Eurogroup: Διπλό αδιέξοδο για την κυβέρνηση, είτε λάβει προκαταβολικά μέτρα είτε όχι - iefimerida.gr

Eurogroup: Διπλό αδιέξοδο για την κυβέρνηση, είτε λάβει προκαταβολικά μέτρα είτε όχι

Μάτια και αυτιά στραμμένα στις Βρυξέλλες έχουν σήμερα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με τα δυσοίωνα μηνύματα για την απαίτηση των δανειστών να ψηφιστούν μέτρα εδώ και τώρα να επιδεινώνουν το ήδη τεταμένο κλίμα.

Στα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου είναι διάχυτη η αγωνία για την έκβαση των συνομιλιών.

Στόχος στο eurogroup, όπως εξηγούν στο iefimerida πηγές της κυβέρνησης είναι να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών στο σύνολο των ζητημάτων που αφορούν:
• στα μεσοπρόθεσμα για το χρέος
• στον καθορισμό των πλεονασμάτων για μετά το 2018
• στον τρόπο επίτευξης των στόχων, έτσι ώστε να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα και να έχουμε staff level agreement.

Παρασκηνιακές επαφές του οικονομικού επιτελείου
Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να έχουν επαφές με τους επικεφαλής των θεσμών για να προλειάνουν το έδαφος.
Ούτως ή άλλως, η Αθήνα ποντάρει στο γεγονός ότι με τον «κόφτη» α να χείρας και τον προσδιορισμό συγκεκριμένων πεδίων-σε περίπτωση απόκλισης- θα μπορέσει να έρθει ένα βήμα πιο κοντά με τους δανειστές.

Διπλό αδιέξοδο: Με προκαταβολικά μέτρα ή χωρίς
Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός έσπευσε να καθησυχάσει και τους βουλευτές του κόμματός ξεκαθαρίζοντας ότι υπό αίρεση μέτρα δεν νομοθετεί «τελεία και παύλα».

Ακόμα και στο καλό σενάριο όμως, το Μαξίμου θα αναγκαστεί να κοινοποιήσει-αργά ή γρήγορα- τη λίστα τα μέτρα που θα έχουν δυνητικό χαρακτήρα (μείωση αφορολόγητου, περικοπές μισθών και συντάξεων).
Όπερ και σημαίνει ότι η πολιτική ζημιά θα είναι μεν λιγότερη, αλλά όχι αμελητέα. Παρά το γεγονός ότι το βασικό επιχείρημά τους είναι πως δεν θα εφαρμοστούν.

Το άλλο σενάριο βέβαια- που άπαντες απεύχονται- θα στοιχίσει εξίσου στους κυβερνητικούς. Διότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί χρυσή τομή, οι διαπραγματεύσεις θα σέρνονται, η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα θα γιγαντώνεται και ουδείς θα μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις. Ενδεικτικό πάντως, των προθέσεων της κυβέρνησης, ήταν προειδοποίηση Τσίπρα ότι: «δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε το λαό στις άγριες διαθέσεις των προθύμων».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Eurogroup κυβέρνηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ