Πασχαλινά κουλουράκια από την Εύη, για να φτιάξτε μαζί με τα παιδιά σας, για να χαρούν και για να έχουν όμορφες αναμνήσεις μεγαλώνοντας!!
Για την παρασκευή τους χρειαζόμαστε:
1 κούπα βούτυρο αγελαδινό ή μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
2 κούπες ζάχαρη
6 κρόκους αυγών
3 βανίλιες
ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλιά σούπας αμμωνία
1 πρέζα αλάτι
1/2 κούπα γάλα
800 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)
1-2 κρόκους για άλειμμα
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει καλά.
Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Κατόπιν προσθέτουμε τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι.
Ρίχνουμε και το γάλα διαλυμένο με την αμμωνία.
Τέλος ρίχνουμε και το αλεύρι, λίγο λίγο, όσο πάρει. Πρέπει να έχουμε μια ζύμη, που μόλις δεν θα κολλάει στα χέρια μας, ελαφρά σφιχτή.
Πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε και τα αραδιάζουμε σε ταψιά στρωμμένα με λαδόκολλα.
Με ένα πινέλο τα αλείφουμε με αυγό, διαλυμένο σε λίγο νεράκι.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς, για 25΄ περίπου, έως ότου ροδίσουν.
Η συνταγή στα υλικά, έλεγε 1 Kg αλεύρι, αλλά ποτέ δεν χρειάστηκε να προσθέσω τόσο. Ρίχνω πάντα λίγο λίγο μέχρι να μην κολλάει στα χέρια η ζύμη.
Αν δούμε ότι στο πλάσιμο κολλάει ραντίζουμε με λίγο αλευράκι και ξαναζυμώνουμε ελαφρά.
Αν δούμε ότι μας ανοίγει και κόβετε στο πλάσιμο, τότε την ραντίζουμε με ελάχιστο γαλατάκι και ξαναζυμώνουμε ελαφρά.
Επειδή, πρέπει να δείχνουμε και τα λάθη μας για να μαθαίνουν και κάποιοι αρχάριοι στη μαγειρική, στην παρακάτω φωτο φαίνονται, αριστερά κουλούρια πλασμένα με παραπάνω βούτυρο οπότε δεν φούσκωσαν και έγιναν σαν μπισκότα ενώ δεξιά είναι τα σωστά πασχαλινά κουλουράκια.
Καλή επιτυχία!!!!
Πηγή: Η Εύη μαγειρΕύη