Οι ευρω-φίλοι την αποκαλούν «γυναίκα του αιώνα», ενώ τα ακραία και ρατσιστικά στοιχεία του στρατοπέδου του Brexit τη βρίζουν και την αποκαλούν «πίθηκο».
Η επιχειρηματίας Τζίνα Μίλερ έχει ξεκινήσει μια ιστορική μάχη εναντίον της κυβέρνησης. Αυτή η Βρετανή, που γεννήθηκε στη Γουινέα, εκτιμά ότι η χώρα της δεν μπορεί να βγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς να συμβουλευθεί το Κοινοβούλιο. Είναι η γυναίκα που προκαλεί εκνευρισμό στην Τερέζα Μέι, η οποία θα επιθυμούσε να περάσει το Brexit χωρίς να δώσει μάχη στη βρετανική Βουλή.
Γεννήθηκε στην πρώην αποικία της Βρετανίας, Γουινέα, και μεγάλωσε στη Μεγάλη Βρετανία, όπου σπούδασε Νομικά. Κόρη ανώτατου δικαστικού, επέλεξε τελικά τον χώρο των επιχειρήσεων. Σε ηλικία 51 ετών, αυτό το πρώην μοντέλο περιγράφει εαυτήν ως φιλάνθρωπη και ακτιβίστρια για τη διαφάνεια. Είναι επικεφαλής πολλών εταιρειών και διευθύνει το Ιδρυμα True and Fair με τον σύζυγό της Alan Miller, που είναι πλούσιος επιχειρηματίας.
Πρόκειται για μια οργάνωση που έχει στόχο να επιβάλει τη διαφάνεια στον χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά και να υποστηρίξει μικρές φιλανθρωπικές δράσεις. Σε μια συνέντευξη που έδωσε στον βρετανικό Guardian, δήλωσε ότι «μια από τις αρχές της ζωής μου είναι αυτό που αποκαλώ "ο συνειδητός καπιταλισμός". Δούλεψα για όλα όσα έχω και πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος για να τα χρησιμοποιήσω είναι να υπερασπιστώ όσα μου φαίνονται δίκαια και ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μια καλύτερη κοινωνία».
Το 2012 ξεκίνησε εκστρατεία για να χυθεί άπλετο φως στις εταιρείες επενδύσεων και κατήγγειλε ότι ορισμένες από αυτές επιβάλλουν υπερβολικά έξοδα στους πελάτες τους. Η δράση της είχε ως αποτέλεσμα να την αποκαλούν «Μαύρη Χήρα».
Πεπεισμένη Ευρωπαία
Στις 23 Ιουνίου 2016 ψήφισε Remain, δηλαδή κατά του Brexit. Είναι φανατική Ευρωπαία και δεν άντεξε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο, όπως έχει δηλώσει, την πλήγωσε σχεδόν σωματικά. Δηλώνει ότι ανησυχεί για τα παιδιά της και για το μέλλον τους σε μια χώρα που δεν έχει κανένα σχέδιο εξόδου και σωτηρίας. Με την επιτροπή The People's Change στρράφηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο και έκανε καταγγελία, με δικά της έξοδα, μαζί με μεγάλους δικηγόρους της εταιρείας Mischon de Reya, ώστε να αμφισβητήσει την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς να συμβουλευθεί το Κοινοβούλιο.
Στις 3 Νοεμβρίου, το Ανώτερο Δικαστήριο τη δικαίωσε: η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να ενεργοποιήσει το άρθρο 50, το οποίο ανοίγει την πόρτα εξόδου στην ΕΕ, χωρίς τη συγκατάθεση της Βουλής. Η ίδια απόφαση-καταπέλτης για την Τερέζα Μέι ελήφθη και στις 24 Ιανουαρίου 2017, από το Ανώτατο Δικαστήριο πλέον, μετά την έφεση που υπέβαλε η Βρετανή πρωθυπουργός.
Η απόφαση της Τζίνα Μίλερ να αμφισβητήσει τη δράση της κυβέρνησης προκάλεσε ακραίες αντιδράσεις. «Εθνική ηρωίδα», «γυναίκα του αιώνα» τη χαρακτηρίζουν οι φιλοευρωπαίοι Βρετανοί. Αντίθετα, οι οπαδοί του Brexit την απείλησαν, την αποκάλεσαν «πόρνη» και «πίθηκο» και την εξύβρισαν για το χρώμα του δέρματός της.
Μάλιστα, η ταμπλόιντ βρετανική εφημερίδα The Sun κατηγορήθηκε ότι επίτηδες «σκούρυνε» το δέρμα της Τζίνα Μίλερ στο εξώφυλλό της, για ρατσιστικούς λόγους:
Η Μίλερ δέχτηκε απειλές για τη ζωή της και αναγκάστηκε να ζητήσει της φύλαξη της αστυνομίας επί 24ώρου βάσεως, για να προστατεύσει τα τρία παιδιά της. Η φύλαξη, μάλιστα, ενισχύθηκε μετά τη δολοφονία της βουλευτίνας που πολεμούσε εναντίον του Brexit, της Τζο Κοξ.
«Δεν είναι καν Βρετανή, ελπίζω να λάβει πολλά μηνύματα μίσους» έγραψε ένας χρήστης στη σελίδα του στο Facebook, δηλώνοντας ότι είναι οπαδός του κόμματος Ukip, του λαϊκιστικού κόμματος της ακροδεξιάς. Σχόλια εξαιρετικής βίας κατά χιλιάδες κατέκλυσαν τα social media, καλώντας «να της φυτέψουν μια σφαίρα ανάμεσα στα μάτια», «να την πετάξουν στο ποτάμι» και «να την σκοτώσουν αν απορριφθεί το Βrexit».
Σε μια συνέντευξη που έδωσε στη Liberation, η επιχειρηματίας Τζίνα Μίλερ δήλωσε ότι «το πιο φρικιαστικό είναι τα γράμματα που έλαβα από μορφωμένους ανθρώπους, που μου είπαν ότι επειδή είμαι μιγάς δεν έχω το δικαίωμα να μιλάω. Δεν ήξερα ότι ο ρατσισμός είναι ακόμη τόσο βαθιά στην καρδιά τους».
Μιλώντας στο BBC, η Τζίνα Μίλερ δήλωσε ότι «προφανώς είμαι η πιο μισητή γυναίκα του Ηνωμένου Βασιλείου».
Η Τζίνα Μίλερ -αν μη τι άλλο- πέτυχε τον στόχο της: η υπόθεση του Brexit θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή και θα ακουστούν όλες οι απόψεις.
«Κυβερνήσεις και πρωθυπουργοί, όλοι πρέπει να λογοδοτούν», συμπληρώνει η Μίλερ.
Όσο για τις απειλές και τις ασχήμιες, λέει ότι δεν παίρνει τίποτα προσωπικά και ευχαριστεί την αστυνομία για τη δουλειά που έκανε στον εντοπισμό τουλάχιστον 8 ατόμων που έστελναν απειλητικά μηνύματα.
«Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί φαντάζονται ότι δεν μπορεί κανείς να τους εντοπίσει και όταν τελικά εντοπίζονται, σοκάρονται και σταματούν», αναφέρει.