Μεγάλες εντάσεις προκλήθηκαν στις αρχές της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα ανάμεσα στη σύζυγό του Μισέλ και αξιωματούχους της ομάδας του, οι οποίοι απέρριπταν οποιαδήποτε ανάμειξη της πρώτης κυρίας στην πολιτική ατζέντα του συζύγου της, ενώ εκείνη ωθούσε τον πρόεδρο να επιδιώξει πολιτικά δύσκολους στόχους, όπως η μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας και της μετανάστευσης, σύμφωνα με τα αποσπάσματα βιβλίου που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.
Το βιβλίο «Οι Ομπάμα» (The Obamas), το οποίο υπογράφει η δημοσιογράφος των Νιου Γιορκ Τάιμς Τζόντι Κάντορ, θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη Τρίτη, αναφέρει η εφημερίδα, η οποία δημοσίευσε χθες άρθρο της δημοσιογράφου της σχετικά με τις αποκαλύψεις του βιβλίου.
Σύμφωνα με την Κάντορ, η οποία δηλώνει ότι πήρε συνέντευξη από περίπου τριάντα νυν ή πρώην συνεργάτες του προέδρου Ομπάμα, όπως και φίλους του ζεύγους, η κα Ομπάμα δυσκολεύτηκε να βρει τη θέση της στη δομή του Λευκού Οίκου, όπου εγκαταστάθηκε με τον σύζυγό της και τις δυο τους κόρες στις 20 Ιανουαρίου του 2009.
Μια κρίση ξέσπασε μάλιστα, σύμφωνα με την Κάντορ, στις αρχές του 2010. Η Μισέλ έκρινε ότι οι συμβιβασμοί που έκανε η κυβέρνηση του συζύγου της για να πετύχει την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας στο Κογκρέσο θα έκαναν το εκλογικό σώμα να «τον θεωρήσει ως έναν κοινό πολιτικό άνδρα», αντίθετα με τις φιλοδοξίες που έτρεφε εκείνη γι'αυτόν.
Η κριτική αυτή της Ομπάμα εξόργισε τον τότε προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ραμ Εμάνουελ, ο οποίος «διαμαρτυρήθηκε για την επιρροή της».
Σε σύσκεψη για άλλο θέμα, το Σεπτέμβριο του 2010, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς ξέσπασε κι αυτός έντονα για αντιρρήσεις που αποδίδονταν στην πρώτη κυρία, προσθέτει η Κάντορ.
Η δημοσιογράφος των New York Times περιγράφει την Ομπάμα στο βιβλίο της ως έτοιμη να υπερασπιστεί «φιλόδοξες, αλλά αντιδημοφιλείς πρωτοβουλίες, όπως η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και της μετανάστευσης», ενώ οι προεδρικοί σύμβουλοι «είναι πιο επιρρεπείς στην προστασία των εδρών του Κογκρέσου και στις δημοσκοπήσεις».
«Πιστεύει πράγματι ότι υπάρχουν χειρότερα πράγματα από το να χάσεις τις εκλογές», δηλώνει στο βιβλίο η Σούζαν Σερ, πρώην επικεφαλής του επιτελείου της Μισέλ. «Το να είναι κανείς ειλικρινής με τον εαυτό του είναι οπωσδήποτε πιο σημαντικό για εκείνη», προσθέτει.