Έδωσαν ονόματα αλλά δεν μιλούν για παρεμβάσεις - iefimerida.gr

Έδωσαν ονόματα αλλά δεν μιλούν για παρεμβάσεις

Άρειος Πάγος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τρεις υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη αφορούν τα πολυσέλιδα υπομνήματα που υπέβαλαν χθες στον Άρειο Πάγο οι Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης. Τα υπομνήματα περιλαμβάνουν ονόματα παραγόντων – υπηρεσιακών και μη – που ενεπλάκησαν στις υποθέσεις μεταφέροντας δυσαρέσκεια, ακόμα και πολιτικών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα υπομνήματα των δύο οικονομικών εισαγγελέων περιορίζονται στην παράθεση απλών πραγματικών περιστατικών με συγκεκριμένες αναφορές σε ονόματα και υποθέσεις. Όμως απέφυγαν επιμελώς, να μιλήσουν για παρεμβάσεις ή υποδείξεις στο έργο τους εκ μέρους των προσώπων εκείνων που ρητά κατονομάζουν στα υπομνήματά τους. Παράλληλα επανέλαβαν και πάλι την θέση τους που είχε διατυπωθεί και στο κείμενο της πρόσφατης παραίτησής τους πως παρά τις όποιες οχλήσεις οι ίδιοι δεν άλλαξαν την ρότα των ερευνών τους.

Ο «γρίφος» των υπομνημάτων αναμένεται να λυθεί τη Δευτέρα το πρωί, στη νέα συνάντηση των δύο οικονομικών εισαγγελέων με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή. Τότε θα κληθούν να δώσουν επιπλέον διευκρινίσεις προκειμένου να αξιολογηθούν τα επίμαχα γεγονότα για να διαπιστωθεί αν το «παρασκήνιο» που περιγράφουν συνιστά παρέμβαση ή παρεμπόδιση στην εκτέλεση των καθηκόντων των εισαγγελέων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», τα υπομνήματα Πεπόνη-Μουζακίτη αναφέρουν ότι στις τρεις υποθέσεις που αποτελούν την αιχμή του δόρατος κάποιος υπηρεσιακός ή μη παράγων τούς μετέφερε την επιθυμία να τελειώνουν τη διερεύνησή τους. «Ποτέ δεν δέχθηκαν τηλεφώνημα από κάποιον υπουργό, αλλά δεν αποκλείεται το πρόσωπο που επικοινώνησε ή ήλθε σε επαφή μαζί τους, να μετέφερε επιθυμία ή δυσαρέσκεια πολιτικού για να τελειώνουν τις ανοιχτές υποθέσεις», έλεγαν χαρακτηριστικά χθες πηγές στον Αρειο Πάγο.

Για περίπου δύο ώρες οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης βρέθηκαν απέναντι από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή, ο οποίος ουσιαστικά την περασμένη εβδομάδα είχε αρχειοθετήσει τις καταγγελίες τους. Μέσα σε περισσότερες από είκοσι σελίδες οι εισαγγελείς περιγράφουν σειρά πραγματικών περιστατικών.

Το συμπέρασμα του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού ότι η αίτηση αντικατάστασης των συναδέλφων του «υπήρξε παρορμητική», όπως λέγεται, ενόχλησε τους δύο καταγγέλλοντες οι οποίοι επανήλθαν ζητώντας να παράσχουν επιπλέον διευκρινίσεις. Χθες, περιορίστηκαν στην ανάγνωση των υπομνημάτων τους, ενώ τη Δευτέρα το πρωί καλούνται να δώσουν περαιτέρω διευκρινίσεις, με βάση τις οποίες θα κριθεί αν θα κλείσει οριστικά η υπόθεση ή θα ξεκινήσει νέα διερεύνηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ