρίως την οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων, εξαιτίας των προβλημάτων που προκάλεσε στον τόπο τους το προσφυγικό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωρίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα η Χρυσή Αυγή επιχειρεί και πάλι να διεισδύσει σε πολλές περιοχές της Λέσβου, αλλά και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, στην ομιλία του στη Μυτιλήνη ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει η οργή και η αγανάκτηση των κατοίκων να μετατραπούν σε κινητήριο δύναμη για τους ακροδεξιούς. «Δεν θα αφήσουμε σκοτεινές δυνάμεις, εχθρούς της Δημοκρατίας να καπηλευτούν ένα υπαρκτό πρόβλημα», τόνισε με νόημα.