Ο Μάρτιν Φερβέι, συντονιστής της εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, βρέθηκε χθες στη Μυτιλήνη προκειμένου να παρουσιάσει στις τοπικές αρχές το σχέδιο δράσης για την εφαρμογή της Δήλωσης.
Ο κ. Φερβέι επισκέφθηκε το κέντρο καταγραφής στον καταυλισμό μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια και ενημέρωσε τη δημοτική αρχή Λέσβου, ενώ σε συνάντησή του με δημοσιογράφους τους ενημέρωσε για αυτόν το σχεδιασμό κάνοντας και έναν απολογισμό της εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας μέχρι σήμερα.
Το σχέδιο δράσης συντάχθηκε με τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης και έχει ως στόχο να σταματήσει η διέλευση προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη διά μέσου της Ελλάδας. Επικεντρώνεται δε στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και την επιτάχυνση των επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τον κ. Φερβέι, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ικανοποιημένη από την εφαρμογή της συμφωνίας αφού μειώθηκαν σημαντικά οι ροές: 960.681 αφίξεις το δεκάμηνο πριν από τη συμφωνία, 25.720 το δεκάμηνο μετά τη συμφωνία.
Επίσης έχουν μειωθεί σημαντικά οι θάνατοι, σε αυτήν την ανατολική δίοδο προς την Ευρώπη. Στο διάστημα μετά τη συμφωνία υπάρχουν 69 νεκροί ή αγνοούμενοι ενώ πριν από τη Συμφωνία ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 1.064!
Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης, αν εφαρμοστούν όλα όσα αυτό ορίζει, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Επιδίωξη δε είναι να έχουν αποσυμφορηθεί τα νησιά μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο, πριν δηλαδή από την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Όπως έγινε γνωστό, η ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου EASO έχει ενισχυθεί με 300 άτομα στα πέντε νησιά όπου λειτουργούν κέντρα καταγραφής, ενώ από τους 26.000 περίπου ανθρώπους που έφτασαν στα νησιά μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, 4.000 άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προωθήθηκαν στην ηπειρωτική χώρα. Για την εφαρμογή της συμφωνίας ωστόσο ζητούνται νέοι χώροι από τους δήμους για να δημιουργηθούν τα προαναχωρησιακά κέντρα αλλά και για δομές φιλοξενίας, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι υπάρχοντες καταυλισμοί αλλά και για να γίνουν εργασίες βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης εκεί.
Όσον αφορά τον γεωγραφικό περιορισμό των προσφύγων στα νησιά, ο οποίος αναφέρεται στο σχέδιο δράσης, αποτελεί αίτημα της Τουρκίας να μη δέχεται να επιστρέφονται στα εδάφη της πρόσφυγες και μετανάστες που απομακρύνονται από τα νησιά. Αποτελεί δε ένα μήνυμα που δίνεται προς όσους έρχονται στην Ελλάδα ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν στο εσωτερικό της χώρας, αλλά θα επιστρέφουν στην Τουρκία.
Συνάντηση με το δήμαρχο
Τον κ. Φερβέι συνάντησε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις τελευταίες ενέργειες του δικτύου δημάρχων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου καθώς και στο ραντεβού με τον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα. Τόνισε την ανάγκη να αποσυμφορηθούν άμεσα όλα τα νησιά ώστε να δοθεί η δυνατότητα αναδιοργάνωσης και πραγματοποίησης των απαραίτητων έργων, τόσο στη Μόρια όσο και στα υπόλοιπα κέντρα των νησιών. Η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στα ακριτικά νησιά είναι το μεγαλύτερο διακύβευμα, ώστε σε συνδυασμό με την ομαλοποίηση της κατάστασης να μπορέσουν οι τοπικές κοινωνίες να επιστρέψουν στη κανονικότητα».
Σύμφωνα πάντα με το δήμο Λέσβου, ο κ. Φερβέι, αναφέρθηκε εκτενώς σε ένα κοινό σχέδιο δράσης της Επιτροπής, της ελληνικής κυβέρνησης και των εμπλεκόμενων εθνικών και ευρωπαϊκών υπηρεσιών για επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, καθώς και μεταφορά ευάλωτων ομάδων και ατόμων με παραβατική συμπεριφορά, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή αποσυμφόρηση των κέντρων φιλοξενίας. «Κοινός μας στόχος είναι η διατήρηση της Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, ώστε να υπάρχει έλεγχος των ροών ενώ ήδη με χρηματοδότηση της Επιτροπής, έπειτα από την προτροπή των τοπικών αρχών και δική σας, έχει ήδη από το Σεπτέμβριο του 2016 πραγματοποιηθεί η μεταφορά 4.000 ατόμων από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Φερβέι, σύμφωνα με το Δήμο Λέσβου.
Επίσης έπειτα από επιθυμία του κ. Φερβέι να πραγματοποιήσει ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου, κλήθηκαν σε συνάντηση ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι επικεφαλής των παρατάξεων και οι αντιδήμαρχοι. Στη συνάντηση αυτή, δεν προσήλθαν οι επικεφαλής των παρατάξεων ούτε κάποιος εκπρόσωπός τους, γεγονός που καταδίκασε ο δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι «τελικά η έλλειψη ουσιαστικής διάθεσης για την εξεύρεση λύσεων που θα ανακουφίσουν τον τόπο μας, αποδεικνύεται και από την απουσία τους από τη συνάντηση».