Μπορεί οι τράπεζες επί του παρόντος να βρίσκονται εντός του προβλεπόμενου στόχου μείωσης των κόκκινων δανείων ωστόσο οι πολύμηνες καθυστερήσεις στη νομοθέτηση του περίφημου εξωδικαστικού μηχανισμού εγείρουν σοβαρό κίνδυνο στάσης πληρωμών από την πλευρά των επιχειρήσεων.
Η διαπραγμάτευση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό αναδιάρθρωσης έχει αρχίσει από την πρώτη αξιολόγηση με υπουργό Οικονομίας τον Γιώργο Σταθάκη, συνεχίζεται με τον σημερινό υπουργό Δημήτρη Παπαδημητρίου και ακόμη δεν έχουν κλείσει καθοριστικές λεπτομέρειες ώστε να καταστήσουν σαφές το πλαίσιο με το οποίο θα γίνει ο συμβιβασμός.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας σήμερα μόλις τέσσερα στα δέκα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι εξυπηρετούμενα και είναι εύλογες οι ανησυχίες ότι αν δεν προχωρήσει άμεσα η ρύθμιση το στόχος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν θα επιτευχθεί.
Ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα καλύπτει μεν τραπεζικά χρέη και οφειλές των επιχειρήσεων μέχρι το τέλος του 2016 αλλά το ενδεχόμενο παύσης πληρωμών μέχρι να κλειδώσει η ρύθμιση είναι κάτι παραπάνω από ορατός.
Σήμερα θα συνεδριάσει η νεοσύστατη επιτροπή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Ναυτεμπορική, προκειμένου να συντονιστούν οι προσπάθειες των τραπεζών στο θέμα αυτό, αλλά και στα ανοικτά ζητήματα που άπτονται του νομοθετικού πλαισίου, όπως η νομική κάλυψη των στελεχών που αποφασίζουν αναδιαρθρώσεις, η εκδίωξη μετόχων που δεν συνεργάζονται και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για τους οποίους έχει καταρτιστεί σχέδιο νόμου αλλά δεν έχει ψηφιστεί, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ποια θα είναι η πλατφόρμα διεξαγωγής τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το 60% των δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις εντάσσεται στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) και εξ αυτών, το 26% είναι σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες, ποσοστό επίσης 26% είναι αβέβαιης είσπραξης ή σε καθυστέρηση για διάστημα μικρότερο των 90 ημερών και το 48% είναι καταγγελμένες απαιτήσεις.