Με διπλή υπηκοότητα και τα 6 θύματα του Kαναδού δράστη της επίθεσης σε τέμενος - iefimerida.gr

Με διπλή υπηκοότητα και τα 6 θύματα του Kαναδού δράστη της επίθεσης σε τέμενος

ΦΩΤΟΓΑΡΑΦΙΑ: AΠΕ-ΜΠΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καναδοί που είχαν διπλή υπηκοότητα ήταν και οι έξι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από την χθεσινή επίθεση ενός νεαρού εθνικιστή φοιτητή στους πιστούς που προσεύχονταν σε τέμενος του Κεμπέκ, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος του Ισλαμικού Πολιτιστικού Κέντρου της πόλης Μοχαμέντ Λαμπιντί.

Τα θύματα είναι ένας Μαροκινός, δύο Αλγερινοί, ένας Τυνήσιος και δύο πολίτες της Γουινέας.

«Είναι όλοι Καναδοί πολίτες, όλοι κάτοικοι του Κεμπέκ, Καναδοί», υπογράμμισε ο Λαμπιντί στο περιθώριο συνάντησης που είχε με τις αρχές της πόλης.

Πρόκειται για τους Μαμαντού Τανού Μπαρί, 42 ετών, Αμπντελκρίμ Χασάν, 41, Χαλέντ Μπελκασεμί, 60, Αμπουμπακέρ Θαμπτί, 40, Αζεντίν Σουφιάν, 50 και Ιμπραχιμά Μπαρί, 39 ετών, ανακοίνωσε χθες το βράδυ το γραφείο του ιατροδικαστή του Κεμπέκ, πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας.

Στο Αλγέρι το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε τον θάνατο των δύο Αλγερινών στην επίθεση αυτή με ανακοίνωσή του στη δημόσια τηλεόραση, όπως και εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γουινέας επιβεβαίωσε τον θάνατο δύο υπηκόων της Γουινέας στην επίθεση. Την ίδια ώρα, ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Laval Ντενίς Μπριέρ, στο οποίο φοιτούσε ο δράστης, εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο του Χαλέντ Μπελκασεμί, καθηγητή του τμήματος Επιστημών της Γεωργίας και της Διατροφής (FSAA) στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Ο αλγερινής καταγωγής Μπελκασεμί ήταν ένας «πολύ καλλιεργημένος άνθρωπος, με μεγάλο πάθος και προσήλωση στην σχολή του», συμπλήρωσε ο διευθυντής του τμήματος FSAA Ζαν-Κλοντ Ντιφούρ.

Οι πληροφορίες που υπήρχαν μέχρι στιγμής από την αστυνομία του Κεμπέκ η οποία συνεργάζεται στην έρευνα με την ομοσπονδιακή του Καναδά ήταν ότι μόνον κάποιοι μεταξύ των θυμάτων είχαν ξένη καταγωγή.

Λίγο μετά τις 20:00 τοπική ώρα την Κυριακή το βράδυ (03:00 ώρα Ελλάδος τη Δευτέρα) ένας νεαρός άνοιξε πυρ μέσα στο Ισλαμικό Πολιτιστικό Κέντρο του Κεμπέκ, το κύριο τέμενος της πόλης. Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και οκτώ τραυματίστηκαν, οι πέντε από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στον ύποπτο για την επίθεση, τον 27χρονο Αλεξάντρ Μπισονέτ, ο οποίος έχει συλληφθεί, απαγγέλθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας κατηγορίες για φόνο εκ προμελέτης έξι ανθρώπων και απόπειρα δολοφονίας άλλων πέντε, αναφορικά με αυτούς που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Η έρευνα συνεχίζεται και ελπίζουμε να εξασφαλίσουμε τις αποδείξεις» που θα μπορούσε να οδηγήσει προσεχώς σε μια απαγγελία κατηγοριών για τρομοκρατία και επίθεση στην εθνική ασφάλεια στον συλληφθέντα, υπογράμμισε η αστυνομία.

Ο ύποπτος για μια από τις χειρότερες επιθέσεις, που έγιναν ποτέ κατά της μουσουλμανικής κοινότητας σε μια δυτική χώρα, ήταν φοιτητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Laval, το οποίο βρίσκεται κοντά στο τέμενος στο οποίο έγινε η επίθεση.

«Με λύπη και οργή πληροφορηθήκαμε την ταυτότητα του τρομοκράτη Αλεξάντρ Μπισονέτ, που δυστυχώς ήταν γνωστός σε πολλούς ακτιβιστές στο Κεμπέκ για τις εθνικιστικές, Λεπενικές και αντιφεμινιστικές θέσεις του στο Πανεπιστήμιο Laval και στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης», κατήγγειλε στο Facebook ο σύλλογος «Bienvenue aux refugies - Ville de Quebec» (Καλωσορίσατε πρόσφυγες - Πόλη του Κεμπέκ).

Ο νεαρός φοιτητής ήταν θιασώτης επίσης του λογαριασμού στο Facebook του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με εικόνες από το προφίλ του στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης προτού αυτό το κατεβάσουν οι αρχές.

Η επόμενη μέρα της τραγωδίας

Φρίκη και απορία ήταν τα συναισθήματα που κυριαρχούσαν σήμερα, επομένη της τραγωδίας, στην πόλη του Κεμπέκ, η μουσουλμανική κοινότητα της οποίας έχει καταρρεύσει.

«Είναι τρομερό για την κοινότητα, είναι τρομερό για το Κεμπέκ, είναι τρομερό για την ίδια τη ζωή», δήλωσε ο Μοχαμέντ Αλί Σαϊντάν, ένας από τους παρευρισκόμενους σε συγκέντρωση εκλεγμένων και εκπροσώπων μουσουλμανικών ενώσεων που έγινε στη μνήμη των θυμάτων στο δημαρχείο της πόλης.

Παρά τους -15 βαθμούς Κελσίου, κατά χιλιάδες οι κάτοικοι του Κεμπέκ παρευρέθηκαν εξάλλου χθες το βράδυ σε αγρυπνία που είχε διοργανωθεί στη μνήμη των θυμάτων δίπλα στο τέμενος στο οποίο έγινε η επίθεση.

Οι μουσουλμάνοι του Καναδά «εδώ βρίσκονται στο σπίτι τους», δήλωσε καταχειροκροτούμενος από το συγκεντρωμένο πλήθος ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Η σεμνή αυτή τελετή, στην οποία μετείχαν σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς των υπηρεσιών του πρωθυπουργού περίπου 12.000 άνθρωποι, άρχισε όταν έπεσε η νύχτα με προσευχές και μηνύματα ειρήνης των θρησκευτικών αξιωματούχων που μετείχαν, όπως και αυτό του πρωθυπουργού.

«Οι Καναδοί μουσουλμάνοι είναι έγκριτα μέλη όλων των κοινοτήτων και, όπου και να ζουν, τους αξίζει να αισθάνονται καλοδεχούμενοι και ασφαλείς. Εδώ βρίσκονται στο σπίτι τους», είπε ο Τριντό έχοντας απέναντί του χιλιάδες ανθρώπους που κρατούσαν κεριά, μπουκέτα λουλουδιών ή πανό με συνθήματα που κρατούσαν ζωντανή την ελπίδα ότι ο Καναδάς δεν θα υποκύψει στον πυρετό της ξενοφοβίας.

«Δυστυχώς πάντα υπήρχε μίσος (...) Φτάνει να μιλάμε και να αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα μισαλλοδοξίας στο Κεμπέκ», επισήμανε η Ζαν Γκενέτ, μια φοιτήτρια που παρευρισκόταν στην αγρυπνία. «Αντιδρούμε μιλώντας και με την παρουσία μας εδώ σήμερα. Είμαστε εδώ για να είμαστε μαζί», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν ακροδεξιές οργανώσεις στην πόλη του Κεμπέκ, η Pegida ή η La meute, που ρίχνουν ιδέες για να γίνονται πράγματα όπως αυτό», σημείωσε παράλληλα ο Ζοέλ Καρντινάλ, ένας άλλος παρευρισκόμενος, ο οποίος κρατούσε ένα πανό στο οποίο αναγραφόταν "Το Κεμπέκ πενθεί".

Για τον Ζοέλ, το διεθνές πλαίσιο που υπάρχει σήμερα μπορεί να ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» για τον δράστη της επίθεσης.

«Με το διάταγμα της Παρασκευής», που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ και απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ των πολιτών επτά κυρίως μουσουλμανικών χωρών, «είναι βέβαιο ότι αυτό έστειλε ένα μήνυμα, μπορεί να κινητοποίησε τον κόσμο να περάσει στην πράξη», σημείωσε ο 30χρονος.

Πολλοί μουσουλμάνοι κάτοικοι της πόλης εμπιστεύτηκαν στο AFP ότι τώρα πια δεν αισθάνονται ασφαλείας, ενώ την ίδια ώρα ενισχύθηκε η ασφάλεια στα τεμένη σε ολόκληρο τον Καναδά.

«Προηγουμένως ζούσα στη Γαλλία, μπορώ λοιπόν να συγκρίνω σε κάποιον βαθμό τις δύο κοινωνίες. Όταν έρχεσαι εδώ ενσωματώνεσαι σε μια κοινωνία, την καναδική κοινωνία, η οποία αποτελεί ένα πρότυπο, ιδιαίτερα στο Κεμπέκ», υπογράμμισε ένας από αυτούς, ο Ερίκ Ζολά, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Το ίδιο ισχύει και σήμερα, αλλά τώρα φοβόμαστε», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ