Τι ζητούν οι θεσμοί για να επιστρέψουν στην Αθήνα -Επιμένουν στα προκαταβολικά μέτρα - iefimerida.gr

Τι ζητούν οι θεσμοί για να επιστρέψουν στην Αθήνα -Επιμένουν στα προκαταβολικά μέτρα

Φωτογραφία: Intimenews
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Φως στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν της συνεδρίασης του Eurogroup, ρίχνουν ευρωπαϊκές πηγές, τονίζοντας ότι το μήνυμα που πήρε η ελληνική αντιπροσωπεία ήταν απολύτως σαφές και δεν επιδέχεται διαφορετικών ερμηνειών: «νομοθετήστε για να ξεμπλοκάρει η αξιολόγηση».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συναντήσεις του Ε. Τσακαλώτου με τους Θεσμούς είχαν μεγάλη ένταση, ειδικά από τη στιγμή που η ελληνική αντιπροσωπεία αντιλήφθηκε ότι είχε απέναντι της αρραγές το μέτωπο των δανειστών, με μια σύμπνοια που μάλλον αιφνιδίασε την ελληνική πλευρά. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι οι προτάσεις της Αθήνας για διευρυμένο «κόφτη» δεν συζητήθηκαν καν, καθώς οι Θεσμοί ευθυγραμμίστηκαν με τις θέσεις του ΔΝΤ, προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αν και ο Γ. Ντάισελμπλουμ απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τους όρους που θέτουν οι Θεσμοί προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα, ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεχθεί τη βασική προϋπόθεση, που είναι η προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων, τα οποία σύμφωνα με την άποψη του ΔΝΤ- και όχι μόνο- θα λειτουργήσουν ως ασφαλιστική δικλείδα για τα πλεονάσματα μετά από το 2018. Εάν συμβεί αυτό, ως πιθανή ημερομηνία επιστροφής του Κουαρτέτου ορίζεται η 8η Φεβρουαρίου, δηλαδή 48 ώρες μετά από την παρουσίαση των Εκθέσεων για την Ελλάδα στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ.

Οι πιθανότητες να συμφωνηθεί ένας αυτόματος μηχανισμός, ανάλογος με αυτόν που συζητά η Αθήνα, θεωρούνται από τις ίδιες πηγές ως εξαιρετικά περιορισμένες, καθώς το ΔΝΤ επιμένει στην προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων. Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν, πάντως, ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα εκδηλωθούν προσπάθειες από το ευρωπαϊκό σκέλος του Κουαρτέτου, προκειμένου να αναζητηθεί συμβιβαστική λύση, αν και η μεγαλύτερη πίεση θα ασκηθεί προς την ελληνική πλευρά.

Πέρα από το μεγάλο «αγκάθι» των νέων μέτρων, η ελληνική αντιπροσωπεία πήρε ένα ακόμα μήνυμα: ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξουν πισωγυρίσματα στα εργασιακά. Επί της ουσίας πρόκειται για κοινή στάση των Θεσμών απέναντι στη θέση της ελληνικής πλευράς για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ επί του παρόντος δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη στάση που θα κρατήσει η Κομισιόν απέναντι στη θέση του ΔΝΤ για πλήρη απελευθέρωση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ