Στα επίπεδα του 2014 επέστρεψε η χώρα μας στον κατάλογο των χωρών με τη λιγότερη διαφθορά που κατήρτησε η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια.
Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας η Ελλάδα υποχώρησε 11 θέσεις, αφού για το 2016 κατετάγη στην 69η θέση παγκοσμίως, έναντι της 58ης του 2015.
Η Ελλάδα βρίσκεται στις πιο διεφθαρμένες χώρες της Ευρώπης, με βάση τον δείκτη που αντικατοπτρίζει την αντίληψη που υπάρχει για τη διαφθορά σε όλο το φάσμα του δημοσίου τομέα και βασίζεται στην ανάλυση ειδικών οργανισμών για τη διαφθορά στο δημόσιο.
Με 44 πόντους βρίσκεται μαζί με χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Σλοβακία, η Μάλτα, η Τσεχία και η Κύπρος.
H πλέον αδιάφθορη χώρας είναι για τρίτη χρονιά η Δανία και την πρώτη δεκάδα, σε σύνολο 167 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα, συμπληρώνουν οι Ν. Ζηλανδία, Φινλανδία, Σουηδία, Ελβετία, Νορβηγία, Σιγκαπούρη, Ολλανδία, Καναδάς.
Στη 10η θέση «συγκατοικούν» η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Είναι μεγάλη η πρόκληση για τη χώρα μας να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο ώστε να βρεθούμε σε πολύ καλύτερη θέση. Περιμένουμε από τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν επί του θέματος με συγκεκριμένες θέσεις. Επί παραδείγματι χρειάζεται περισσότερη διαφάνεια στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας. Χωρίς να αλλάξει το άρθρο 90 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί να δεσμευθεί ότι θα λαμβάνει υπ’ όψιν την πρόταση της ολομέλειας του αντίστοιχου ανωτάτου δικαστηρίου για τις θέσεις του προέδρου και των αντιπροέδρων», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, Αγγελος Συρίγος στην «Καθημερινή».
Ο κ. Συρίγος πρόσθεσε ότι έχει επανέλθει το φαινόμενο της «μικροδιαφθοράς», δηλαδή της καταβολής μικρών ποσών σε δημόσιες υπηρεσίες με στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση. «Τα τελευταία χρόνια έδειχνε ότι είχε μειωθεί λόγω οικονομικής κρίσης, ωστόσο μοιάζει να επανέρχεται σταδιακά», πρόσθεσε.