Οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές «στέλνουν» εκτός αγοράς εργασίας τους αμειβόμενους με μπλοκάκια - iefimerida.gr

Οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές «στέλνουν» εκτός αγοράς εργασίας τους αμειβόμενους με μπλοκάκια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που η αγορά εργασίας μεταλλάσσεται με τις ευέλικτες μορφές εργασίας όχι μόνο να παγιώνονται αλλά και να κυριαρχούν έναντι της μισθωτής απασχόλησης, η κοινωνική ασφάλιση με το νέο σύστημα που ισχύει από την αρχή του έτους οδηγεί σε ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις ενώ πολλοί αμειβόμενοι με μπλοκάκι θα οδηγηθούν εκτός εργασίας λόγω των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών.

Η διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τα μπλοκάκια αποσαφήνισε μεν σε μεγάλο βαθμό το τι ακριβώς θα ισχύσει αποκάλυψε ωστόσο ότι όλα τα βάρη πέφτουν σχεδόν στους εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Το πρόβλημα του διαχωρισμού των εργαζόμενων με μπλοκάκι δηλαδή αυτούς που έχουν έως δύο εργοδότες από αυτούς που θα ασφαλίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και τα διαδικαστικά ζητήματα που ανέκυπταν για το πως θα διασφαλιστεί ότι κάποιος παρέχει μισθωτή εργασία επιλέχθηκε να λυθεί με έναν τρόπο που μόνο ισομερής δεν είναι.

Ο απασχολούμενος με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών θα πρέπει να αναγράφει στην απόδειξη που κόβει σε έναν ή σε δύο εργοδότες ότι είναι υπόχρεος να καταβάλλει εργοδοτική εισφορά, ήτοι τα 2/3 του συνόλου των εισφορών.

Στην περίπτωση που αυτό δεν γίνει αποδεκτό από τον εργοδότη-δεν είναι λίγοι αυτοί που θα θελήσουν να φορτώσουν το σύνολο των εισφορών στους ασφαλισμένους-τότε ο ΕΦΚΑ θα επιλύσει τη διαφορά. Στο μεταξύ ο εργαζόμενος θα πρέπει να πληρώνει τις εισφορές ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Ακόμη και στο πλέον αισιόδοξο σενάριο ότι το πολύπλοκο και με «γκρίζες ζώνες» σενάριο λειτουργήσει υποδειγματικά, ανοίγει κερκόπορτα για διεύρυνση της εργασίας με μπλοκάκι, η οποία στην πραγματικότητα είναι μισθωτή χωρίς όμως ο εργαζόμενος να έχει τα πλεονεκτήματα της μισθωτής εργασίας.

Δηλαδή ούτε 13ο και 14ο μισθό, ούτε δικαίωμα αποζημίωσης σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκ περιτροπής εργασία ή η μερική απασχόληση, φαινόμενο που έχει λάβει ευρύτατες διαστάσεις στα χρόνια της κρίσης, κρύβει πολλές φορές εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης χωρίς τα αντίστοιχα δικαιώματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μπλοκάκια εργαζόμενοι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ