Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, σε συνέντευξή του στο iefimerida, προειδοποιεί πως η Λέσβος δεν θα ανεχθεί στο νησί τη δημιουργία νέου κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και κάνει έκκληση για άμεση αποσυμφόρηση.
Ο κ. Γαληνός κάνει λόγο για «ψυχολογικό εκβιασμό» που δέχεται η Λέσβος και υποστηρίζει πως οι συνθήκες διαβίωσης στο Κέντρο Υποδοχής της Μόριας, τον έλεγχο του οποίου έχει το Κράτος, είναι «απαίσιες» και χαρακτηρίζει τον χώρο «φυλακή ψυχών», σε αντίθεση με τον χώρο φιλοξενίας στο Καρα Τεπέ, που διαχειρίζεται ο Δήμος, που όπως λέει «είναι υποδειγματικές». Επαναλαμβάνει το αίτημα των κατοίκων για άμεση αποσυμφόρηση του νησιού από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ενώ αναφέρεται και στον έντονο διάλογο που είχε προ ημερών με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα. Πάντως, ο δήμαρχος Λέσβου και ακόμη τέσσερις δήμαρχοι από τα νησιά του Αιγαίου, κατά την συνάντηση τους χθες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δεν πήραν καμία δέσμευση για το θέμα της αποσυμφόρησης των νησιών.
Οι συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας
Αυτή τη στιγμή μπορείτε να διαχειριστείτε το μεταναστευτικό στη Λέσβο;
Αυτή την περίοδο σηκώνουμε μεγάλο βάρος και πρέπει να υπάρξει αποσυμφόρηση. Αυτό είναι ένα αίτημα που έχουμε όλα τα νησιά. Ξέρουμε ότι η κατάσταση μπορεί να διαχειριστεί αν μοιραστεί το πρόβλημα σε περισσότερους δήμους, για αυτό τον λόγο πιέζουμε να υπάρξει αυτή η αποσυμφόρηση. Αυτό είναι και το δίκαιο. Δεν νομίζω ότι μια κοινωνία που στάθηκε υποδειγματικά όλο το προηγούμενο διάστημα και τίμησε την Ελλάδα τώρα πρέπει να τιμωρείται.
Ποιες είναι οι συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στα κέντρα φιλοξενίας;
Εμείς θέλουμε το νησί μας να μείνει στην ιστορία ως το νησί της αλληλεγγύης και της ειρήνης. Δεν θέλουμε να μετατραπεί σε φυλακή ανθρώπινων ψυχών. Για αυτό παλεύουμε, θέλουμε τους δύο χώρους που έχουμε να φιλοξενούν τον αριθμό των ανθρώπων που μπορούν ώστε να φιλοξενούνται σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αυτές οι συνθήκες;
Στον δικό μας χώρο, στο Καρα Τεπέ υπάρχουν. Είναι ένας χώρος που λειτουργεί υποδειγματικά. Ο χώρος της Μόριας, ο οποίος είναι υπό κρατικό έλεγχο, λειτουργεί κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες. Είναι ένας λόγος που πρέπει να γίνει αποσυμφόρηση για να λειτουργήσει στα πρότυπα του Κατά Τεπέ.
Τις συνθήκες στη Μόρια πως θα τις χαρακτηρίζατε;
Απαίσιες θα τις έλεγα. Υπάρχει ο τρόπος με μια καλύτερη διαρρύθμιση, με την τοποθέτηση νέων οικίσκων να γίνουν εξαιρετικές οι συνθήκες. Είναι φυλακή ανθρώπινων ψυχών διότι όταν άνθρωποι είναι αποκλεισμένοι για μεγάλο διάστημα σε έναν χώρο, ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει χίλια με χίλια πεντακόσια άτομα και είναι διπλάσιοι, καταλαβαίνετε ότι οι συνθήκες θα είναι πολύ άσχημες.
Η ένταση με τον Γιάννη Μουζάλα
Τι έγινε τελικά στην περιβόητη συνάντηση σας με τον κ. Μουζάλα; Υπήρξε ένας έντονος διάλογος ανάμεσα σας και μάλιστα, έχω πληροφορηθεί, ότι υπήρξε μια μεγάλη πίεση προς εσάς ή ένα είδος «εκβιασμού». Ισχύει αυτό;
Εγώ λέω ότι υφιστάμεθα έναν ψυχολογικό εκβιασμό ακόμη από το γεγονός ότι λέγεται πως από τη συμφωνία δεν επιτρέπεται να μεταφέρονται άνθρωποι, λέγοντας μας πως “αν εσείς αντιδράτε θα χαλάσει η συμφωνία”. Αυτό μας φορτώνει με ένα βάρος που δεν μας αναλογεί. Ένας παραλογισμός τον οποίον δεν μπορούμε να ανεχθούμε.
Τι σας εξόργισε από αυτά που σας είπε ο υπουργός και είχατε έναν έντονο διάλογο;
Αυτά είναι τελειωμένα πράγματα, δεν με απασχολούν. Δεν μένω σε καυγάδες και σε έντονες συζητήσεις, υπάρχει μια εκτίμηση στο πρόσωπο του κ. Μουζάλα και από εκείνον προς εμένα. Οι έντονες συζητήσεις πρέπει να γίνονται διότι αναζητούμε λύσεις. Όταν αυτές οι λύσεις πρέπει να προκύπτουν μετά από έντονες συζητήσεις είμαστε υποχρεωμένοι να τις κάνουμε.
Το υπουργείο σε ανακοίνωση του έχει αναφερθεί σε κάποια προνόμια που απολαμβάνει το νησί ως «αντάλλαγμα», θα μπορούσα να πω, για το βάρος που σηκώνει με το μεταναστευτικό.
Καλά, αυτά είναι αστεία πράγματα, δεν το συζητώ καθόλου. Θεωρώ ότι πραγματικά ήταν ατυχής η αναφορά που έκανε το υπουργείο και στο έγγραφο που έστειλε ο υπουργός, διότι είναι πράγματα που το νησί τα δικαιούται. Κάθε νησί και κάθε δήμος δικαιούνται να πάρουν πράγματα και δεν μπορείς να έρχεσαι μετά και να λες αυτά τα πράγματα τα πήρατε επειδή σηκώσατε το βάρος. Και σε κάθε περίπτωση εγώ ποτέ δεν έβαλα το ανθρωπιστικό μου καθήκον κάτω από οικονομική συναλλαγή. Εμείς ως Λέσβος κάναμε το καθήκον μας χωρίς να συζητήσουμε αν αυτό θα έχει κόστος ή όφελος. Και κόστος είχαμε ασφαλώς.
Σχέδια για δημιουργία νέου κέντρου φιλοξενίας προσφύγων
Το νησί όμως αυτή τη στιγμή μπορεί να σηκώσει άλλο βάρος;
Σας δίνω μια μεταφορική εικόνα. Είναι σαν να έχεις κάνει ένα παγκόσμιο ρεκόρ, να σηκώνεις το βάρος στον αέρα και αντί ο κριτής να σου πει κατέβασε το τώρα να ξεκουραστείς εκείνος να σου επιβάλλει να σηκώσεις το βάρος επ’ άπειρον. Είναι βέβαιο ότι το βάρος θα σε λυγίσει και θα σε πλακώσει.
Υπάρχει σχεδιασμός να δημιουργηθεί και άλλο Κέντρο Φιλοξενίας στο νησί;
Εμείς ζητάμε αποσυμφόρηση. Δεν επιτρέπουμε να γίνει άλλος χώρος.
Μαθαίνουμε όμως ότι η κυβέρνηση μελετάει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί και άλλος χώρος φιλοξενίας για τους πρόσφυγες στο νησί. Ισχύει;
Συζητάνε πολλά πράγματα, εμείς έχουμε τις δικές μας προτάσεις. Δική μου πρόταση ήταν η καταγραφή των προσφύγων να γίνεται στην Τουρκία. Αυτό ελάφρυνε την Ελλάδα. Τώρα έχουμε νέες προτάσεις που είναι λογικές και βιώσιμες και πιστεύουμε ότι αυτές θα επικρατήσουν. Δεν πρόκειται να δεχθεί ο κόσμος να δημιουργηθούν νέα κέντρα.
Η κυβέρνηση όμως το επιδιώκει;
Ξέρω ότι η Ευρώπη πιέζει αλλά εμείς πιέζουμε την Ευρώπη.
Αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο έχετε τρόπο να αντιδράσετε;
Δυστυχώς δεν έχω στρατό αλλά αντιδρούμε με επιχειρήματα.
«Σήμερα δεν σώζουμε ζωές»
Το προηγούμενο διάστημα είδαμε αποκαρδιωτικές εικόνες στη Μόρια με την έντονη χιονόπτωση. Γνωρίζετε για ποιο λόγο δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη στη Μόρια κοντέινερ για να μένουν οι πρόσφυγες;
Αυτό το γνωρίζουν οι οργανώσεις, όχι εγώ. Εγώ ξέρω ότι ο δικός μου χώρος στο Καρα Τεπέ λειτούργησε υποδειγματικά. Για αυτό ζήτησα από τον κ. Αβραμόπουλο να έρθει εδώ, και ήρθε, για να δει τους δυο χώρους, τον έναν της Μόριας που είναι υπό κρατικό, ευρωπαϊκό έλεγχο, αυτό που ήθελαν οι Ευρωπαίοι και έκαναν με τους δικούς τους πόρους, και τον χώρο φιλοξενίας που έφτιαξα εγώ και είδαν την τεράστια διαφορά που υπάρχει.
Εσείς δεν έχετε καμία δικαιοδοσία παρέμβασης στο χώρο της Μόριας;
Σε καμία περίπτωση.
Η καλύτερη διαχείριση είναι αυτή που προτείνω και άλλωστε έχει αποδειχθεί με τον χώρο που διαθέτω εγώ.
Με τον κ. Μουζάλα θα συναντηθείτε ξανά;
Με τον κ. Μουζάλα δεν υπάρχει τίποτα απολύτως. Μπορεί να συναντηθούμε τις επόμενες μέρες. Εμένα με ενδιαφέρει η λύση και για την λύση παλεύω και δεν με ενδιαφέρει με ποιον θα τη συζητήσω. Δεν θέλουμε επιβολή λύσεων που δεν πιστεύουμε.
Πέρυσι σώζαμε ζωές, φιλοξενούσαμε τους ανθρώπους, τους δίναμε τη ζεστασιά, τους δίναμε να καταλάβουν ότι ήρθαν στην Ευρώπη και προωθούνταν στην ηπειρωτική χώρα. Σήμερα δεν σώζουμε ζωές. Σήμερα αν ανεχθούμε αυτήν την πολιτική που εφαρμόζεται, απλά συμμετέχουμε στο να καταστραφεί το νησί μας.
Φωτογραφίες: Μιχάλης Πιπίνης