Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση: Οι δανειστές απαιτούν μέτρα -Σε λιμνάζοντα νερά η διαπραγμάτευση - iefimerida.gr

Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση: Οι δανειστές απαιτούν μέτρα -Σε λιμνάζοντα νερά η διαπραγμάτευση

Εξανεμίζονται για την Αθήνα οι ελπίδες για μια «αναίμακτη» επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγήσει στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Σόιμπλε και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εντείνουν τις πιέσεις, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει εδώ και τώρα μέτρα και με τον... ανάστροφο κόφτη να μην τα εφαρμόσει.

Ο πρωθυπουργός, όπως εξηγούν συνομιλητές του, δεν έχει ανοίξει ακόμα όλα τα χαρτιά του και στα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου κρατούν στάση αναμονής. Μέχρι στιγμής, η θέση της κυβέρνησης συμπυκνώνεται στη φράση "νέα μέτρα δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε". Γραμμή, που είναι εξόχως βοηθητική για το εσωτερικό ακροατήριο της κυβέρνησης καθότι λειτουργεί ως τονωτική ένεση για τους βουλευτές οι οποίοι θα κληθούν -στην καλύτερη περίπτωση- να σηκώσουν το βάρος του κόφτη.

Από αύριο, κατά πληροφορίες του iefimerida θα ακολουθήσουν διαδοχικές συσκέψεις σε κυβερνητικό και κομματικό επίπεδο. Ώστε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη για τα όσα έγιναν στο eurogroup, αλλά και πλάνο για τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν γρήγορα.

Τετ α τετ με Μέρκελ -Κλειδί η 6η Φεβρουαρίου
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, " οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες". Εξ'αυτού του λόγου στο πρωθυπουργικό καλεντάρι είναι σημειωμένες με κόκκινο οι παρακάτω ημερομηνίες. Οπότε και θα κριθεί εν πολλοίς μέσα από τις επαφές και τις διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν, αν θα βρεθεί λύση ή θα πάμε σε αχαρτογράφητα νερά.

•3 Φεβρουαρίου: Έχοντας συναντηθεί ήδη με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ, όλα δείχνουν πως στο περιθώριο της άτυπης συνόδου στη Μάλτα, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να έχει κατ´ιδίαν συνάντηση με την Καγκελάριο Μέρκελ. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει στείλει το μήνυμα στους εταίρους οτι πρόσθετα μέτρα οδηγούν σε μια αντισυνταγματική ρύθμιση, ενώ ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως και η άλλη πλευρά δεν επιθυμεί να σέρνεται η εν λόγω εκκρεμότητα, όταν θα έχει ξεκινήσει το εκλογικό γαϊτανάκι από τις Ολλανδικές κάλπες στα μέσα Μαρτίου.

•6 Φεβρουαρίου: Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επόμενη Δευτέρα. Τότε, το ΔΝΤ θα παρουσιάσει την έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και θα δώσει μια γεύση για τις επόμενες κινήσεις του. Το ΔΝΤ δεν δέχεται ακόμα και με πλεονάσματα 3,5% οτι το χρέος ειναι βιώσιμο. Επομένως, παραμένει το βασικό ερώτημα αν το Ταμείο θα μείνει ή θα φύγει. Θα μείνει ως τεχνικός σύμβουλος ή με χρηματοδότηση; Αυτό ειναι το βασικό ερώτημα, την ώρα βέβαια που το Βερολίνο καίγεται για την εμπλοκή του ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Υπουργοί,βουλευτές και στελέχη ενώπιον της σκληρής πραγματικότητας
Στο πλαίσιο αυτό, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να γυρίσουν το παιχνίδι στο πεδίο της επικοινωνίας. Και παρά το γεγονός ότι στις κατ'ιδίαν συνομιλίες τους εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τα μελλούμενα, δημοσίως δίνουν τον υπέρ του ενισχυμένου...κόφτη αγώνα. Που όπως λένε, δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί.

Οι περισσότεροι εξ'αυτών, διαβεβαιώνουν πως δεν πρόκειται αυτή η κυβέρνηση να ψηφίσει παράλογα μέτρα και ενόψει της ομιλίας του πρωθυπουργού την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου στο Ταε Κβον Ντο αυξάνουν τις παρεμβάσεις τους με στόχο τη συσπείρωση. Τέλος, ξορκίζουν το ενδεχόμενο των εκλογών και μιας μακρόσυρτης διαπραγμάτευσης, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται το επόμενο διάστημα η ενημέρωση που θα γίνει στους βουλευτές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κυβέρνηση Αλέξης Τσίπρας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ