Την ώρα που ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι η αξιολόγηση θα κλείσει και μάλιστα σύντομα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, δηλώνει ότι δε γνωρίζει πότε θα κλείσει η αξιολόγηση την οποία συνέδεσε άμεσα με τον ρόλο του ΔΝΤ και τις θέσεις του νέου Αμερικανού προέδρου.
Μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM ο κ. Κατρούγκαλος ερωτηθείς για την αξιολόγηση και την επιμονή του ΔΝΤ με τα εργασιακά είπε ότι «η διαπραγμάτευση θα είχε κλείσει εάν είχαμε να διαπραγματευτούμε μόνο με τους Ευρωπαίους, είναι το ΔΝΤ που δεν το επιτρέπει. Εμείς ζητούμε για τα εργασιακά ότι προβλέπεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος. Επιπλέον δεν έθεσε το χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης καθώς, όπως εκτίμησε, «εξαρτάται πλέον από τις θέσεις του νέου Αμερικανού Προέδρου Τράμπ».
«Εάν δεν γνωρίζουμε τι θα αποφασίσει το ΔΝΤ δεν μπορώ να σας πω πότε θα κλείσει η αξιολόγηση» σημείωσε και υπογράμμισε ότι το θέμα πλέον έχει να κάνει με πολιτικές επιλογές.
Παράλληλα υπογράμμισε τη διαφοροποίηση στο εσωτερικό των κοινωνιών των χωρών της ΕΕ, αλλά και των κρατών μεταξύ τους. «Η ίδια η Ευρώπη βρίσκεται σε μια υπαρξιακή στιγμή (..) οι πολίτες παντού στην Ευρώπη θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απονομιμοποιηθεί, βρίσκεται μακριά από τις αξίες της» είπε και εκτίμησε ότι για τον λόγο αυτό οι επικείμενες εκλογές αποκτούν σημαντική υπαρξιακή αξία καθώς θα οδηγήσουν σε προοδευτικές πολιτικές ή στο εθνικιστικό παρελθόν.
Αναφερόμενος στη χθεσινή συζήτηση είπε: «Ο πρωθυπουργός προκάλεσε τον Κ.Μητσοτάκη να μας πει τι θα έκανε, αν και ο πρόεδρος της ΝΔ είχε κάνει λόγο από τη ΔΕΘ, για μείωση δαπανών κάτι που σημαίνει περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, υγεία, παιδεία και διαρθρωτικές αλλαγές όπως τις εννοεί το ΔΝΤ, δηλαδή απελευθέρωση απολύσεων και συνδικαλιστικός νόμος. Στην πραγματικότητα, η ΝΔ έχει στο νου της, την πλήρη συνθηκολόγηση με τις σκληρές θέσεις του Ταμείου». Καταλήγοντας πάντως στην τοποθέτηση του είπε, ότι «πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση αλλά όχι με υποχωρήσεις σε θέματα αρχής, δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τους εργαζόμενους να κάνουν και άλλες θυσίες».
Ερωτηθείς για την προκλητική στάση των Τούρκων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, είπε ότι η Ελλάδα έχει πάγια θέση στην εξωτερική της πολιτική. «Δεν διεκδικούμε τίποτα από τη γείτονα, αλλά και δεν παραχωρούμε τίποτα. Είμαστε όμως κατά της κλιμάκωσης της έντασης» υπογράμμισε και τόνισε ότι η Τουρκία ακολουθεί μια σταθερή πολιτική της εξαγωγής των θεμάτων εσωτερικής κατανάλωσης.
Υπογράμμισε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει υποχρεωθεί σε συνθηκολόγηση με τους ακραίους εθνικιστές καθώς έχει μπροστά του ένα κρίσιμο δημοψήφισμα που αφορά στις αυξημένες προεδρικές εξουσίες.