Μπορεί να ξεκίνησε την κούρσα ως αουτσάιντερ, αλλά ο Μπενουά Αμόν, ο ηγέτης της αριστερής πτέρυγας των Γάλλων σοσιαλιστών, που θέλει να θεσπίσει έναν ελάχιστο εγγυημένο μισθό, να νομιμοποιήσει τη χρήση της ινδικής κάναβης και να φορολογήσει τη χρήση ρομπότ στις βιομηχανίες, έχει βάλει πλώρη για το χρίσμα του κόμματός του για τις προεδρικές εκλογές μετά τη χθεσινή επικράτησή του στον πρώτο γύρο των προκριματικών.
Απέναντί του θα βρει στο β’ γύρο τον πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, υπέρμαχο της ελεύθερης αγοράς.
Ο πιο αριστερός απ’ τους συνολικά επτά υποψήφιους των Γάλλων Σοσιαλιστών και θαυμαστής του Μπέρνι Σάντερς έλαβε άνω του 36% των ψήφων, περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες μονάδες μπροστά απ’ τον Μανουέλ Βαλς, τον ισχυρό άνδρα της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος, υπέρμαχο του νόμου και της τάξης και του οικονομικού φιλελευθερισμού.
«Η νίκη μου στέλνει ένα σαφές μήνυμα ελπίδας κι ανανέωσης», είπε ο Αμόν υποστηρίζοντας ότι «μπορεί να ξαναγράψει μια σελίδα της ιστορίας της Αριστεράς και της Γαλλίας» κι ότι σηματοδοτεί το τέλος παλαιών προσεγγίσεων, που δεν εξυπηρετούν πλέον την Αριστερά.
Ο αντίπαλός του έσπευσε να επιτεθεί στον Αμον, χαρακτηρίζοντάς τον ιδεαλιστή, που δεν μπορεί να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές και εμφάνισε εαυτόν ως τη φωνή της σοβαρής Αριστεράς στην κυβέρνηση. «Υπάρχει τώρα μια πολύ ξεκάθαρη επιλογή ανάμεσα στη βέβαιη ήττα και την πιθανή νίκη, ανάμεσα στις ανεδαφικές υποσχέσεις και μια αξιόπιστη αριστερά που αναλαμβάνει ευθύνες», δήλωσε ο Βαλς.
Σύγκρουση ιδεών
Η τελική μάχη μεταξύ των δύο πολιτικών θα είναι μια σκληρή αναμέτρηση μεταξύ δύο παρατάξεων του σοσιαλιστικού κόμματος, που έχει διχαστεί στη διάρκεια της γεμάτης προβλήματα προεδρίας Ολάντ. Ο 49χρονος Αμόν, πρώην υπουργός Παιδείας, αποπέμφθηκε απ’ την κυβέρνηση το 2014 επειδή αντιτάχθηκε στην φιλο-επιχειρηματική οικονομική πολιτική του Ολάντ και του Βαλς.
Η χαμηλή για προκριματικές εκλογές προσέλευση των ψηφοφόρων -κυμάνθηκε γύρω στο 1,5 εκατομμύριο- ήρθε να ενισχύσει τους φόβους ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα -μια απ’ τις κύριες πολιτικές δυνάμεις της Γαλλίας εδώ και δεκαετίες- πασχίζει να παραμείνει στο προσκήνιο λόγω της λαϊκής δυσαρέσκειας, οργής κι απογοήτευσης απ’ την προεδρία Ολάντ. Ο τελευταίος -ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος μεταπολεμικά με μόλις 4% των ερωτηθέντων στις δημοσκοπήσεις να δηλώνουν ικανοποιημένοι απ’ το έργο του – παραδέχθηκε τον περασμένο μήνα ότι δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει μια νέα θητεία.
Ανεξάρτητα, πάντως, απ’ το ποιος θα πάρει το χρίσμα των Σοσιαλιστών, φαίνεται ότι δεν θα αποφύγει την ήττα στις προεδρικές εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν μπροστά την Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου και τον συντηρητητικό υποψήφιο της Δεξιάς, Φρανσουά Φιγιόν, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο ανεξάρτητος Εμανουέλ Μακρόν, πρώην υπουργός Οικονομίας του Ολάντ, που ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις με το σύνθημα «ούτε Αριστερά, ούτε Δεξιά». Τέταρτος βρίσκεται ο αριστερός Ζαν Λυκ Μελανσόν, που έχει τη στήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος, ενώ ο όποιος υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος έρχεται πέμπτος.
Το αουτσάιντερ που έγινε φαβορί
Ο 49χρονος Αμόν ήταν ο νεότερος και πιο αριστερός απ’ τους υποψήφιους στις προκριματικές του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Θέλει να μειώσει την εργάσιμη εβδομάδα απ’ τις 35 στις 32 ώρες, να επιβάλει φόρο στη χρήση ρομπότ και να θεσπίσει μηνιαίο καθολικό βασικό εισόδημα για τις ηλικίες 18-25 ετών, που θα επεκταθεί στη συνέχεια σε όλους. Ο Αμόν έχει κατηγορήσει πολιτικούς όλων των αποχρώσεων ότι διαστρέφουν τον κοσμικό χαρακτήρα του γαλλικού κράτους για να στοχοποιήσουν τους μουσουλμάνους της χώρας. Ήταν αυτός που ύψωσε περισσότερο απ’ όλους μέσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα τη φωνή του κατά της απαγόρευσης του μπουρκίνι (του ολόσωμου μαγιό για μουσουλμάνες) σε κάποιες γαλλικές παραλίες το περασμένο καλοκαίρι, ενώ ο Μανουέλ Βαλς υποστήριξε δημάρχους που είχαν επιβάλει την απαγόρευση. Ο Αμόν κατηγορείται ως αιθεροβάμων ουτοπιστής ονειροπόλος απ’ τους αντιπάλους του, αλλά κατάφερε να προσελκύσει μεγάλα πλήθη στις συγκεντρώσεις του κι ήταν πιο πειστικός στις τηλεμαχίες των υποψηφίων, με τους ψηφοφόρους να λένε ότι κατέθεσε νέες ιδέες στο τραπέζι.
Ο «σκληρός» Βαλς
Ο 54χρονος Βαλς ήταν αυτός που βοήθησε στη χάραξη της φιλο-επιχειρηματικής πολιτικής του Ολάντ. Βρίσκεται όμως στα μαχαίρια με πολλούς από την αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλιστών. Ήταν ανέκαθεν τοποθετημένος στο δεξιό κέρας του κόμματος και προκάλεσε συχνά αντιδράσε3ις με την οικονομικά φιλελεύθερη κι ανορθόδοξη πολιτική του, που πολλοί παρομοίασαν με εκείνη του Τόνι Μπλερ. Ο Βαλς αναγκάστηκε να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα του Ολάντ ενόψει της απογοήτευσης των ψηφοφόρων της Αριστερών κι ενώ διέρχονται φάση κρίσης τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα ανά την Ευρώπη.
Ο Μοντεμπούργκ στηρίζει Αμόν
Ο Αμόν κατεβαίνει πάντως ως φαβορί την ερχόμενη Κυριακή. Όχι μόνον γιατί επικράτησε με πέντε μονάδες του αντιπάλου του, αλλά γιατί θα έχει και τη στήριξη του Αρνό Μοντεμπούργκ, που έλαβε χθες ποσοστό γύρω στο 18% και κάλεσε τους οπαδούς του να ψηφίσουν Αμόν στο δεύτερο γύρο. Ο Μοντεμπούργκ, πρώην υπουργός Οικονομίας από την αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλιστών, είχε αποπεμφθεί μαζί με τον Αμον την ίδια περίοδο απ’ την κυβέρνηση Βαλς επειδή επέκριναν την οικονομική του πολιτική.