«Τα έργα έχουν πολλές διαστάσεις. Είχαμε απομονωμένη την μισή Ελλάδα, το τρίτο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, την Πάτρα, αλλά και την Ήπειρο, την Αιτωλοακαρνανία, την Ηλεία. Έντεκα χρόνια δεν είχαν τελειώσει ούτε τις απαλλοτριώσεις, τις απαραίτητες περιβαλλοντικές εργασίες, τα θέματα στα σημεία που αυτοκινητόδρομος και σιδηρόδρομος τέμνονταν», είπε ο υπουργός.
Το συγκεκριμένο έργο παραδίδεται σε λειτουργική χρήση στο τέλος Μαρτίου, είπε ο κ. Σπίρτζης, μιλώντας στο «Κόκκινο», που σημαίνει ότι «υπάρχουν δύο σημεία, ένα στο τέλος του δρόμου που δεν θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως (ο κόμβος για το Αντίρριο) και ένα σημείο λιγότερο από 500 μ. όπου υπάρχει πρόβλημα και μέχρι θα ολοκληρωθεί το έργο του σιδηροδρόμου θα υπάρχει μία λωρίδα».
«Τέλος Φεβρουαρίου δίνεται στην κυκλοφορία όλος ο αυτοκινητόδρομος μέχρι το Ξυλόκαστρο και οι μεγάλες σήραγγες της Παναγοπούλας, παρακάμπτοντας ένα μεγάλο τμήμα του υπάρχοντος αυτοκινητόδρομου όπου συνέβαιναν πάρα πολλά ατυχήματα».
«Παραδόθηκε ο αυτοκινητόδρομος του Μορέα, από την Κόρινθο στην Τρίπολη, την Σπάρτη και την Καλαμάτα» και στη συνέχεια ακολουθεί το τμήμα Πάτρα-Πύργος», ενώ επίσης «είναι υποχρεωμένοι οι παραχωρησιούχοι να μας παραδόσουν τις μελέτες για να κλείσουν οι οδικές συνδέσεις από τον Πύργο μέχρι την Καλαμάτα» για να ολοκληρωθεί το οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου.
Απέφυγε την επιστροφή 4 δισ. ευρώ στην Κομισιόν η Ελλάδα
«Εάν δεν προχωρούσε η διαδικασία κατ' αυτόν τον τρόπο, το κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο θα ήταν τεράστιο, καθώς «θα έπρεπε να γυρίσουμε 4 δισ. ευρώ στην Κομισιόν συν τις ρήτρες ή να πάμε σε διαπραγμάτευση ... να δεσμεύσουμε αυτά τα χρήματα που χρειαζόντουσαν για την ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων από τη νέα προγραμματική περίοδο. Θα είχαμε πολύ λιγότερα μικρομεσαία έργα σε όλη την Ελλάδα, πολύ μικρότερη ανάπτυξη», σημείωσε ο υπουργός.
Οπως διευκρίνισε μάλιστα, «θα χάνονταν πάρα πολλά χρήματα από σπάνιους σήμερα πόρους», καθώς η «νέα προγραμματική περίοδος δεν είναι σαν το ΕΣΠΑ ή προηγούμενες με πλήθος δισεκατομμυρίων».
Αναλογικά ηλεκτρονικά διόδια με χρήση ηλεκτρονικού πομποδέκτη
Για το θέμα των χρεώσεων και των διοδίων, ο κ.Σπίρτζης σημείωσε ότι έχει συμφωνηθεί «με την ολοκλήρωση των έργων και την είσοδο στην περίοδο λειτουργίας, ως το τέλος του έτους να έχουν παραδόσει μελέτες για τα αναλογικά ηλεκτρονικά διόδια ... έχει ήδη ψηφιστεί ο νόμος που αφορά το δημόσιο φορέα για τη διαλειτουργικότητα. Στις αρχές του 2018 θα υποχρεωθούν όλοι οι αυτοκινητόδρομοι να έχουν ενιαίο ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα, να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και να είναι πιο δίκαιες οι χρεώσεις».
Ο χρήστης θα έχει στο όχημά του υποχρεωτικά έναν ηλεκτρονικό πομποδέκτη, όπως αυτοί που ήδη χρησιμοποιούνται σε άλλες οδικές αρτηρίες, αλλά πλέον θα πρέπει να είναι ενιαίο το σύστημα για να αναγνωρίζεται παντού.
Με αυτόν τον πομποδέκτη θα καταγράφεται το σημείο εισόδου και το σημείο εξόδου, όπου θα είναι πλήρως καταγεγραμμένο το μήκος της απόστασης και θα υπολογίζεται η ανάλογη χρέωση.
Μόνη εξαίρεση θα αποτελούν οχήματα που εισέρχονται στην Ελλάδα. Εκεί θα παρέχεται προπληρωμένος πομποδέκτης για τα βαρέα οχήματα.
«Θα υπάρξει μείωση των διοδίων, έτσι κι αλλιώς», συνέχισε ο κ.Σπίρτζης, «υπολογίζουμε στην περίοδο λειτουργίας, μέσα από δεύτερη διαπραγμάτευση με τις τράπεζες, να μειωθούν τα διόδια σε όλη τη χώρα, με τρόπους που αυτή τη στιγμή εξετάζουμε».
Τρεις κατευθύνσεις για την θωράκιση των δημόσιων έργων
Τα δύο πρώτα χρόνια της κυβέρνησης αυτής το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει δουλέψει σε τρεις κατευθύνσεις, τις οποίες έχει δώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε ο κ.Σπίρτζης.
- η θεσμική αλλαγή στα δημόσια έργα, τον τρόπο παραγωγής έργων στη χώρα γενικότερα, όπου υπήρχαν πάρα πολλές στρεβλώσεις. Το ίδιο ισχύει για τις μεταφορές και τις συγκοινωνίες
- η αποτελεσματικότητα στα έργα που τρέχουν και η προετοιμασία νέων έργων σε άλλη λογική και κατεύθυνση
- η ύπαρξη στρατηγικού σχεδίου για τις υποδομές της χώρας για την παραγωγική της ανασυγκρότηση
Η κατάσταση ήταν «απαράδεκτη, πολύ μεγάλα έργα κολλημένα, οι συμβάσεις και οι αναθεωρήσεις που υπήρχαν δεν ήταν προς όφελος του Δημοσίου» και τελικά εξοικονομήθηκαν 764 εκατ. ευρώ, από τα τέσσερα μεγάλα έργα.
Διάψευση του δημοσιεύματος της Καθημερινής
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της Καθημερινής για τις σήραγγες των Τεμπών και το «πέταλο» του Μαλλιακού, το πέμπτο μεγάλο έργο, όπου κατά την εφημερίδα δόθηκαν αποζημιώσεις άνω των 40 εκατ. ευρώ στον παραχωρησιούχο, ο κ.Σπίρτζης διευκρίνισε ότι «η συμφωνία ήταν ότι δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ για να τελειώσουν το Μάρτιο του 2017».