Τουλάχιστον εννιά νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι, ολόκληρα χωριά αποκαΐδια: η Χιλή είναι αντιμέτωπη με δασικές πυρκαγιές γιγαντιαίων διαστάσεων.
Η πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ έκανε λόγο για τη «χειρότερη καταστροφή» του είδους στην ιστορία της λατινοαμερικάνικης χώρας.
Οι φλόγες εξαπλώθηκαν την τελευταία εβδομάδα σε επτά επαρχίες της κεντρικής και της νότιας Χιλής, εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων, μετατρέποντας σε στάχτες περιοχές έκτασης σχεδόν 2.700.000 στρεμμάτων.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ένας εθελοντής πυροσβέστης, δύο αστυνομικοί, τρεις δασοπυροσβέστες και τρεις κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές έχουν χάσει τη ζωή τους.
Σήμερα το πρωί οι φλόγες απανθράκωσαν την κοινότητα Σάντα Oλγα και άλλες μικρές κοινότητες στην επαρχία Μάουλε, 280 χλμ. νότια του Σαντιάγο. Οι κοινότητες αυτές ήσαν οι πρώτες που καταστράφηκαν ολοσχερώς.
«Ευτυχώς, μπορέσαμε να απομακρύνουμε τους πάντες και δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες απώλειες, παρά μόνο υλικές ζημιές», υπογράμμισε η Μισέλ Μπατσελέτ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Ο αριθμός των ενεργών εστιών φωτιάς μειώθηκε από τις 64 στις 55, ενώ άλλα 53 μέτωπα βρίσκονται πλέον υπό έλεγχο και 23 φωτιές έχουν κατασβεσθεί πλήρως, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Χιλής, η ONEMI.
Οι πυρκαγιές σάρωσαν κυρίως γεωργικές περιοχές, όπου ζουν αγρότες και εκτροφείς βοοειδών. Επλήγησαν εξάλλου πολλές εταιρείες δασικών εκμεταλλεύσεων, ειδικά στην επαρχία Μάουλε.
Οι οικονομικές ζημίες που έχει προκαλέσει αυτή η καταστροφή είναι «ανυπολόγιστες», υπογράμμισε ο υπουργός Γεωργίας της Χιλής, ο Κάρλος Φούρσε.
Οι επαρχίες Μάουλε, Μπιομπίο (55ο χλμ. νότια του Σαντιάγο) και Ο' Χίγκινς (κεντρική Χιλή) τέθηκαν σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» όπως αυτή ορίζεται στο Σύνταγμα, με προεδρικά διατάγματα.
Πάνω από τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι --πυροσβέστες, ερευνητές, καραμπινιέροι, στρατιωτικοί και πολίτες-- έχουν κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Η πρόεδρος Μπατσελέτ εξήγγειλε εξονυχιστική έρευνα.
«Το πλήθος των εστιών (σ.σ. των πυρκαγιών) δεν μας επιτρέπει να αποκλείσουμε το να υπήρξε πρόθεση», σημείωσε η Μισέλ Μπατσελέτ.
Εχει υπάρξει διεθνής κινητοποίηση. Γάλλοι ειδικοί και Κολομβιανοί μετανάστες έφθασαν σήμερα στη Χιλή για να μεταβούν στην περιοχή Μπιομπίο προκειμένου να συμβάλλουν στις προσπάθειες κατάσβεσης.
«Είμαστε σε επαφή και με άλλες χώρες, την Ουρουγουάη, την Αργεντινή, το Περού, τις ΗΠΑ, τη Σουηδία και τον Καναδά, που μας πρότειναν συνεργασία», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Χιλής, ο Εράλδο Μουνιός.
Ενα πυροσβεστικό αεροσκάφος με χωρητικότητα 73.000 λίτρων που υπενοικιάστηκε από αμερικανική ιδιωτική εταιρεία διεξήγαγε σήμερα για δεύτερη ημέρα επιχειρήσεις σε πληγείσες περιοχές. Όμως οι σφοδροί άνεμοι και οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, που ξεπερνούν τους 38° Κελσίου εδώ και δέκα ημέρες, αποτελούν παράγοντες που συντείνουν στην εξάπλωση των πυρκαγιών, όπως επίσης κι η επίμονη ξηρασία. Στο Σαντιάγο, ο υδράργυρος έφθασε χθες Τετάρτη σε ιστορικό υψηλό--στους 37,4° Κελσίου. Η ποιότητα του αέρα στην πρωτεύουσα της Χιλής εξάλλου επιδεινώθηκε σοβαρά λόγω των σύννεφων καπνού που οφείλονται στις πυρκαγιές.