Μία βιβλιοθήκη κόσμημα μέσα στους κόλπους της Σχολής Καλών Τεχνών, εγκαινίασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Ακόμα ένα έργο πολιτισμού, που αποτελεί συνεισφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Μία στιβαρή βιβλιοθήκη, τόσο κτιριακά, στα 2.500 τμ με την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Σουζάνας και Δημήτρη Αντωνακάκη, όσο και από άποψη συλλογών, κατά προσέγγιση 64.000 βιβλία και 413 τίτλοι περιοδικών, 600 χαρακτικά, δικαίως φέρει τον τίτλο της αρχαιότερης και πληρέστερης βιβλιοθήκης τέχνης στην Ελλάδα.
Ο κ. Παυλόπουλος μίλησε για θησαυρούς που στεγάζει εφεξής το νέο κτίριο στην οδό Πειραιώς, μέσα στο χώρο του παλιού εργοστασίου των «Ελληνικών Υφαντηρίων Σικιαρίδη», συνυπάρχοντας σε δημιουργικώς αντιθετική συνομιλία με τα «μελαγχολικά» απομεινάρια του.
Ο χαιρετισμός του ΠτΔ:
Ύστερα από την εμβληματική «Εθνική Βιβλιοθήκη» στο «Κέντρο Πολιτισμού» του Φαλήρου, μια άλλη βιβλιοθήκη, μικρότερη σε μέγεθος μα απαστράπτουσα σαν κοσμηματοθήκη πολιτισμού, γεννήθηκε εδώ, στον παραδοσιακό χώρο των «Ελληνικών Υφαντηρίων Σικιαρίδη», και πάλι με την ευεργετική συνεισφορά του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».
«Πρόκειται για την «Βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών», βιβλιοθήκη που, χρονικώς, συμπίπτει με την όλη ιστορική διαδρομή της Σχολής αυτής.
Μ’ άλλες λέξεις «βίοι παράλληλοι» και «δρόμοι παράλληλοι» ανάμεσα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στην Βιβλιοθήκη της.
Αξίζει να ανατρέξουμε για λίγο πίσω στις ρίζες της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και στην βιβλιοθήκη της. Εν αρχή ην το «Σχολείο των Τεχνών», που ιδρύθηκε ήδη το 1837.
Γεγονός το οποίο δείχνει ότι, αμέσως μετά την πρώτη οργάνωση του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους και παρά τις τεράστιες δυσκολίες της αρχικής πορείας του, δόθηκε προτεραιότητα στις Τέχνες, όπως ταιριάζει σ’ ένα Λαό και σ’ ένα Έθνος κληρονόμο της Αρχαίας Ελλάδας, του Πνεύματος και του Πολιτισμού της».
«Από το «Σχολείο των Τεχνών», κοιτίδα και λίκνο Πολιτισμού, προήλθαν σταδιακώς το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
Μαζί με την Σχολή δημιουργήθηκε και συστεγάσθηκε –με πόσες δυσκολίες το ξέρουν μόνον οι άνθρωποι της Σχολής που εργάσθηκαν επί δεκαετίες με σπάνιο ζήλο και μεράκι- και η Βιβλιοθήκη της.
Πρόκειται, δίχως την παραμικρή αμφιβολία, για την σημαντικότερη στην Ελλάδα βιβλιοθήκη από πλευράς καλλιτεχνικού περιεχομένου, η οποία μαζί μ’ εκείνη της Εθνικής Πινακοθήκης κρύβει στα σπλάχνα της πραγματικούς καλλιτεχνικούς θησαυρούς».
«Αυτούς τους θησαυρούς στεγάζει εφεξής το νέο κτίριο, στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, εδώ στην οδό Πειραιώς και μέσα στο χώρο του παλιού εργοστασίου των «Ελληνικών Υφαντηρίων Σικιαρίδη», συνυπάρχοντας σε δημιουργικώς αντιθετική συνομιλία με τα «μελαγχολικά» απομεινάρια του.
Έτσι η σύνθεση ουδόλως θίγει την ιστορία και την ουσία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και της Βιβλιοθήκης της».
«Συγχαίρω, ειλικρινώς, όλους εκείνους που εργάσθηκαν για να βρισκόμαστε σήμερα σ’ αυτό το τόσο άρτιο, από κάθε πλευρά, και αντάξιο της αποστολής του κτίριο.
Κι εκφράζω, για μιάν ακόμη φορά, την ευγνωμοσύνη της Ελληνικής Πολιτείας προς το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», χάρη στην ανεξάντλητη γενναιοδωρία του οποίου η νέα Βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών έγινε πραγματικότητα. Και μάλιστα μέσα στην βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση που μαστίζει τον Τόπο μας και τον Λαό μας.
Έτσι η Ελλάδα μπορεί να σεμνύνεται ότι καμιά δυσμενής συγκυρία, έστω και πρωτόγνωρη, δεν μπορεί να διακόψει την μακραίωνη διαδρομή του Πολιτισμού της, πάνω στα θεμέλια του οποίου στηρίζεται το όλο Πολιτισμικό Οικοδόμημα της Ευρώπης και της Δύσης γενικότερα».
Η ΑΣΚΤ απένειμε τον κ. Παυλόπουλο τιμητική πλακέτα με τα τρία πρωτότυπα γραμματόσημα, που κυκλοφορούν από σήμερα τα ΕΛΤΑ για τα 180 χρόνια της και απεικονίζουν τις Απολλώνιες κεφαλές, εμβλήματα της Σχολής, καθώς και ένα χαρακτικό του Γιάννη Μόραλη με την όψη του κτιρίου της ΑΣΚΤ. Πρόκειται για εκδόσεις με συλλεκτική και φιλοτελική αξία, που επιμελήθηκε ο καθηγητής Γιάννης Γουρζής.
Επίσης, στην εκδήλωση των εγκαινίων χαιρέτησαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου και ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Νιάρχος, Βασίλης Κασκαρέλης. Η παρουσίαση του έργου έγινε από τον πρύτανη της ΑΣΚΤ, καθηγητή Παναγιώτη Χαραλάμπους και τον υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης, αναπληρωτή καθηγητή Παναγιώτη Πούλο. Ακόμη, παραβρέθηκαν οι Κ.Φωτάκης, αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κ. Ζουράρις, υφυπουργός Παιδείας, ο δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη, Γ. Ιωακειμίδης, οι βουλευτές Όλγα Κεφαλογιάννη και Αριστείδης Μπαλτάς, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς, Γιώργος Γαβρίλης, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα κ.ά.
(Πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ)