«Το επόμενο βήμα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασύλου είναι να επανενωθούν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί με τις οικογένειές τους», τόνισε ο δικηγόρος Όμηρος Ζέλιος.
Ο δικηγόρος επεσήμανε ότι «η προαναγγελία νέου αιτήματος έκδοσης και το νέο διεθνές ένταλμα από την Άγκυρα είναι απλά γαβγίσματα», ενώ διευκρίνισε ότι το νέο διεθνές ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε η Τουρκία για τους αξιωματικούς της που παραμένουν σε ελληνικό έδαφος και χτες με απόφαση του Αρείου Πάγου απορρίφθηκε το αίτημα έκδοσής τους, «στην πραγματικότητα δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ευρωπαϊκές χώρες, ίσως μόνο για τρίτες».
«Εμείς δεν έχουμε ιδέα, κάτι επίσημο, μπορεί να είναι παραπληροφόρηση. Θεωρητικά η Τουρκία μπορεί να επανέλθει, αλλά θα πρέπει να το συνοδεύσει και με νέα στοιχεία. Η απόρριψη του αρχικού αιτήματος έκδοσης αποτελεί οιονεί δεδικασμένο, δεν μπορεί να απασχοληθεί ξανά η ελληνική Δικαιοσύνη με την ίδια υπόθεση», πρόσθεσε.
«Η χθεσινή απόφαση, βασίζεται στον κίνδυνο της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έτσι λειτουργεί και στο μέλλον ως δεδικασμένο, ιδίως αν δεν έχουν μεταβληθεί οι συνθήκες στην Τουρκία, κάτι που ισχύει και για το άσυλο», είπε ο κ.Ζέλιος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».
Όλα αυτά είναι γαβγίσματα μετά την ιστορία, θεωρούμε ότι θα καταλαγιάσουν, οι άνθρωποι είναι αθώοι
«Υπάρχει πλέον στους οκτώ η ελπίδα ότι δεν θα συνεχιστεί η επιμονή του τουρκικού κράτους, καθώς αν είχαν επιπλέον στοιχεία αυτά θα είχαν σταλεί ήδη. Η τρίμηνη κράτηση που αποφασίστηκε χτες από τον διευθυντή του τμήματος αλλοδαπών θα κριθεί και από τον πρόεδρο του διοικητικού πρωτοδικείου Αθηνών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να φτάσει το 18μηνο, μόνο να παραταθεί άλλους τρεις μήνες. Περιπτώσεις 18μήνου έχουμε όταν δεν γνωρίζουμε τον αλλοδαπό, όταν δεν συνεργάζεται, όταν υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση κτλ.», διευκρίνισε, για να προσθέσει ότι κατά την εκτίμησή του «θα αποφυλακιστούν πολύ γρηγορότερα, ούτε καν στο τρίμηνο».
«Εάν ολοκληρωθεί θετικά η χορήγηση ασύλου, επόμενο βήμα θα είναι να επανενωθούν με τις οικογένειές τους, κάτι για το οποίο θα πρέπει να συνεργαστεί και η Τουρκία. Το θέμα αυτό είναι πολύ ευαίσθητο και η δημοσιότητα, τόσο στα ελληνικά ΜΜΕ όσο και στα διεθνή θα βοηθήσει. Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο», δήλωσε.
Τέλος ο κ. Ζέλιος είπε πως «εάν είχαν γνώση του πραξικοπήματος θα είχαν εξασφαλίσει τις οικογένειές τους, δεν ήταν προετοιμασμένοι, είναι στην ίδια κατηγορία με τους δεκάδες χιλιάδες στρατιωτικούς, τους δικαστές, τους δικηγόρους, τους δημόσιους υπαλλήλους που το καθεστώς Ερντογάν διώκει ως μέλη του παλιού κεμαλικού κράτους που προσπαθεί να εξοντώσει. Δεν έχουμε έναν Παττακό, έναν Ιωαννίδη, έναν Παπαδόπουλο, αλλά ανθρώπους που έκαναν τη δουλειά τους».