Μετά τις δηλώσεις του Νίκου Ξυδάκη για τα περί επιστροφής στη δραχμή, η Αννα Διαμαντοπούλου ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα από την Κομισιόν το σχέδιο που έχει εκπονήσει ομάδα της Επιτροπής για τις επιπτώσεις της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Πρόκειται για ένα σχέδιο που, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέστη υπ' όψιν του πρωθυπουργού τις δύσκολες ημέρες του δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015.
Μάλιστα, η κυρία Διαμαντοπούλου έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που είχε στείλει στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τη δημοσιοποίηση του σχεδίου.
Τι αναφέρει η Αννα Διαμαντοπούλου
Οι δηλώσεις Ξυδάκη - αναμενόμενες αλλά δεν ξέραμε από ποιόν και πότε - φέρνουν επισήμως στη δημόσια συζήτηση απόψεις και σκέψεις στελεχών του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ .
Το δίλημμα δραχμή ή ευρώ θα φέρει διχασμό με εμφύλια πάθη σε μια χώρα που πρέπει επειγόντως να ενωθεί και να σταθεί στα πόδια της.
Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του προηγούμενου αιώνα απειλούνται με έγκλημα εθνικών διαστάσεων από ανθρώπους που δεν ξέρουν, δεν θέλουν και προφανώς δεν μπορούν να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο.
Ως Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη ζήτησα με επιστολή από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη δημοσίευση του σχεδίου που έχει εκπονήσει ομάδα της Επιτροπής για τις επιπτώσεις της εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ. Πρόκειται για ένα σχέδιο, που σύμφωνα με πληροφορίες, κατέστη υπόψιν του Πρωθυπουργού τις δύσκολες ημέρες του δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015.
Η επιστολή αυτή δίνεται στη δημοσιότητα μετά τις συγκεκριμένες δηλώσεις του κ. Ξυδάκη. Νομίζω ότι είναι αδήριτη εθνική ανάγκη να δοθεί το σχέδιο επιπτώσεων που ετοίμασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη δημοσιότητα, ώστε οι Έλληνες πολίτες να γνωρίζουν όλη την αλήθεια. Και τα ελληνικά κόμματα, όμως, πρέπει να το απαιτήσουν. Η δημοσίευση είναι εθνική υποχρέωση και εθνική ανάγκη. Τώρα πριν να είναι πολύ αργά"
Η επιστολή που είχε στείλει στον Γιούνκερ
Αγαπητέ Πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
Κ. Jean-Claude Juncker,
Το «ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη», είναι μια ελληνική δεξαμενή σκέψης, που δημιουργήθηκε το 2013 σε συνεργασία με το ίδρυμα του Ζακ Ντελόρ «Friends of Europe».
Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, ΔΙΚΤΥΟ ασχολείται επισταμένως με τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Έχουμε παρουσιάσει στον ελληνικό δημόσιο διάλογο, μια σειρά προτάσεων για πολλά θέματα (χρέος, φορολογική μεταρρύθμιση, ασφαλιστικό, εκπαίδευση κ.λπ. ) και έχει έχουμε διοργανώσει και λάβει μέρος σε πολλές συνέδρια με πολλές από τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες προβληματισμού, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει μέσω της σελίδας του Ιδρύματος: http://todiktio.eu/
Όπως γνωρίζετε καλά και με δεδομένο το αδιαμφισβήτητο ενδιαφέρον σας για την ευρωπαϊκή ενότητα και για την Ελλάδα, οκτώ χρόνια μετά την έκρηξη της κρίσης, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας μου αμφισβητείται για πρώτη φορά, καθώς ένα έντονο λαϊκίστικο και αντιευρωπαϊκό κήρυγμα προτάσσει την έξοδο από το ευρώ, ως τη μόνη διέξοδο από την οικονομική κρίση.
Ως πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ, αλλά και ως πρώην Επίτροπος, θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα μιας πιθανής εξόδου από το ευρώ, τόσο στην οικονομία και στη ζωή των πολιτών, με τεκμηριωμένο και αξιόπιστο τρόπο.
Όσον αφορά την Ελλάδα, στις 8 Ιουλίου, 2015, η ιστοσελίδα euractiv.com δημοσίευσε άρθρο με τον τίτλο: «Η Ευρώπη είναι έτοιμη για το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα» ( https://www.euractiv.com/section/euro-finance/news/europe-ready-for-worst-case-scenario-on-greece/ ).
Σε αυτό το άρθρο διαβάζει κανείς: «Σχέδιο Β», ο αυστριακός καγκελάριος Faymann προειδοποιεί ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία την Κυριακή (12 Ιουλίου), οι Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να προετοιμάσουν το «Σχέδιο Β», που είναι ο κωδικός για την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ.
Ακόμα και ο Jean-Claude Juncker, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος έχει εργαστεί ακούραστα για να κρατήσει την Ελλάδα στο Ευρώ, είπε ότι είχε πλέον λεπτομερές σχέδιο για να αντιμετωπιστεί το "Grexit"».
Λαμβάνοντας υπόψη, το άρθρο 2 του Κανονισμού 1049/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής. θα θέλαμε να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης στο παραπάνω σενάριο Grexit που έχει ετοιμάσει η Επιτροπή.
Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια απειλή ιστορικών διαστάσεων, που είναι πάνω και πέρα από τις νομικές ερμηνείες και τις εξαιρέσεις για τη δημοσίευση του εγγράφου, που θα μπορούσε να μας βοηθήσει σε μια λεπτομερή και αξιόπιστη παρουσίαση των επιδράσεων της εξόδου της χώρας από την ΟΝΕ.
Οι Έλληνες πολίτες έχουν δικαίωμα να ενημερωθούν σχετικά με τους πραγματικούς κινδύνους τώρα και πριν η κατάσταση καταστεί μη αναστρέψιμη.
Με εκτίμηση
Άννα Διαμαντοπούλου
Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ