Η υπερφορολόγηση έφερε υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα του Ιανουαρίου - iefimerida.gr

Η υπερφορολόγηση έφερε υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα του Ιανουαρίου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με στεναγμούς ανακούφισης υποδέχθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών τα πρώτα στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα του Ιανουαρίου, καθώς εμφανίζουν υπέρβαση έναντι του στόχου και ενισχύουν τα επιχειρήματα έναντι των δανειστών, ειδικά του ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, με βάσει τα προσωρινά στοιχεία, της Α.Α.Δ.Ε.:

  • τα έσοδα προ επιστροφών διαμορφώθηκαν στα 4,270 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 6,43% το στόχο του προϋπολογισμού των 4,012 δισ. ευρώ. Παράλληλα δόθηκαν επιστροφές 314 εκ. ευρώ, υψηλότερα κατά 6,08% του στόχου των 296 εκ. ευρώ.
  • Τα έσοδα, αφαιρουμένων των επιστροφών, διαμορφώθηκαν στα 3,956 δισ. ευρώ, υψηλότερα κατά 6,46% του στόχου των 3,716 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά στοιχεία για το πού οφείλεται αυτή η υπεραπόδοση δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, ωστόσο με δεδομένο ότι από την 1η Ιανουαρίου «τρέχουν» οι νέοι φόροι στα καύσιμα, στα τσιγάρα, στον καφέ, ενώ αποδόθηκε και ο ΦΠΑ του Δεκεμβρίου, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης συνέβαλε καθοριστικά στην υπεραπόδοση του Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ, διατηρούν επιφυλάξεις για το κατά πόσο η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων το 2016 είναι μόνιμου και όχι συγκυριακού χαρακτήρα. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε, μάλιστα, το εν λόγω ερώτημα ως την «καρδιά» της διαπραγμάτευσης, αφού η απάντηση που θα δοθεί μπορεί να διευκολύνει τις συζητήσεις για το δημοσιονομικό «κενό» του 2018 αλλά το εύρος των αναγκαίων μέτρων από το 2019 και μετά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ έσοδα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ