Συνελήφθη στη Γερμανία ένας Τυνήσιος για την επίθεση στο Μουσείο Μπαρντό της Τυνίδας το 2015 [βίντεο] - iefimerida.gr

Συνελήφθη στη Γερμανία ένας Τυνήσιος για την επίθεση στο Μουσείο Μπαρντό της Τυνίδας το 2015 [βίντεο]

 Φωτογραφία: ΑP- Christophe Ena
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένας Τυνήσιος, ο οποίος συνελήφθη νωρίτερα σήμερα στο κρατίδιο της Έσσης στη δυτική Γερμανία, θεωρείται ύποπτος για την τρομοκρατική επίθεση στο Μουσείο Μπαρντό της πρωτεύουσας της Τυνησίας, Τύνιδα, πριν από δύο χρόνια, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι, ανακοίνωσε η γερμανική εισαγγελία.

Το Εθνικό Μουσείο Μπαρντό, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο κοινοβούλιο της χώρας, είναι από τα σημαντικότερα της αφρικανικής ηπείρου και αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες καθώς φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες συλλογές ρωμαϊκών μωσαϊκών στον κόσμο.

Από τα θύματα 18 ήταν τουρίστες - από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Πολωνία - ένας αστυνομικός και μία καθαρίστρια.

Νωρίς σήμερα το πρωί περισσότεροι από 1.100 αστυνομικοί πραγματοποίησαν εφόδους σε 54 σπίτια, επιχειρήσεις και τεμένη στη Φραγκφούρτη και σε άλλες πόλεις στο κρατίδιο της Έσσης στη δυτική Γερμανία και συνέλαβαν τον εν λόγω Τυνήσιο, ανακοίνωσαν οι γερμανικές αρχές.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αστυνομία πραγματοποίησε τις εφόδους στην Φραγκφούρτη, το Όφενμπαχ, το Ντάρμστατ, το Λίμπεργκ και το Βισμπάντεν καθώς και σε κάποιες άλλες περιοχές. Οι αρχές πραγματοποιούν έρευνες σχετικά με 16 υπόπτους ηλικίας από 16 ως 46 ετών, περιλαμβανομένου του συλληφθέντος.

Είχε στρατολογηθεί για λογαριασμού του Ισλαμικού κράτους

Τα σχέδια επίθεσης βρίσκονταν ακόμη σε αρχικό στάδιο και δεν υπήρχε σαφής στόχος της επίθεσης, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα..

Ο 36χρονος θεωρείται ύποπτος ότι στρατολογούσε μέλη για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους από τον Αύγουστο 2015 και ότι είχε συγκροτήσει ένα δίκτυο υποστηρικτών με στόχο την πραγματοποίηση τρομοκρατικής επίθεσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του εισαγγελέα Φραγκφούρτης.

Ο άνδρας αυτός είχε ζήσει στη Γερμανία από το 2003 ως το 2013 και στη συνέχεια--τον Αύγουστο 2015-- είχε επιστρέψει στη χώρα ως αιτών άσυλο, πέντε μήνες μετά την επίθεση των ενόπλων στο μουσείο από την οποία έχασαν τη ζωή τους 21 ξένοι τουρίστες.

Σύμφωνα με την γερμανική εισαγγελία, ο 36χρονος κατεζητείτο και ως ύποπτος για την επίθεση στην πόλη Μπεν Γκερντάν, στα σύνορα της Τυνησίας με τη Λιβύη, στις αρχές Μαρτίου 2016.

Ο γενικός εισαγγελέας της Φραγκφούρτης ανακοίνωσε ότι ο Τυνήσιος είχε συλληφθεί τον περασμένο Αύγουστο σε σχέση με μια καταδικαστική απόφαση εις βάρος του το 2008 για πρόκληση σωματικής βλάβης και εκρατείτο περιμένοντας την έκδοσή του στην Τυνησία αλλά η έκδοσή του δεν είχε επιτευχθεί καθώς οι αρχές της Τυνησίας απέτυχαν να αποστείλουν να απαραίτητα έγγραφα.

Τον Νοέμβριο αφέθηκε ελεύθερος και βρισκόταν έκτοτε υπό παρακολούθηση, σύμφωνα με τον εισαγγελέα.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία επιδιώκει την επανεκλογή της μέσα στη χρονιά, έχει δεχτεί έντονη κριτική για την πολιτική της "ανοιχτής πόρτας" με την οποία την τελευταία διετία έχει επιτραπεί η είσοδος στη χώρα σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο.

Υπουργός Εσωτερικών της Έσσης «Δεν υπήρξε άμεσος κίνδυνος»

Ο Πέτερ Μπόιτ, υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Έσσης, δήλωσε ότι δεν υπήρξε άμεσος κίνδυνος: "Δεν ήταν αποτροπή για επικείμενη επίθεση --μάλλον οι δυνάμεις ασφαλείας της Έσσης επενέβησαν εγκαίρως για να προστατεύσουν τους πολίτες από την απειλή να πάθουν κακό".

Ο Μπόιτ πρόσθεσε ότι οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στις εφόδους κατάφεραν να "διαλύσουν ένα εκτενές σαλαφιστικό δίκτυο".

Ο σαλαφισμός είναι ένα υπερσυντηρητικό παρακλάδι του σουνιτικού ισλάμ.

Ο Μαξ Βάις, ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της αστυνομίας της Έσσης, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι αρχές πραγματοποιούσαν επί τέσσερις μήνες έρευνες πριν από τις σημερινές εφόδους με περίπου 150 αστυνομικούς να εργάζονται σε πλήρη απασχόληση για την υπόθεση. Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν είναι σε θέση να δώσει περισσότερες πληροφορίες γιατί οι έρευνες συνεχίζονται.

Πάντως, η γερμανική αστυνομία συνέλαβε τρεις άνδρες στο Βερολίνο, οι οποίοι κρίθηκαν ύποπτοι για διασυνδέσεις με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και φέρεται ότι σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στη Μέση Ανατολή για να εκπαιδευτούν σε στρατόπεδα.

Βίντεo Αρχείου/ Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μουσείο ΜΠΑΡΝΤΟ ύποπτος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ